Vakantieplannen? Deze plekken kun je beter overslaan
Jaar in jaar uit groeit het toerisme wereldwijd. Door goedkope vliegtickets lijkt de hele wereld binnen handbereik te liggen, en prachtige kiekjes op Instagram doen onze bucketlist met droombestemmingen groeien. Maar hoe meer we reizen, hoe meer deze bestemmingen worstelen met de impact van massatoerisme. Zoals bij deze 5 populaire plekken.
Barcelona
Barcelona is typisch zo’n stad die alles heeft: struinen over de Ramblas, heerlijk tapas eten, wakker worden op het strand en uitgebreid cultuursnuiven. Het is dan ook niet zo gek dat Barcelona eindeloos populair is. Alleen kan de stad de groeiende toeristenstroom niet meer aan. Geen enkele ingreep in de infrastructuur van Barcelona kan dit probleem verhelpen, onder andere doordat grote toeristische trekpleisters zoals Park Güell middenin woonwijken liggen. De overvolle wegen zorgen voor luchtvervuiling, al is dat maar een klein deel van de vervuiling die cruiseschepen veroorzaken.
Ook heeft het toerisme impact op de leefbaarheid van de stad voor haar inwoners. Barcelona is een dure stad om te wonen, maar door de toename van verhuur van appartementen via Airbnb schieten de prijzen nog verder omhoog. Met als resultaat dat Barcelonezen niet langer in hun eigen stad kunnen wonen.
Bali
Bali is een van de populairste tropische bestemmingen en staat bij veel mensen nog op de travel bucket list. Toch kun je Bali voorlopig beter van je lijstje halen, en niet alleen omdat een retourtje Bali veel CO2-uitstoot veroorzaakt. De populariteit van het eiland heeft namelijk enorme impact op het milieu ter plaatse. Er is met name een groot probleem met afvalverwerking en plasticvervuiling. Het eiland kan de verwerking van de hoeveelheid afval door toerisme niet aan, waardoor er veel plastic in zee belandt.
In de zomer van 2018 is er zelfs een noodtoestand uitgeroepen vanwege de ongelooflijke hoeveelheid plastic die op de stranden van Bali aanspoelde. Op het hoogtepunt van de clean-up die volgde werd per dag 90.000 kilo (!) plastic opgeruimd. Inmiddels kent Bali een verbod op wegwerpplastic, maar er is nog steeds een hoop werk aan de winkel.
Balinese stranden raken overspoeld met plastic | Foto: Jon Rawlison via Flickr
Isle of Skye
Een eiland dichterbij huis kampt ook met de impact van massatoerisme: het Schotse eiland Skye. Met dank aan televisieseries waarin het eiland voorkomt en promotie door het tourismebureau van Schotland, is het aantal bezoekers aan Skye de laatste jaren enorm gestegen. Met als resultaat dat de wegen verstopt raken met auto’s, bussen en campers die samen de lucht vervuilen. Veel van deze toeristen doen het eiland kort aan om de highlights te zien, bijvoorbeeld vanaf een cruise langs de Schotse kust. Naast de drukte op de wegen hebben ook de inwoners van Skye door het toerisme te maken met stijgende huizenprijzen waardoor ze het eiland moeten verlaten.
Angkor Wat
Angkor Wat, het enorme tempelcomplex in Cambodja, is nog een bestemming die ten onder gaat aan zijn eigen succes. De 900 jaar oude tempels van Angkor Wat ondervinden steeds meer schade door toeristen die de tempels betreden en aanraken, zelfs nu er een limiet wordt gesteld aan het aantal bezoekers per dag. Daarnaast kampt de Siem Reap regio, waar Angkor Wat ligt, met waterschaarste. Die schaarste komt door droogte in het gebied, maar ook door het waterverbruik van de honderden hotels in Siem Reap dat het grondwater uitput.
Hoe indrukwekkend Angkor Wat ook is, een bezoekje kan je beter overslaan. | Foto: Silver Ringvee via Unsplash
Venetië
Venetië is vaak in het nieuws vanwege de overstromingen in de stad. Het water bedreigt La Serenissima, zoals Venetië ook wel wordt genoemd, net als de 30 miljoen bezoekers die de stad per jaar trekt. Ook hier zijn cruiseschepen weer een grote boosdoener, die zorgen voor uitstoot van fijnstof en zwaveldioxide. Daarnaast gaat de grote stroom aan toeristen gepaard met stijgende prijzen, waardoor lokale inwoners wegtrekken en Venetië meer en meer een openluchtmuseum wordt. Wil je graag een bezoekje brengen aan Venetië? Bezoek de stad dan in het laagseizoen en boek een accommodatie op het vasteland.
Hier wil je wél heen!
Er zijn gelukkig nog genoeg bestemmingen en reizen die je wanderlust kunnen stillen zonder al te veel impact. Wat dacht je van een treinreis door Europa of een avontuur met een e-huurcamper? Of blijf lekker in eigen land en geniet van een vakantie in een natuurhuisje of duurzaam hotel! En maak je reis duurzamer met deze tips!