Nederland heeft ruim 3.500 hotels voor een overnachting buiten de deur. Dat maakt de keuze reuze, maar hoe zit dat eigenlijk met duurzame hotels? Ook die zijn er gelukkig steeds meer, en wij tippen je de leukste. Als je binnenkort een weekendje weg gaat, dan graag naar één van deze duurzame pareltjes, toch?

Hotel Jakarta in Amsterdam

Dit hotel in Amsterdam wordt op de website omschreven als duurzame groene oase. Het hotel werd in 2018 geopend en bevindt zich in een energieneutraal gebouw. Hier zorgen de zonnepanelen voor het opwarmen van het douchewater, wordt de indrukwekkende subtropische binnentuin besproeid met opgevangen regenwater en is er een slim warmteregelingsysteem. Ook over de bedrijfskleding van het personeel is nagedacht, de items bestaan namelijk voor het grootste deel uit reststoffen.

In totaal zijn er 200 kamers, van superior tot wow-suite. De prijzen variëren van ongeveer €200,- tot €500,- per nacht

De indrukwekkende botanische binnentuin van Hotel Jakarta | Foto: Hotel Jakarta

BUNK Hotel in Utrecht

BUNK Hotel gaat voor goud als het op duurzaamheid aankomt. Met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk en duurzame bedrijfsvoering heeft het dan ook een Golden Green Key. Niet zo gek met het biologisch beddengoed dat op de bedden ligt, het lokale eten en drinken dat wordt geserveerd en de eco-friendly verzorgingsproducten die je in de kamer tot je beschikking hebt. Ook sociale duurzaamheid staat bij dit hotel hoog in het vaandel: mensen met mentale of sociale problemen kunnen in het hotel aan de slag.  

Slapen in dit oude kerkgebouw in het centrum van Utrecht doe je vanaf €35,- per nacht in een pod en en vanaf €128,- per nacht in een kamer.

BUNK Hotel Utrecht is gevestigd in een oude kerk | Foto: BUNK Hotel

Boshotel Overberg in Overberg

Boshotel Overberg is in 2009 gebouwd als eerste duurzame 4-sterrenhotel van Nederland. Er is op verschillende manieren rekening gehouden met duurzaamheid. Voor de afwerking is gewerkt met natuurlijke materialen. Ook hebben de zalen een ecodak van mos/sedum. Het plafond in de zaal is van gerecycled papier en de keukenvloer van gerecycled kunststof. Het hotel ligt in een groene omgeving, aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug.

Een luxe kamer in Boshotel Overberg is te boeken vanaf ongeveer €120,- per nacht.

Cityhotel WOOD in Middelburg

Vergeet Amsterdam of Rotterdam en kies eens voor het minder platgetreden Middelburg. Deze gezellige Zeeuwse stad heeft historie, geweldige horeca en winkels. We schreven al eerder over de vele hotspots die deze stad rijk is. 

Middenin het centrum vind je het luxe ecohotel WOOD dat volledig duurzaam is gebouwd. Je kunt je e-auto er opladen, op de kamer vind je duurzame verzorgingsproducten, het restaurant biedt ruimte keus voor vegans en vegetariërs en het hotel zelf is al van het gas af.  Het hotel biedt verschillende kamersoorten, van familiekamers tot luxe citylofts met jacuzzi. 

Een kamer in Cityhotel WOOD is te boeken vanaf €99,- per nacht.

Cityhotel WOOD ligt lekker centraal en biedt veel verschillende kamers. Foto: Cityhotel WOOD

Conscious Hotels in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier Conscious Hotels te vinden. Ieder hotel is verschillend maar ze zijn elk op een eigen manier duurzaam. Het ene hotel heeft zonnepanelen op het dak, het ander heeft een groen sedumdak en het volgende hotel is 100% elektrisch. Er wordt gebruik gemaakt van de meest duurzame materialen. Zo komt het hout uit goed beheerde bossen, zijn de vloeren en bedden cradle to cradle en is het beddengoed van biologisch katoen. Al het eten dat geserveerd wordt is biologisch en er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met lokale leveranciers. Ook de drankjes in de bar zijn biologisch en de koffie is er fairchain van Moyee.

Het 100% elektrische hotel is Conscious Hotel Westerpark. Dit hotel heeft 89 kamers en prijzen variëren tussen de €140,- en ruim €200,- per nacht.

Conscious Hotel Westerpark draait volledig op Nederlandse windenergie | Foto: Arjen Veldt via Conscious Hotels

Suitehotel Pincoffs in Rotterdam

Op de Kop van Zuid in Rotterdam vind je het kleinschalige Hotel Pincoff. Het hotel heeft 8 verschillende suites en kiest op verschillende manieren voor duurzaamheid. Zo plantten ze 2500 bomen in het Pincoffs bos in Panama. Legden, in samenwerking met de gemeente, een moes- en fruittuin aan waar een deel van de ingrediënten voor de keuken en de bar vandaan komen.

In het hotel wordt biologische koffie en thee geschonken, ook de vleeswaren en melkproducten zijn bio. Het wc-papier is van The Good Roll, de zeep en badkamerproducten worden verzameld en hergebruikt en je slaapt onder duurzaam beddengoed. Prijzen voor een kamer variëren van €130,- voor een comfort-kamer tot ruim €300,- voor een suite.

Eén van de suites van Hotel Pincoff in Rotterdam | Foto: Pincoff Hotel

Townhouse Designhotel in Maastricht

Het Townhouse Designhotel in Maastricht houdt op verschillende manieren rekening met duurzaamheid. Zo doen ze the usual: afval scheiden, LED-verlichting, water besparen en milieuvriendelijk drukwerk voeren. Daarnaast wordt uitsluitend tweedehands servies gebruikt van Maastrichtse merken en gaat de gebruikte bedrijfskleding naar een goed doel. 

Kamers zijn er van basic tot een familie-kamer voor 4 personen, prijzen van ongeveer €70,- tot €110,- per nacht.

Bij het Townhouse Hotel in Maastricht staat bij het inchecken een kopje ambachtelijk soep voor je klaar | Foto: Townhouse Designhotel

Tip: Bij ECO Logies vind je nog veel meer duurzame hotels!