In het begin van de coronacrisis leek het er even op dat ons hamsteren zou leiden tot een toiletpapier-schaarste. Een paar maanden later, nu we niet meer hoeven te stressen over te weinig toiletpapier, kunnen we eens kritisch bekijken hoe veel we eigenlijk gebruiken. Als opeens de hele familie thuis zit, vliegen die rollen namelijk wel héél snel de deur uit.

Gemiddeld gebruiken we in Nederland wel 78 rollen per persoon per jaar. De productie van al dat toiletpapier heeft een flinke impact op natuur en klimaat. Zo is er voor één rol al 140 liter water, 1,3 kWh (gelijk aan ongeveer anderhalf uur stofzuigen) en 0,7 kg hout nodig. Helaas wordt slechts de helft van het Nederlandse toiletpapier gemaakt van gerecycled materiaal.

Deze ondernemers maken duurzaam toiletpapier

Gelukkig bestaan er tegenwoordig meer dan genoeg duurzamere alternatieven voor regulier toiletpapier. Het bidet toilet, wellicht bekend van onze zuiderburen, wordt de afgelopen jaren steeds populairder. Geen vervuiling door toiletpapier! Niks voor jou? Dan kun je altijd nog gaan voor toiletpapier dat duurzaam geproduceerd is. Deze zijn meestal iets duurder dan regulier toiletpapier, maar wel beter voor het klimaat. Deze merken wijzen je de weg:

1. The Good Roll – vanaf € 0,76 per rol

Dit Nederlandse merk is niet alleen bekend van hun boomvriendelijke toiletrollen, maar ook van hun maatschappelijke missie. The Good Roll investeert namelijk de helft van hun nettowinst in stichting Simavi, die zorgen voor de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden.

Rollen van The Good Roll zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal (met FSC Recycled keurmerk) en zijn vrij van kleur- en geurstoffen. De toiletrollen zijn (inclusief vrolijke verpakking!) online én in de lokale supermarkt te koop (check de dichtstbijzijnde via de website). Vanaf € 3,05 voor 4 rollen of € 18,49 voor 24 stuks. Als het bevalt, kun je meteen een abonnement afsluiten om deze ‘goede rollen’ elke paar weken op de deurmat te krijgen.

Deze school deed mee aan het WASH & Learn project van Simavi en The Good Roll. Door het bouwen van toiletten en het verbeteren van kennis over hygiëne verbetert de gezondheid en kunnen kinderen naar school. Foto: The Good Roll

2. Satino Black – vanaf € 0,85 per rol

Het Nederlandse Satino Black is het enige merk ter wereld dat toiletpapier verkoopt met een Cradle to Cradle®-certificering. Voor dit certificaat is het toiletpapier getest op vijf kenmerken: veiligheid van materialen, recycling, hernieuwbare energie en management van CO₂-emissies, waterbeleid en sociale verantwoordelijkheid.

Satino Black toiletpapier is gemaakt van gerecycled kantoormateriaal, zonder chemicaliën en is ontworpen om snel en biologisch af te breken zonder de natuur te schaden. Ze richten zich vooral op de zakelijke markt, dus je kunt Satino Black alleen in grote oplagen online bestellen op verschillende zakelijke websites. Vanaf € 34,99 bestel je een pak van veertig rollen.
 

3. 100% Eco – vanaf € 0,90 per rol 

Ook 100% Eco gebruikt gerecycled afvalmateriaal uit kantoren om hun toiletpapier mee te maken. Ze kenmerken zich door hun openheid over het productieproces, waar zij elke schakel zo duurzaam mogelijk proberen te maken. Zo voorzien ze in hun eigen grondstoffen, beheren ze zelf het gehele recycleproces en besparen ze energie, water en luchtvervuiling waar mogelijk.

Daarnaast zit er twee keer zo veel meter papier op de rollen toiletpapier van 100% Eco en gaan ze dus twee keer langer mee dan een normale rol toiletpapier. 100% Eco toiletpapier kun je per 18, 48 of 80 rollen bestellen via de website of halen in de winkel bij Ekoplaza. Een doos met 18 rollen kost vanaf € 16,25. Zonder vrolijke verpakking, maar nog steeds even duurzaam.

4. Who Gives a Crap - vanaf € 0,92 per rol

Het Australische Who Gives a Crap is weer een mooi voorbeeld van een merk dat niet alleen duurzame producten maakt, maar ook een grote maatschappelijke impact wil maken. Zo werken ze samen met goede doelen als WaterAid om de helft van hun winst te investeren in sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden.

De toiletrollen zijn niét gemaakt met inkt, kleur- of geurstoffen maar wél van gerecyclede boeken en kantoorpapier. Plus twee keer zo veel velletjes op een rol als een normale rol toiletpapier, dus ze gaan lekker lang mee! Het nadeel: Who Gives a Crap produceert hun toiletpapier in China, dus het transport naar Nederland is niet erg duurzaam. De toiletrollen in een vrolijk jasje bestel je via de website per 24 (€ 30) of 48 stuks (€ 44).

De vrolijke rollen toiletpapier van Who Gives a Crap. Foto: Who Gives a Crap

5. The Cheeky Panda – vanaf € 1,40 per rol

Bij The Cheeky Panda komen er helemaal geen bomen aan te pas in het productieproces. In plaats van hout gebruiken zij namelijk bamboe om hun toiletrollen mee te maken. Bamboe is niet alleen een duurzamere grondstof (het groeit sneller, produceert meer zuurstof en neemt meer CO op), maar is ook extra zacht voor je huid.

Er zijn ook geen chemicaliën nodig om bamboe tot toiletpapier om te toveren. De bamboe van The Cheeky Panda wordt opgehaald in Zuidoost-China, dus is helaas wel iets langer onderweg (en dat levert weer extra uitstoot op). Bij Ekoplaza koop je 4 rollen van The Cheeky Panda voor € 5,59.

Het toiletpapier van The Cheeky Panda wordt volledig gemaakt van bamboe uit Zuidoost-China. Foto: The Cheeky Panda