

Reizen met de trein is een uitvinding! Je hoeft zelf niet aan het stuur te zitten, dus je kan lekker achterover leunen, en vermijdt ook nog eens de torenhoge uitstoot die komt kijken bij een vlucht. Maar is het haalbaar om met de trein op je favoriete vakantiebestemmingen in Europa te komen?
Het antwoord is ja: met een beetje gepuzzel ben je een heerlijke reis op het spoor. Wij deden het voorwerk alvast: alle makkelijke bestemmingen op een rijtje inclusief kosten en reistijd.
Steeds soepeler met de trein door Europa
We vonden flink wat opties om met de trein op pad te gaan! Maar als het aan ons ligt, mag het nog een tikkie makkelijker. Treinreizen wat dieper Europa in zijn lang, met veel overstappen en zijn ook vaak prijzig. Waarom eigenlijk? Dit is te verklaren door het gebrek aan een universeel Europees spoorsysteem.
Grote verschillen in dienstregeling, spoordikte, elektriciteitstoevoer en signalen zorgen ervoor dat een Nederlandse trein niet zorgeloos door heel Europa kan crossen. De Europese Unie is gelukkig druk bezig met het verbeteren van de situatie, en er komen dan ook steeds meer soepele ritten en fijne nachttreinen bij. Bijvoorbeeld de nachttrein die in 2023 vanuit Amsterdam naar Barcelona rijdt!

Uitzichten flitsen aan je voorbij. | Foto: Alexander Bagno via Unsplash
Met de trein naar Duitsland
Misschien wel de meest voor de hand liggende treinbestemming vanuit Nederland: Duitsland. Onze buren hebben immers ook een uitgebreid spoorsysteem. Toch pakken nog niet genoeg reizigers de trein in plaats van het vliegtuig. Duitsland staat namelijk op plek 6 van bestemmingen waar naar gevlogen wordt vanaf Schiphol.
Vooral hoofdstad Berlijn is een favoriete bestemming. Terwijl er juist 5x per dag een intercity vanuit Nederland vertrekt. Daarmee sta je binnen 7 uur in het hartje van deze wereldstad. Als je op tijd boekt, heb je de kans dat je een kaartje voor 38 euro kan scoren. Dat is wel een verschil ten opzichte van de 100 euro die een vliegticket gemiddeld kost.
Een andere verbinding die direct uit Amsterdam, Utrecht, Arnhem vertrekt is de InterCity-Express (ICE). Deze trein brengt je op topsnelheid naar o.a. Düsseldorf en Frankfurt. Deze supersnelle ICE’s rijden overigens door heel Duitsland, dus met enige overstap kan je ook in Hamburg, Keulen of München komen.
- Amsterdam – Berlijn, ca. 7,5 uur, va. 38 euro, 0x overstappen
- Amsterdam – Düsseldorf, ca 2 uur, va 20 euro, 0x overstappen
- Amsterdam – Frankfurt, ca. 4 uur, va. 38 euro, 0x overstappen
- Amsterdam – Hamburg, ca. 6 uur, va. 33 euro, 1x overstappen
- Amsterdam - Keulen, ca. 4 uur, va. 20 euro, 3x overstap / ca. 3 uur, va. 50 euro, 0x overstappen
- Amsterdam – München, ca. 7,5 uur, va. 30 euro, 1x overstappen

Met de trein zit je zo in Duitsland. | Foto: Pixabay via Pexels
Bazel, Zurich & Wenen
De ideale manier om naar deze steden in Zwitserland en Oostenrijk te reizen? Met de Nightjet. In Amsterdam stap je op deze nachttrein, en de volgende ochtend sta je fris en fruitig op bestemming. Ticketprijzen voor alle drie de reizen liggen rond de 100 euro, maar kunnen duurder worden als je kiest voor meer comfort. Er is naar Bazel ook een directe dagtrein voor dezelfde prijs, maar aangezien je zo’n 7 uur onderweg bent, is een tukje toch wel heel erg ontspannen.
- Amsterdam – Bazel, ca. 10 uur, 60-160 euro, 0x overstappen
- Amsterdam – Zurich, ca 11,5 uur, 60-160 euro, 0x overstappen
- Amsterdam – Wenen, ca. 14,5 uur, 80-180 euro, 0x overstappen
Met de trein naar Praag, Tsjechië
Ook deze Europese parel is verrassend goed bereikbaar met de trein. Binnen 12 uur ben je op bestemming voor zo’n 150 euro, met 1 of 2 keer overstappen. Ook hier is er straks een optie om een nachttrein te nemen. Dit is helaas geen directe verbinding, dus in de vroege uurtjes moet je nog even van trein wisselen. De directe verbinding zal er overigens wel snel komen. De European Sleeper, een nachttrein dus, zou in de zomer van '22 gaan rijden maar dat lukt niet, aldus de organisatie. Een nieuwe startdatum wordt niet gegeven. Wel wordt er gezegd dat er hard wordt gewerkt om de trein zo snel mogelijk te kunnen laten rijden.

Ontdek jij het pittoreske Praag met de trein? | Foto: Xuan Hoa Le via Pexels
Treinen naar Londen, Verenigd Koninkrijk
Nog een makkelijk aan te reizen bestemming? Londen. Met de Eurostar vanuit Amsterdam of Rotterdam binnen ongeveer 4 uur op locatie. Let wel op, sinds de Brexit komt er iets meer bij je reis kijken: de douaneregels zijn aangescherpt, en je moet ook van te voren aanwezig zijn om in te checken en je paspoort te laten controleren. Je kan dus niet last-minute komen aanhollen. De beginprijzen van tickets liggen rond de 44 euro, maar ze rijzen snel de pan uit, dus wees er op tijd bij als je deze trip boekt.

Of ga je voor creatief Londen? | Foto: Raoul Croes via Unsplash
Antwerpen, Brussel, Parijs & Marseille
In Antwerpen, Brussel en Parijs zit je zo! De Thalys die vanuit Amsterdam en Rotterdam vertrekt zorgt dat je binnen een mum van tijd op locatie bent. Deze treinen rijden ook meer dan 10x per dag dus op elk tijdstip is er wel een gunstige aansluiting. Je kan bij wijze van spreken ’s ochtends nog besluiten om op vakantie te gaan. Kom je eigenlijk alleen naar Parijs voor Disneyland? Neem dan een van de directe verbindingen met het pretpark, Marne la Valleé, en vermijd de drukte van de hoofdstad.
Verder door Frankrijk reizen vanuit Parijs of Brussel? Dan stap je over op de TGV. Komende winter wordt het zelfs mogelijk om met een nachttrein op je Franse wintersportbestemming te komen. Sunweb & European Sleeper gaan samenwerken aan een nachttrein naar de Franse Alpen.
- Amsterdam – Antwerpen, ca. 1,5 uur, va. 30 euro, 0x overstappen
- Amsterdam – Brussel, ca 2 uur, va. 30 euro, 0x overstappen
- Amsterdam – Parijs, ca 3,5 uur, va. 35 euro, 0x overstappen
- Amsterdam – Marseille, ca. 7 uur, va. 84 euro, 0x overstappen
Met de trein naar Italië
Routes naar Italië zijn vooralsnog wat minder voor de hand liggend. Met de nachttreinen richting Bazel en Zurich ben je al goed onderweg, maar je zal hoe dan ook nog wel veel moeten overstappen. GreenCityTrip.nl biedt op het moment als enige een directe nachttrein naar Milaan, Venetië en Florence. Dit zijn voorlopig nog wel retours, dus je bent gebonden aan 3 dagen op locatie, waarna de trein weer terug naar Nederland rijdt. De prijzen van zo’n retourtje liggen rond de 200 euro.

Foto: Daniel frese via Pexels
Vuistregels voor het reizen met de trein
Enthousiast geworden? Voordat je je treinreis boekt hebben we nog een aantal tips voor je. Ten eerste: hoe eerder je boekt hoe beter. Treinzitplaatsen kennen vaak een zacht startbedrag, maar naarmate het aantal reserveringen toeneemt, gaat de prijs omhoog. Zo kan een rit die origineel 38 euro was je opeens 120 euro kosten.
Ten tweede is het raadzaam om, wanneer je gaat overstappen, een traject uit te zoeken waar enige speling in zit. Als een trein vertraging oploopt, maak je zo meer kans dat je je volgende verbinding haalt. En dat is fijn want veel treinen werken met gereserveerde zitplaatsen. Als je je trein niet haalt, zit je in de volgende niet relaxed op een vaste plaats.
En dan onze laatste tip: wees flexibel in je reisschema tijdens het boeken. Door een beetje rond te klikken op de reisplanner van NS International kom je er soms achter dat een dag eerder of later vertrekken een enorme impact kan hebben op de prijs van je reis. Dan maar een dagje minder in Berlijn, en een dagje meer in Praag?