Denk je aan een citytrip in Europa en wil je niet met het vliegtuig of de auto? We hebben goed nieuws voor je: er zijn genoeg steden die goed bereikbaar zijn met de trein. En je kunt er relaxed naar toe rijden: met flink wat beenruimte en veel minder CO₂-uitstoot. We brengen je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Laatste citytrip-treinnieuws

17 november 2023 - Voor een tientje naar Parijs of Berlijn? De 31-jarige Hessel Winkelman heeft alles op de rit om deze belofte in 2024 met zijn bedrijf GoVolta waar te maken. Hoe dan? Dat lees je in dit interview in de Volkskrant.   

10 oktober 2023 - De piepjonge Belgisch-Nederlandse spoorwegmaatschappij European Sleeper gaat vanaf 25 maart 2024 ook naar Praag rijden.

 • De European Sleeper vertrekt op maandag-, woensdag- en vrijdagavonden om 22.34 uur van Amsterdam CS naar Praag.
 • 's Ochtends om 11.00 uur kom je aan in Praag.
 • De terugreis kun je plannen op een dinsdag, donderdag of zaterdag.

Route van de European Sleeper. Afbeelding: European Sleeper

9 oktober 2023 - De Deense spoorwegmaatschappij (DSB) wil in 2025 starten met een directe treinverbinding tussen Amsterdam en Kopenhagen. De intercity legt de 800 kilometer dan in circa 9,5 uur af. Een uur sneller dan de huidige overstapverbinding.

In 2 uur naar Düsseldorf of binnen 8 uur naar Berlijn

Wel eens aan een citytrip naar Duitsland gedacht? Berlijn heeft veel te bieden. De intercity rijdt 5 keer per dag en brengt je in 7,5 uur van Amsterdam naar Berlijn. Ben je op tijd met boeken dan betaal je voor een enkele reis maar 38 euro.

Een andere verbinding die direct uit Amsterdam, Utrecht, Arnhem vertrekt is de InterCity-Express (ICE). Deze trein brengt je op topsnelheid naar o.a. Düsseldorf en Frankfurt. Deze supersnelle ICE’s rijden overigens door heel Duitsland, dus met enige overstap kan je ook in Hamburg, Keulen of München komen.

 • Amsterdam – Berlijn in ca. 7,5 uur, va. 38 euro, 0x overstappen
 • Amsterdam – Düsseldorf in ca 2 uur, va 20 euro, 0x overstappen
 • Amsterdam – Frankfurt in ca. 4 uur, va. 38 euro, 0x overstappen
 • Amsterdam – Hamburg in ca. 6 uur, va. 33 euro, 1x overstappen
 • Amsterdam - Keulen in ca. 3 uur, va. 50 euro, 0x overstappen
 • Amsterdam – München in ca. 7,5 uur, va. 30 euro, 1x overstappen

Met de trein zit je zo in Duitsland. | Foto: Pixabay via Pexels

Bazel, Zurich & Wenen

De ideale manier om naar het Bazel, Zurich of Wenen te reizen? De Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB. Je stapt op in Amsterdam en de volgende ochtend sta je fris en fruitig op de plaats van bestemming. Ticketprijzen voor deze drie steden liggen rond de 100 euro, maar zijn hoger als je voor meer comfort kiest.

 • Amsterdam – Bazel, ca. 10 uur, 60-160 euro, 0x overstappen
 • Amsterdam – Zurich, ca 11,5 uur, 60-160 euro, 0x overstappen
 • Amsterdam – Wenen, ca. 14,5 uur, 80-180 euro, 0x overstappen

Liefs uit Londen

Met de Eurostar vanuit Amsterdam of Rotterdam ben je binnen 4 uur in Londen. Maar houd ter plekke nog wel rekening met douanetijd. Sinds Engeland (en het VK) geen deel meer uitmaakt van de EU zijn de douaneregels aangescherpt. Zo moet je tegenwoordig van te voren aanwezig zijn om in te checken en je paspoort te laten controleren. Je kan dus niet meer op het laatste moment komen aanhollen. De beginprijzen van tickets liggen rond de 44 euro, maar stijgen naarmate je vertrekdag in zicht komt. Wees er op tijd bij als je deze trip boekt.

Of ga je voor creatief Londen? | Foto: Raoul Croes via Unsplash

Dichterbij huis: Antwerpen, Brussel of Parijs

In Antwerpen, Brussel en Parijs zit je zo! De Thalys die vanuit Amsterdam en Rotterdam vertrekt zorgt dat je binnen een mum van tijd op locatie bent. Deze treinen rijden ook meer dan 10x per dag dus op elk tijdstip is er wel een gunstige aansluiting. Je kan bij wijze van spreken ’s ochtends nog besluiten om op vakantie te gaan. Kom je eigenlijk alleen naar Parijs voor Disneyland? Neem dan een van de directe verbindingen met het pretpark, Marne la Valleé, en vermijd de drukte van de hoofdstad. 

Verder door Frankrijk reizen vanuit Parijs of Brussel? Dan stap je over op de TGV.

 • Amsterdam – Antwerpen, ca. 1,5 uur, va. 30 euro, 0x overstappen
 • Amsterdam – Brussel, ca 2 uur, va. 30 euro, 0x overstappen
 • Amsterdam – Parijs, ca 3,5 uur, va. 35 euro, 0x overstappen
 • Amsterdam – Marseille, ca. 7 uur, va. 84 euro, 0x overstappen

Welkom op Vanaf Hier

Wij willen duurzaamheid bereikbaar maken. Dus delen we inspirerende verhalen, nieuws en mogelijkheden om meteen groene actie te ondernemen. Zo helpen we ook jou net dat beetje groener te leven.

Ontdek meer

Met de trein naar Milaan, zullen we gaan? 

Op de website nordwestexpress kun je ideeën opdoen over een directe nachttrein naar Milaan, Venetië en Florence.

Foto: Daniel frese via Pexels

Vuistregels voor het reizen met de trein

Enthousiast geworden om een treinreis te plannen? Voordat je je treinreis boekt hebben we nog een aantal tips voor je.

 1. Hoe eerder je boekt hoe lager de prijs. Treinzitplaatsen kennen vaak een zacht startbedrag, maar naarmate het aantal reserveringen toeneemt, gaat de prijs omhoog. Zo kan een rit die origineel 38 euro een paar dagen voor vertrek het driedubbele kosten.
   
 2. Plan je een treinreis met een overstap? Kies voor een traject met enige speling. Dan heb je meer kans dat je je volgende verbinding haalt. En dat is fijn want veel treinen werken met gereserveerde zitplaatsen. Als je je trein niet haalt, zit je in de volgende niet relaxed op een vaste plaats.
   
 3. Wees flexibel in je reisschema tijdens het boeken. Door een beetje rond te klikken op de reisplanner van NS International kom je er soms achter dat een dag eerder of later vertrekken een enorme impact kan hebben op de prijs van je reis. Dan maar een dagje minder in Berlijn, en een dagje meer in Praag?