Tijd voor vakantie! Na hard werken even heerlijk ontspannen of op avontuur in Nederland of buitenland. Ja, je vakantietrip heeft impact op het milieu, maar met onze tips verklein je je ecologische footprint. En dat zit ‘m soms al in heel kleine dingen.
Het meest duurzaam is natuurlijk een vakantie op een camping om de hoek. Maar we snappen dat je soms ook naar witte stranden, bergen of een andere cultuur verlangt.
Blijf je in Europa? Reizen met de trein of met een elektrische auto is het meest duurzaam. Maar wil je naar Azië, Amerika, Australië of Afrika? Dan zul je toch het vliegtuig moeten pakken.
Boek de vlucht met de laagste CO₂-uitstoot
Probeer een directe vlucht te zoeken, want juist landen en opstijgen zorgt voor veel CO₂-uitstoot. Via Skyscanner kun je precies zien welke vluchten voor de minste emissies zorgen. Typ eerst je bestemming in en zet daarna linksonder het vinkje bij ‘toon alleen vluchten met een lagere CO₂-uitstoot’ aan. Ook Google Flights biedt deze optie. Kies eerst een datum en bestemming. Sorteer daarna op emissies.
Ook als je de meest duurzame vlucht kiest, stoot je bij je reis CO₂ uit. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je een donatie doen om je CO₂ te compenseren. Daar worden in andere landen bomen mee geplant. Heb je liever meer bomen in Nederland? Doneer dan aan deze Nederlandse familie.
Ga je met de trein? Bij Trainline kun je uitzoeken wat je uitstoot is, al zijn nog niet alle trajecten in de database opgenomen. Treinreizen is sowieso de meest duurzame manier van reizen, tenzij je voor een fietsvakantie dichtbij kiest.
Sla het buffet over
Een vlieg- of treinticket boeken is natuurlijk niet voldoende. Je hebt ook een plek nodig voor verblijf. Op zoek naar een accommodatie? Kies bij voorkeur niet voor een all-inclusive hotel met buffetten. Een groot deel van het eten wordt hier weggegooid. Beter kies je voor een hotel waar je à la carte kunt eten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een eigen accommodatie met keuken en zelf met lokale boodschappen koken.
Check het keurmerk van je hotel
Hotels heb je in allerlei soorten en maten. Overweeg eens te boeken bij een ecohotel. Kijk vooraf wel goed wat ze op het gebied van duurzaamheid doen, want de term ‘eco’ wordt nog wel eens misbruikt. Er zijn verschillende duurzaamheidskeurmerken zoals B Corp, GreenKey, EarthCheck en de Green Globe Certification.
Heeft een hotel dit keurmerk, dan kun je ervan uitgaan dat de medewerkers proberen om de impact op het milieu te verminderen. Bijvoorbeeld door een waterbesparende douche te installeren, afval te reduceren door zo weinig mogelijk eten weg te gooien en gebruik te maken van milieuvriendelijke schoonmaakproducten.
Gebruik milieuvriendelijke zonnebrand
Zo, lig je ein-de-lijk aan het strand. Natuurlijk wil je jezelf dan beschermen tegen de zon. Maar een kwart van de zonnebrand verdwijnt in de zee en dat tast het koraal aan. Koop daarom geen zonnebrandcrème waar parabenen of de stof oxybenzone in zit. Die stof verstoort het hormoonstelsel van het koraal waardoor het vervormt of zelfs niet meer groeit.
In sommige gebieden, zoals Hawaii, is het gebruik van schadelijke zonnebrandcrème zelfs verboden. Er zijn verschillende zonnebrandcrèmes op de markt zonder deze schadelijke stof die je huid even goed beschermen. In onze zonnebrandgids zie je in één oogopslag met welk merk je een duurzame keuze maakt.
Go slow
We willen tijdens onze vakantie vaak zoveel mogelijk zien en daarom leggen we binnen een land een flinke reisafstand af. Maar waarom zou je. Je hebt toch vakantie! In een straal van 50 kilometer is vaak genoeg moois te zien. Huur een fiets of ga te voet of met het openbaar vervoer. En beperk je je reisbewegingen, dan beperk je ook je voetafdruk.
Hergebruik je handdoek
Na het zonnen, zwemmen of wandelen even douchen? Gooi je handdoek na gebruik niet op de grond, maar gebruik ‘m nog een keer. Een groot deel van het energieverbruik in een hotel wordt veroorzaakt door het wassen en drogen van beddengoed en handdoeken. En dan hebben we het nog niet over het waterverbruik van een hotel en de chemicaliën van wasmiddel.
Kies voor ecotoerisme
Ecotoerisme is, simpel gezegd, reizen terwijl je rekening houdt met de natuur. Kijk vooraf bijvoorbeeld of het restaurant waar je eet zonnepanelen heeft. Of koop je eten, bijvoorbeeld in Frankrijk, bij de lokale boer. Ga op pad met een lokale gids en koop souvenirs die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Bedenk wel goed of je die souvenirs écht nodig hebt of dat ze uiteindelijk diep in je ladekast belanden.
Ecotoerisme moet je overigens niet verwarren met agro-toerisme, waarbij je vaak op een boerderij verblijft en soms zelfs de boer helpt bij het plukken van fruit (al is dat ook heel leuk).
Doe mee met een lokale opruimactie
Geef ook iets terug aan de plek die je bezoekt. Zo organiseren locals op vieze stranden vaak opruimacties waar je ook als toerist aan mee kunt doen. Fijn voor de bevolking én fijn voor jou, want je ligt het liefst op een schoon strand en wandelt liever niet door het afval.
Je kunt de lokale bevolking ook op andere manieren helpen. In verschillende vakantieplaatsen gaan lokale restaurants failliet omdat toeristen vooral in hun hotel blijven. Eet daarom niet alleen in je hotel, ook niet als je wél een all-inclusive hotel hebt geboekt. Vaak is de lokale cuisine nog beter ook! En probeer om niet teveel af te dingen. Natuurlijk moet je je niet laten afzetten, maar kijk of je op een eerlijke prijs kunt uitkomen in plaats van dat je voor zo laag mogelijk gaat. Vaak is de lokale bevolking enorm geholpen met die paar extra euro's.
Oude plastic flesjes liggen in de natuur. Foto: Unsplash
Vermijd drukke plekken
Vermijd te drukke plekken en populaire bestemmingen. Overtoerisme heeft een enorm effect op het ecosysteem van een bestemming, bijvoorbeeld door achtergelaten afval en vernieling van de natuur. Soms moeten populaire stranden zelfs sluiten door te veel bezoekers. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Maya Beach in Thailand waar de film The Beach is opgenomen. Het strand werd op aandringen van marine biologen bijna 4 jaar afgesloten zodat het ecosysteem zich kon herstellen. Ook gaan door overtoerisme huizenprijzen vaak de lucht in, waardoor locals in moeilijkheden komen.
Vermijd drukke plekken zoals dit overvolle strand. Foto: Unsplash.
Gebruik een ouderwets blok zeep
Minishampoos en minidoucheschuim: ze zijn heel handig, maar al die kleine verpakkingen zijn niet heel duurzaam. Wil je niet te veel meesjouwen, probeer dan eens shampoobars en een ouderwets stuk zeep. Of gebruik duurzame zeep en crèmes in een milieuvriendelijke verpakking.
Neem je eigen hervulbare waterfles mee
In veel landen kun je het water uit de kraan niet drinken. Maar dat betekent niet dat je steeds plastic waterflessen hoeft aan te schaffen. Maak eens gebruik van een herbruikbare fles (liefst niet van plastic) en hervul ‘m bij speciale tappunten.
Gebruik geen plastic waterfles, maar koop eenmalig een leuk en duurzaam model. Foto: Unsplash.
Maak niet te veel foto's
Oké, dit is misschien een lastige. Maak eens mental pictures in plaats van echte foto's. Zeker sinds we digitale camera's en mobiele telefoontjes hebben, maken we overal foto’s van. Maar daardoor gaat de batterij ontzettend snel leeg. Leg je camera of telefoon eens aan de kant. Dan is ook geen stroom nodig om ze op te laden.
Gebruik geen wegwerpbestek
Als je met de auto op vakantie gaat heb je misschien een koelbox vol eten bij je. Lekker natuurlijk, maar gebruik geen plastic wegwerpbordjes of wegwerpbestek. Er zijn verschillende duurzamere varianten die ook onbreekbaar zijn, zoals bamboebestek. Of gebruik een duurzame lunchbox.
Ga je onderweg uit eten? In sommige landen bieden restaurants een doggybag aan. Prima als je die aanneemt, maar vraag als je hiervoor kiest ook of ze een plasticvrije verpakking hebben. Een overgebleven broodje kan immers net zo goed in een kartonnetje als in een plastic bakje.
Zoek een alternatief voor wegwerpbestek. Foto: Unsplash.
Bonustip: Zoek naar leuke vakantieadresjes met deze groene zoekmachine
De voorpret begint natuurlijk al met het zoeken naar een leuke vakantie. Surfend op het web droom je van de Franse bergen, het Spaanse strand of misschien wel een reis naar verre oorden. Waarschijnlijk zoek je met Google, maar ruil deze zoekmachine eens in voor het duurzamere Ecosia. Ecosia gebruikt de advertentieopbrengsten om bomen te planten in onder meer Peru. Er zijn al twee miljoen bomen geplant en iedere seconde komen er bomen bij.