Je wilt dit jaar op wintersport en denkt nog na over het vervoer. Heb je al aan de trein gedacht? Een vervoermiddel zonder files of wachttijden en met veel minder impact op het milieu. We zetten de spoorverbindingen naar de bekendste pistes voor je op een rij.

Of je makkelijk met de trein op je wintersportbestemming kunt komen, is natuurlijk afhankelijk van het skigebied waar je heen gaat. Zo rijdt er een speciale Ski-Thalys naar de Franse Alpen en ook Oostenrijk is prima bereikaar met der Zug. Ga je naar een achterafdorpje in Tsjechië? Dan wordt het veel lastiger, tenzij je voor het laatste stuk een taxi neemt.

Frankrijk

Aanbieder: Ski-Thalys/Eurostar Snow
Vertrek uit: Amsterdam CS, Schiphol CS en Rotterdam CS
Prijs (enkele reis): vanaf 65 euro voor volwassenen, vanaf 55 euro voor kinderen.

We gaan uit van de populairste wintersportbestemmingen zoals Les Trois Vallees (met onder meer Val Thorens en Les Menuires ) en La Plagne (met onder meer Les Arcs) in Frankrijk. Wie die kant op wil, kan het beste een kaartje boeken bij Eurostar Snow, tot 2023 beter bekend onder de naam Ski-Thalys.

Deze ski-trein, die vanaf 23 december weer rijdt, stopt in Chambery, Alberville, Moutiers, Aime La Plagne, Landry en Bourg Saint-Maurice. Die plaatsen liggen allen in het dal. Daar stap je over op de lokale bus naar je eindbestemming bovenop de berg.

's Ochtends vertrekken, 's middags al op de piste

De supersnelle Eurostar-trein vertrekt iedere zaterdag in alle vroegte vanaf Amsterdam en stopt in Nederland nog op op Schiphol en op Rotterdam Centraal. Ook kun je opstappen in Antwerpen en Brussel-Midi.

Rond half zes 's ochtends stap je op in onze hoofdstad en 's middags rond drie uur sta je al in Frankrijk in de sneeuw. Onderweg kun je lekker een goed boek lezen, een filmpje kijken of een spelletje doen met de kinderen. Op topsnelheid rijdt de trein 300 kilometer per uur. Daar kan een trip met de auto, met files bij Parijs, niet tegenop. Reserveren is wel verplicht.

Wat een kaartje precies kost, hangt af van het moment van boeken. Maar in de goedkoopste klasse betaal je als volwassene minstens 65 euro voor een enkele reis. Je skispullen kunnen gewoon mee in de trein: in de reguliere bagagerekken of in het extra bagagerijtuig voor ski's en ander wintersportmateriaal.

Sneeuwpret in Val Thorens. Foto: Canva

Oostenrijk -Wenen

Aanbieder: Nightjet
Vertrek uit: Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS
Prijs (enkele reis): vanaf 29,90 euro voor gewone stoel. Vanaf 49,90 euro voor een 'ligrijtuig'.

Ga je naar Oostenrijk? Dan zijn er diverse opties. De Alpen Express rijdt dit jaar voor het eerst in jaren helaas niet vanwege een tekort aan materiaal. Er zijn echter goede alternatieven.

De meest fijne is misschien wel de nachttrein, die zelfs dagelijks rijdt. Terwijl jij slaapt en droomt dat je van de piste roetsjt, rijdt de machinist van de Nightjet door naar Oostenrijk. Je stapt op in Amsterdam, Utrecht of Arnhem en kunt kiezen uit een gewone stoel, een ligrijtuig met ligbanken of een slaaprijtuig. Dit is de meest luxe variant waarbij je in een opklapbaar bed ligt en ook een badkamer in je coupé hebt. Voor de vrouwen die hun coupé liever niet delen met een onbekende man is er een speciaal damescompartiment. 

De trein vertrekt om half acht 's avonds in Amsterdam en stopt in verschillende Duitse steden zoals Düsseldorf en Keulen. Zonder overstap kom je de andere dag rond negen uur aan in Wenen. Vanaf daar ben je snel in skigebieden als Semmering.

Je kunt ook in het Duitse Wörgl uitstappen en daar overstappen op de regionale trein naar onder meer Kitzbühel en Zell am See. 

Foto: Harald Eisenberger | OBB

Oostenrijk - Kaprun, Zell am See en Lech

Aanbieder: Tui
Vertrek uit: Amsterdam CS, Utrecht CS
Prijs (retour): vanaf 279 euro.
Bijzonder: vrijdagavond heen en zaterdagavond terug

Ski's mee, skistokken. Het is een hoop gesjouw. Wil je liever zonder over te stappen naar de sneeuw en de hoge bergen van Kaprun en Zell am See reizen? 

Dan kun je beter kiezen voor de speciale ski-trein van reisorganisatie Tui. Deze trein vertrekt op vrijdagavond rond half zes vanuit Amsterdam en rijdt via Utrecht naar Oostenrijk.

Foto: Getty

De trein splitst in Wörgl in Oostenrijk, waarna de ene helft richting Tirol gaat en de ander naar het Salzburgerland. Op de terugweg vertrek je op zaterdagavond na nog een lekkere dag skiën en kom je zondagochtend weer terug in Nederland. Vanaf Amsterdam ben je met deze trein na ongeveer vijftien uur rijden in het populaire skigebied van Kirchberg/Kitzbuhel en na zestien uur treinen ben je in skihotspot Zell an See. Zonder over te stappen, dus heerlijk ontspannen.

Je kan een ticket bij Tui met accommodatie boeken, maar ook losse treintickets zijn te koop.

Oostenrijk - Lech

Deze plaatsen liggen allen in het westen van Oostenrijk. Meer westelijk, vlakbij Zwitserland kun je echter ook skiën. In het plaatsje Lech bijvoorbeeld, de vaste wintersportbestemming van onze koninklijke familie. Wil je ook die kant een keer op? Neem de Tui-trein tot St. Anton Am Arlberg en stap daarna over op de regionale trein naar Lech. 

Foto: Robert Caucino | Canva

Duitsland - Winterberg

Aanbieder: NS/Deutsche Bahn
Vertrek uit: Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS
Prijs (retour): Afhankelijk van datum en tijdstip. 

Heb je meer zin in Deutsche bratwurst dan in Mozartkugeln? Ook in Duitsland kun je prima skiën, zeker in het zuiden. Ook hier kun je komen met de gewone intercity of met de Nightjet maar dan moet je wel een paar keer overstappen. De prijs is afhankelijk van de datum, maar ook van het tijdstip dat je gaat. Regionale treinen zijn in Duitsland bijvoorbeeld goedkoper dan snelle treinen.

Protip: wie bij Deutsche Bahn een ticket vanaf Nederland boekt, is vaak goedkoper uit dan bij een boeking bij de NS.

Naar het bij Nederlanders populaire Winterberg ben je bijvoorbeeld met reguliere treinen van NS en Deutsche Bahn vanaf Amsterdam zeven uur onderweg en je moet twee keer overstappen. Goed, dat is niet zo snel als met de auto (3,5 uur vanaf Amsterdam) maar in de trein kun je wel meer ontspannen en het is milieuvriendelijker. 

Foto: Getty

Duitsland - Garmisch- Partenkirchen

Aanbieder: NS/Deutsche Bahn
Vertrek uit: Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS
Prijs (retour): Afhankelijk van datum en tijdstip. 

Naar het populaire Duitse skigebied Garmisch- Partenkirchen kan ook goed met de trein. Dan neem je bijvoorbeeld de Nightjet waarbij je op een regionale trein overstapt in München of je neemt de gewone trein.

Wil je vroeg boeken? 

Om teleurstellingen te voorkomen nog een kleine kanttekening. De Tui-skitrein richting Oostenrijk kun je al wel boeken maar de andere treinen uit dit artikel nog niet. Op 10 december 2023 gaat  bij de meeste spoorwegmaatschappijen de nieuwe dienstregeling in.