
Biosolis
- 97-100% natuurlijke ingrediënten
- 100% minerale filters
- Zonder nanodeeltjes en microplastics
- Verpakking van suikerriet
- Ecocert-gecertificeerd, Vegan en gmo-vrij
De zon is belangrijk voor al het leven op aarde. En voor jouw humeur en dat van de mensen om je heen. Zodra de zon schijnt, voel je je blijer. Toch is het effect van de zon niet alleen maar positief. De zon kan je huid ernstig beschadigen. Daarom is een goede bescherming noodzakelijk. Maar dan natuurlijk wel met een duurzaam zonnebrandmiddel, dat het milieu en koraal geen schade toebrengt. En als we dan toch bezig zijn, is een duurzame verpakking ook belangrijk. Dat zijn nogal wat eisen, maar dankzij onze zonnebrandgids zie je in één oogopslag met welk merk je een duurzame keuze maakt.
Let op! Dit overzicht kijkt alleen naar hoe duurzaam de producten zijn. Raadpleeg voor de werking bijvoorbeeld de Consumentenbond.
Biosolis maakt natuurlijke zonbescherming met minerale filters. Het heeft ook een bestanddeel dat niet veel andere zonnebrandmerken hebben, namelijk aloë vera. Deze aloë vera zorgt er samen met andere plantaardige oliën voor dat het product je huid beschermt en voedt.
Biosolis is niet alleen begaan met jouw gezondheid, maar ook met die van onze planeet. Zo zijn de verpakkingen gemaakt van bioplastic op basis van suikerriet. Voordeel van dit materiaal is dat suikerriet een hernieuwbare bron is en ook nog eens CO2 opneemt.
Biosolis verkoopt zonnemelk met beschermingsfactor 30, gezichtscrème met factor 30 en 50+, zonnespray met factor 30 en 50, kidszonnemelk 50+, sportzonnemelk 50+ en zonneolie 20.
Earth Line komt uit het bedrijf dat ook Harmonie en Sea Line produceert. Alle Earth Line-producten zijn gecertificeerd door de Duitse keurmerken BDIH en ICADA en de controle-organisatie EcoControl. Ze zijn volledig natuurzuiver en biologisch afbreekbaar.
Earth Line draagt tevens het zero plastic-logo. Dat betekent dat alle verpakkingen zijn goedgekeurd en gegarandeerd vrij zijn van plastic.
Earth Line verkoopt zonnebrandmiddel met beschermingsfactor 20 voor het lichaam en het gezicht, een gezichtscrème met factor 50 en een lippenbalsem met factor 10.
Het Nederlandse huidverzorgingsmerk Food for Skin is opgericht door twee zussen: een natuurlijke huidspecialiste en een merkenbouwer. Dat zie je terug in de producten: 100% natuurlijke producten in een mooi ontworpen verpakking. De zonbescherming van Food for Skin is koraalvriendelijk, diervriendelijk, microplasticvrij, waterafstotend en heeft beschermingsfactor 30. Deze zonnebrand kun je voor zowel je gezicht als je lichaam gebruiken; hij heeft geen wit waas.
De producten van Lavera komen uit Duitsland. Onze oosterburen lopen immers al jaren voor als het gaat om natuurlijke, duurzame cosmetica. Lavera heeft in Duitsland erkenning als Green Brand.
Het merk biedt zonbescherming in een handige sprayverpakking (beschermingsfactor 30 en 50) en als crème (factor 30) in een tube. Lavera verkoopt ook zelfbruinende crème en lotion. Lavera-cosmetica vind je bij de meeste natuurdrogisten.
De verpakkingen zijn voor 97% van gerecycled plastic gemaakt.
Het Nederlandse merk Naïf is opgericht door twee vaders die de aarde beter willen achterlaten voor toekomstige generaties. De zonnebrandcrèmes van Naïf hebben een natuurlijke, minerale filter en zijn oceaanvriendelijk. Naïf biedt een crème, spray en lotion met de beschermingsfactoren 30 en 50 in een verpakking van suikerriet.
Het Duitse merk Speick ontleent zijn naam aan de speick, een hoogalpiene plant uit de valeriaanfamilie en alle Speick-producten bevatten extracten van deze plant. De zonnebrand is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en bevat minerale filters die je huid beschermen tegen uv A- en uv B-straling.
Speick verkoopt zonnelotion met beschermingsfactor 20 en 30 en zonnebrandcrème met factor 30 en 50+ voor volwassenen en kinderen.
The Lekker Company is bekend van zijn natuurlijke, vegan, dierproefvrije deodorant. Maar ook voor zonbescherming ben je bij The Lekker Company aan het juiste adres. De zonnebrand heeft een frisse eucalyptusgeur en bevat natuurlijke uv-filters die veilig zijn voor het koraal. De zinkoxide- en titaniumdioxidedeeltjes zijn gemodificeerd met een coating van natuurlijke, mineralen ingrediënten, die voorkomen dat de nanodeeltjes de huid binnendringen en in de bloedbaan terechtkomen. De coating is niet giftig voor dieren en planten in het water.
De crème met beschermingsfactor 30 smeert makkelijk uit en laat geen witte waas achter. De zonnebrand is verpakt in een kartonnen doosje en is geschikt voor je gezicht en lichaam.
Wie kent Weleda niet? Het Zwitserse merk bestaat al meer dan een eeuw. Ondanks alle veranderingen is bij Weleda één ding hetzelfde gebleven: de natuur staat er nog altijd centraal.
De zonnebrand van Weleda is vrij van chemische UV-filters. De werkzame stof is de minerale filter zinkoxide, ofwel zink en titaniumdioxide. Deze bevat geen nanodeeltjes. Het zonnebrandmiddel is veilig, oceaanvriendelijk en parfumvrij.
Je kunt kiezen tussen zonnelotion met beschermingsfactor 30 en zonnecrème met factor 50.
De producten van Dr. Hauschka brengen al 50 jaar een ode aan onze kosmos. Het merk gebruikt geselecteerde heilzame planten uit biologische teelt om je huid te verzorgen en te herstellen.
Dr. Hauschka ontwikkelde een gekleurde zonnebrandcrème voor je gezicht met beschermingsfactor 30. Deze past zich aan je huid aan en bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten en minerale filters. De crème is vrij van synthetische geur- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen, en vrij van minerale oliën, siliconen en PEG (polyethyleen glycol). De tube is gemaakt van aluminium en kan volledig gerecycled worden.
Samenvatting:
Drs. Leenarts is opgericht door de dermatoloog Marjolein Leenarts. Het begon met de lotion die ze voor een van haar kinderen maakte tegen de jeuk van waterpokken. Dankzij haar dermatologische kennis werd de lotion zo goed dat deze al snel erg gewild was binnen haar vriendenkring. Omdat er vraag naar was ontwikkelde ze in de jaren daarna huidverzorgingsproducten zonder nonsens voor de gevoelige huid van baby’s en volwassenen.
Drs. Leenarts heeft verschillende soorten zonnebrand. Er is een suncare ski-pakket (een combi-tube met zonnebrand met factor 50 en lippenbalsem), dagcrème met beschermingsfactor 25, zonnebrandcrème met factor 30 en 50, spray met factor 30 en 50 en lippenbalsem met factor 25.
Samenvatting:
Happy Soaps werkt aan een plasticvrije toekomst, onder meer met zonbescherming. Deze is beschikbaar als stick (beschermingsfactor 20 of 30) en in een doosje (factor 50). Alle producten zijn volledig plasticvrij en natuurlijk, vrij van palmolie, vegan en handgemaakt in Nederland.
Samenvatting:
De merknaam zegt het al: in de producten van SMPL zit niets kunstmatigs of overbodigs. De zonnebrandcrème bevat een mineraal uv-filter en laat geen wit waas achter. De crème is vegan en dierproefvrij en bevat geen microplastics, maar alleen natuurlijke ingrediënten. De zonbescherming van SMPL heeft beschermingsfactor 30 en is geschikt voor elk huidtype.
Ook over de verpakking is nagedacht: die wordt zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd van suikerriet.
De zonnebrand van Sol de Ibiza is veilig voor het koraal en bevat natuurlijke ingrediënten. Het merk verkoopt zonnebrand met beschermingsfactoren 30 en 50 in een herbruikbaar blikje, factor 50 in een stick verpakt in karton, en een lippenbalsem met factor 15 in een kartonnen verpakking.
Er is dus goed nagedacht over de verpakking, die geen plastic bevat.
Samenvatting
Het merk Ultrasun maakt in Zwitserland gezondheids- en verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten. Het assortiment van Ultrasun biedt voor iedereen een passend product, of je nu hoog in de bergen zit of pigmentatie van je huid wilt voorkomen.
Er zijn verschillende varianten: met beschermingsfactor 20 tot 50, voor het lichaam en voor het gezicht, in vloeibare vorm, crème, lotion en gel.
Samenvatting
Geen informatie over de verpakking
Alma K gebruikt mineralen van de Dode Zee, ’s werelds oudste spa. Ze brengen je huid weer ‘tot leven’. Op het gebied van zonbescherming biedt Alma K sprays met beschermingsfactoren 15, 30 en 50. Daarnaast is er een speciale crème voor je gezicht met factor 50 en een zonnebrandcrème voor je lichaam met factor 30.
Het filter van de lichaamscrème bestaat uit een mix van chemische en minerale filters (octocrylene en titanium dioxide). De gezichtscrème bevat alleen chemische filters.
Er is geen informatie beschikbaar over de verpakking.
Samenvatting:
Australian Gold staat bekend om zijn zonnebankcrèmes, Bronze and Protect genaamd, om verantwoord bruin te worden. Bijna alle producten bevatten chemische filters.
Producten zonder bronzer bevatten een mineraal filter. Dat geldt ook voor het zonbeschermingsmiddel onder de naam Botanical. Dit is tegelijkertijd een BB-crème, dat wil zeggen dat de crème de huid egaliseert, verzorgt en beschermt tegen de zon.
De verpakking van de Botanical-variant is recyclebaar. Van de overige verpakkingen is dat niet bekend.
Samenvatting:
Biodermal is opgericht om kleine huidproblemen op te lossen. De producten zijn daarom ontwikkeld voor specifieke huidtypes. Biodermal produceert zonnebrandcrème, zonnespray en zonnemelk met beschermingsfactor 20 tot 50+. Ook zijn er speciale producten voor kinderen en voor het gezicht. De zonnebrand is waterbestendig.
Biodermal-zonnebrand bevat chemische filters, maar om het koraal te beschermen bevat het geen oxybenzon en octinoxaat. Er zit wel octocryleen in.
De tubes van Biodermal bestaan geheel of grotendeels uit kunststof. Als er metaal in een tube zit, is dit slechts een dunne laag aan de binnenkant van de tube. Doordat het aandeel metaal zo klein is, kan de tube gerecycled worden.
Samenvatting:
Etos zonnebrand is er in beschermingsfactoren 20 tot 50 en in verschillende varianten, zoals zonnelotion, zonnespray, zonnecrème, zonneolie en speciale producten voor gezicht en lichaam en voor kinderen en volwassenen.
Sommige producten zijn vegan, maar niet allemaal. Daarnaast bevatten ze chemische filters tegen uv A- en uv B-straling en zijn ze waterbestendig. Op de website staat geen informatie over de verpakkingen.
Samenvatting:
Garnier maakt sinds 1904 schoonheidsproducten met ingrediënten uit de natuur. Garnier maakt zoveel mogelijk gebruik van duurzame bronnen. Het heeft beleid om de invloed van de verpakkingen op het milieu te reduceren en het ecologische profiel en de biologische afbreekbaarheid van de formules te verbeteren.
Garnier biedt verschillende soorten zonbescherming in de categorieën zonnemelk en -crème, zonneolie en zonnespray. De beschermingsfactor verschilt van 15 tot 50+. Er zijn varianten voor het gezicht, voor volwassenen, kinderen en speciaal voor de wintersport.
De Garnier Ambre Solaire Waterbestendige zonnebrand met beschermingsfactor 50 bestaat voor 71% uit biologisch afbreekbare ingrediënten en is gemaakt met respect voor het oceaanleven. De variant met factor 30 van deze lijn bestaat voor 80% uit biologisch afbreekbare ingrediënten. De Garnier Ambre Solaire Sensitive Expert is een hypoallergene zonnebrandmelk voor de gevoelige huid. Deze is vegan en zit in een verpakking die deels van karton is.
Samenvatting:
Het Zwitserse familiebedrijf Louis Widmer is opgericht in 1960. De lijfspreuk van oprichter Louis Widmer was: A life dedicated to skin. Duurzaamheid en innovatie zijn belangrijk voor dit bedrijf.
Louis Widmer maakt zonnespray, gel, zonnelotion en zonnecrème met speciale uitvoeringen voor kinderen. Zij hebben beschermingsfactor 25 tot 50+. Er zijn speciale producten voor het gezicht.
Op drie uitzonderingen na zijn de producten vegan. Daarnaast zijn de producten gemaakt zonder microplastics, parfum en kleurstoffen, ze zijn waterbestendig en gebruiken minerale en chemische filters. Dankzij de toevoeging van liposomen trekt de zonbescherming onmiddellijk in de huid.
De verpakkingen zijn gemaakt van kunststof.
Samenvatting:
Kruidvat heeft een huismerk zonbescherming met de naam Kruidvat Solait. Dit product is er met beschermingsfactoren 20, 30 en 50. Er zijn verschillende soorten zonnebrand te koop: zonnespray, -lotion en -olie. Ook voor kinderen zijn er verschillende middelen.
De meeste zonnebrandmiddelen van Kruidvat Solait bevatten chemische filters, maar geen oxybenzon en octinoxaat. De meeste middelen bevatten geen microplastics. De ingrediënten zijn voor 88% of meer natuurlijk afbreekbaar; Kruidvat streeft ernaar dat percentage te verhogen. De Kruidvat Solait Natural Suncare sunlotion bevat voor 98% natuurlijke ingrediënten en minerale filters.
Samenvatting:
Nivea stamt uit het begin van de vorige eeuw, toen scheikundige dr. Isaac Lifschütz de emulgator eucerit ontdekte. Hiermee kon hij water en olie tot een stabiel mengsel binden, de basis voor huidcrème. Niveau biedt 51 verschillende soorten zonnebrand, met beschermingsfactoren 15 tot 50+, en met varianten voor je gezicht en lichaam en speciaal voor kinderen.
De zonnebrand bevat chemische filters maar geen octinoxaat, oxybenzon en octocryleen. Er is een variant voor je gezicht waarvan de filters volledig mineraal zijn. Dit product is ook vegan.
De flessen zijn voor 95% gemaakt van gerecycled plastic. Van de doppen en pompjes is het percentage niet bekend.
Samenvatting:
De focus van Vision ligt volledig op zonnebrandproducten. Het bedrijf gebruikt de unieke LipoDefense-technologie, die zorgt voor een langdurige bescherming tegen uv A- en uv B-straling. Vision is er in zonnespray, gel en zonnebrandcrème met beschermingsfactor 20 tot 50+. Er zijn speciale producten voor het gezicht, voor de gevoelige huid en voor kinderen.
De producten van Vision bevatten chemische en minerale filters, maar zijn vrij van oxybenzon en octinoxaat. Over de verpakking is niets bekend.
Samenvatting:
Over de verpakking is niets bekend.
Zonbescherming bestaat uit een combinatie van ingrediënten. Elk middel heeft een basis. Bij crèmes en sprays bestaat die uit oliën, wassen en alcohol. Bij gel en olie uit alcohol. Daarnaast zitten er uv-filters en hulpstoffen in.
Natuurlijke ingrediënten
Een zonnebrandmiddel met natuurlijke ingrediënten is beter voor het milieu en de natuur. Dat komt niet alleen omdat ze beter biologisch afbreekbaar zijn, maar de ingrediënten zijn ook vaker afkomstig van biologische landbouw en bevatten geen aardolie. Daarnaast komen er bij de productie geen gifstoffen vrij, die het milieu verontreinigen.
Uv-filters
Van de zonnebrand bestaat 25 tot 40% uit een mix van uv-filters. De soort en hoeveelheid filters is afhankelijk van de formule (crème, olie, etc.) en de beschermingsfactor (sun protection factor ofwel SPF). Er zijn twee soorten filters: chemische en minerale filters.
Chemische filters – ook synthetische of organische filters genoemd – beschermen je huid door zonnestralen te absorberen. De moleculen zijn zo klein, dat ze je huid kunnen binnendringen. Dit zijn bijvoorbeeld octylcryleen, octinoxaat en oxybenzon ofwel benzophenon-3.
Minerale filters – ook fysische, mechanische of anorganische filters genoemd – beschermen je huid doordat ze zonnestralen blokkeren of reflecteren. Ze blokkeren zowel uv A- als uv B-straling doordat de mineralen een hoge reflectie-index hebben. Dit zijn titaniumdioxide en zinkoxide. Minerale filters zijn met en zonder nanodeeltjes. Nanodeeltjes worden gebruikt in zonnebrandcrème, omdat ze geen witte waas op je huid achterlaten en herken je door het woordje (nano) achter titaniumdioxide en zinkoxide in de ingrediëntenlijst.
Beide soorten filters kunnen een gevaar vormen voor het zeeleven, waaronder het koraal. Minerale filters met titaniumdioxide en zinkoxide zijn waarschijnlijk minder schadelijk dan chemische filters met oxybenzon. Deze stof kan de voortplanting en groeicyclus van koraal verstoren en leiden tot koraalbleking. Zonnebrand zonder nanodeeltjes kunnen niet door het koraal worden opgenomen.
Ingrediënten om te vermijden
De volgende ingrediënten wil je vermijden, omdat ze een negatieve impact hebben op de natuur en het koraal: oxybenzon, avobenzon, octisalaat, ethylhexyl salicylaat, octocryleen, homosalaat (ook bekend onder de namen homomenthyl salicylaat, HMS, HS en 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylaat), octinoxaat, titaniumdisoxide (nano) en zinkoxide (nano).
Microplastics
Microplastics zijn minuscule plasticdeeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Ze zijn schadelijk voor je gezondheid en het milieu. Producenten voegen microplastics met opzet toe omdat ze producten dikker, stabieler en effectiever maken. Fabrikanten zijn niet verplicht aan te geven welke ingrediënten in hun producten microplastics zijn. Als de producent niet expliciet vermeldt dat er geen microplastics in een product zitten, kun je de ingrediënten scannen met de app Beat the Microbead. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Ook op de rode lijst van de Plastic Soup Foundation vind je welke ingrediënten microplastics bevatten.
Een duurzaam zonnebrandmiddel heeft ook een duurzame verpakking. Bij zonnebrand denk je misschien meteen aan kunststof tubes, maar inmiddels zijn er ook bij dit product grote stappen gezet. Er is zonnebrand in blik, in kartonnen verpakking, in verpakking van suikerriet (die lijkt op plastic) en in gerecycled plastic. Natuurlijk zijn er ook merken die deze stap niet hebben gezet en nog steeds (grotendeels) kunststof gebruiken.
Als je zonnebrand koopt, kun je letten op keurmerken en certificeringen. Ze zijn er in overvloed. De belangrijkste zetten we voor je op een rij.
Twijfel je aan de ‘echtheid’ of betekenis van een keurmerk? Check dan de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.
Zegt een cosmeticaproducent dat het bedrijf een Certified B Corporation is, dan is dat ook positief. Het zegt iets over de standaarden van het bedrijf op het gebied van transparantie, duurzaamheid en ethiek.
De merken in de categorie ‘Koplopers’ hebben een officieel keurmerk dat de duurzaamheid van het product bevestigt of een B Corporation certificering in combinatie met een duurzame missie. Deze merken gebruiken minerale filters zonder nanodeeltjes, natuurlijke ingrediënten, bevatten geen microplastics, zijn vegan en de zonnebrand heeft een duurzame verpakking.
De merken in de categorie ‘Middenmoters’ zijn merken met een duurzame missie. Ze maken producten met minerale filters en natuurlijke ingrediënten, die ze zo duurzaam mogelijk verpakken. Toch staan ze (nog) niet in de categorie koplopers. Dat heeft de volgende reden; de merken hebben (nog) geen officieel keurmerk of B Corporation certificering en/of de minerale filters bevatten (nog) nanodeeltjes.
De merken in de categorie ‘Achterblijvers’ produceren zonnebrand waarin chemische filters zijn verwerkt. Zij kunnen bovendien vooruitgang boeken door hun ingrediënten en verpakking te verduurzamen.
We onderzochten de merken op basis van openbare bronnen en informatie van de websites van de merken en verschillende retailers. Heb je aanvullende informatie die je wilt delen in het voordeel van een merk? Of beschik je over informatie die aangeeft dat een bewering niet klopt? Laat het ons dan weten.
Wij onderzoeken beursgenoteerde bedrijven op duurzaamheid. Op basis van deze onderzoeken bepaalt ASN Impact Investors, de beheerder van de ASN beleggingsfondsen, of bedrijven worden goedgekeurd of afgekeurd voor belegging. Voor dit onderzoek naar zonbeschermingsproducten hebben we andere criteria gebruikt. In sommige gevallen zijn het merk en het bedrijf hetzelfde, zoals bij Food for Skin. In andere gevallen brengt één bedrijf verschillende merken op de markt met honderden producten, zoals Beiersdorf, waar onder meer Nivea onder valt. Als een merk of product goed scoort in dit overzicht, betekent dat niet dat het moederbedrijf wordt goedgekeurd voor de ASN Beleggingsfondsen.
Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.