Hoog tijd om plannen te maken voor de (zomer)vakantie! De duurzaamste manier om naar je plaats van bestemming te gaan is per trein. Want reizen per trein is – op wandelen en fietsen na – de meeste duurzame manier van reizen volgens Milieu Centraal. Omdat de reis bij deze ultieme treinavonturen net zo belangrijk is als de bestemming, hebben wij de 7 mooiste Europese treinreizen op een rijtje gezet. Je moet wel even sparen om een ticket voor sommige routes te bemachtigen, maar dit zijn ze dubbel en dwars waard!

1. De Oriënt Express

De meest exclusieve en legendarische treinreis ter wereld is toch wel de Oriënt Express. Deze beroemde trein maakte haar eerste proefrit in 1882 van Parijs naar Wenen en reed enkele jaren daarna door naar Istanboel. Vandaag de dag rijdt de spoorwegmaatschappij onder de naam Venice Simplon-Oriënt-Express en gaat er een wekelijkse dienst van London naar Venetië. De originele Art Deco rijtuigen uit 1920 zijn volledig gerestaureerd en bieden gastronomische verwenning, romantiek en alom luxe aan 188 passagiers. Zou je er niet bijna een moord voor doen?

Reis in weelde met de Venice Simplon-Orient-Express | Foto: Belmond Management Limited

2. Glacier Express, Zwitserland

De Glacier Express is na de Oriënt Express de bekendste spoorlijn van Europa. Deze directe sneltrein verbindt de bergresorts Zermatt en St. Moritz en is de meest ontspannen manier om van de Zwitserse Alpen te genieten. In circa acht uur brengt de Glacier Express je via een duizelingwekkende 91 tunnels en 291 bruggen door de Zwitserse alpenweide, die je met al haar prachtige bergmeren en valleien kan bewonderen door plafondhoge panoramavensters.

Hét hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, van deze reis is de Oberalppas op 2033 meter hoogte. Voor luxepaardjes is er de Excellence Class waar champagne en amuses worden geserveerd terwijl het spectaculaire landschap aan je voorbij trekt.

De Glacier Express denderend door de hoge Alpen | Foto: Glacier Express

3. West Highland Line, Schotland

De West Highland Line, meermaals uitgeroepen tot de mooiste spoorwegroute ter wereld, is een urenlange traktatie voor je ogen. De 264 kilometer lange route loopt van Glasgow naar Fort William en daarna verder naar de kleine vissershaven Mallaig. In totaal duurt de reis ongeveer vijf uur en brengt het je langs de mooiste heidevelden, meren en bergpieken dat het Schotse landschap te bieden heeft. Enkele highlights van deze reis zijn de iconische Glenfinnan Viaduct, bekend van de Harry Potter films, en Loch Lomond – één van de grootste meren van Schotland.

De bekende Hogwart Express passeert de Glenfinnan Viaduct | Foto: Jack Anstey via Unsplash

4. Bernina Express, Zwitserland

In deze lijst kon ook dit Zwitserse treintraject niet ontbreken: De Bernina Express neemt je mee door de Alpen op een van de mooiste treinroutes ter wereld, waarvan delen zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. In vier uur tijd daalt de trein van het exclusieve Zwitserse bergresort St. Moritz af naar de palmbomen van het Italiaanse stadje Tirano, bekend van haar Middeleeuwse centrum. Verder is de Bernina Express, net zoals de Glacier Express, voorzien van open panoramawagons waardoor je de 2.235 meter hoge Berninapas in al haar glorie kan aanschouwen.

Dankzij de panoramaramen kan je optimaal van het landschap genieten in de Bernina Express | Foto: Bernina Express

5. Flåmsbana, Noorwegen

De Flåmsbana is de spectaculairste spoorlijn van Noorwegen en een bouwkundig technisch hoogstandje. Het traject, dat in de jaren twintig van de vorige eeuw is gebouwd, is slechts 20kilometer lang maar stijgt fors. Vanaf het beginpunt Flåm, dat op zeeniveau ligt, stijgt de lijn 1 meter in de hoogte per elke 20 meter spoorlijn tot in totaal 866 meter naar het eindpunt Myrdal. Met een stijging van 55 procent is de spoorlijn daarmee de steilste én een van de mooiste in Europa.

Een scène van het voorbijtrekkende landschap tijdens de Flåmsbana | Foto: Richard Mortel via Flickr

6. Transcantabrico, Spanje

Misschien wel de bekendste Spaanse treinroute is de Transcantabrico. Deze trein neemt je mee door het noordwesten van Spanje, van het bekende pelgrimsoord Santiago de Compostella naar San Sebastian, dé voedselhoofdstad van Europa. Wat deze 8-daagse treinreis extra uniek maakt is de mogelijkheid om in de Gran Lujo (grote luxe) wagon te reizen, wat werkelijk een vijf sterrenhotel op wielen is. Hoogtepunten van de reis zijn onder andere een excursie naar het Middeleeuwse stadje Oviedo, de beroemde kathedraal in Santiago de Compostella en het witte vissersplaastje Luarca.

De Transcantabrico passeert de rivier Ebro bij Arija, Burgo | Foto: Simon Pielow via Flickr

7. Almere - Lelystad, Nederland

De treinreiziger die wat minder te besteden heeft kan gelukkig ook wat dichter bij huis aan zijn/haar trekken komen. In 2016 is namelijk het tracé Almere Centrum – Lelystad Centrum verkozen tot mooiste treinreis van Nederland. De route van deze “treinsafari” duurt slechts 15 minuten maar voert je door het ruige landschap van de Oostvaardersplassen waar je onder andere lepelaars en grote grazers kan aanschouwen. Het gebied kan je verder verkennen door een OV-fiets te huren op station Almere of Lelystad.

Uitzicht van de mooiste treinreis van Nederland op de Oostvaardersplassen | Foto: Nederlandse Spoorwegen

Extra vakantiedagen? Ga met de trein!

Reisorganisatie Better Places heeft wel een heel bijzondere manier bedacht om reizen met de trein te stimuleren: werknemers krijgen tot twee extra vakantiedagen als ze de trein in plaats van het vliegtuig pakken! Directrice Saskia Griep besloot dit in te voeren na een artikel op WTM over 'The New Climate Perks holiday scheme'. Dit is een initiatief van de Engelse NGO 10:10. Zij geven hun medewerkers als experiment betaalde reisdagen om het kiezen voor minder-uitstotende reizen makkelijker te maken.