Nederland is klein maar écht fijn. Dat herontdekken we weer nu we door de coronacrisis zijn gedwongen om onze vakanties wat dichter bij huis te vieren. Ons land barst gelukkig van de gave vakantiemogelijkheden, van slapen in een sterrenkubus tot overnachten op een onbewoond eiland. Wij hebben deze unieke overnachtingsmogelijkheden voor je gevonden, zowel midden in de stad als helemaal in de natuur.

Eerder schreven we al over unieke vakantiehuisjes in de natuur, luxueuze eco-hotels, heerlijk groene campings en duurzame bed & breakfasts in Nederland. Nu wordt het nog een tikkie unieker...

Slapen in een sterrenkijker

Vanuit je bed naar de donkere nachthemel vol met sterren staren. Heerlijk toch? In deze huisjes kan het. 

Sterrenkubus Twente

Super sfeervol deze tiny sterrenkubussen van erfgoed Bossem.

Deze tiny sterrenkubussen op erfgoed Bossem in Noordoost-Twente beslaan niet meer dan 9m², maar bieden je een tweepersoonsbed, kitchenette en dat unieke uitzicht op de sterrenhemel door de transparante plafondkoepel

Echte sterrenfanaten kunnen ook gebruik maken van de telescoop of even langsgaan bij de nabijgelegen sterrenwacht. Het erfgoed zelf is een werkende biologische boerderij waar je ook lekker kunt eten. 

Sterrenkijker

Middenin het Groene Hart vind je de sterrenkijker van Hihahut. Foto: Hihahut

De Sterrenkijker van Hihahut ligt in een boomgaard naast een biologische boerderij in Zuid-Holland en is van alle gemakken voorzien. Ook hier slaap je onder een transparant koepeldak zodat je de hele nacht sterren kunt tellen. 

Het huisje heeft twee verdiepingen en je slaapt uiteraard bovenin. Je kunt een speciale ontbijt- en dinerbox bestellen bij je overnachting en op de tandem fietstocht ernaar toe begint de vakantiepret al. 

Meer slaapgelegenheden onder de sterren

  • In Groningen kun je slapen in een heuze bubble. Een soort iglo van plastic met geweldig zicht op de hemel. 

Overnachten op een onbewoond eiland

Met de Kinderen voor Kinderen hit nog in je hoofd, stap je van de boot af en zo op je eigen onbewoonde eiland. 

Landal GreenParks de Marker Wadden

De energieneutrale vakantiehuisjes staan midden in de natuur. Foto: Landal GreenParks

Dit bekende vakantiepark heeft vier energieneutrale vakantiehuisjes gebouwd op Nederlands nieuwste eilandengroep De Marker Wadden. Deze bevinden zich in het Markermeer in Flevoland en zijn onbewoond. Nadat de dagjesmensen zijn vertrokken heb je het rijk dus voor jezelf alleen. Nou ja, bijna dan als de andere huisjes ook verhuurd zijn. 

De huisjes hebben geen tv maar op het eiland kun je heerlijk wandelen en vogels spotten. Extra mooi is dat Landal GreenParks de volledige huuropbrengsten van de huisjes ten goede laat komen aan de verdere ontwikkeling van dit nieuwe Nederlandse natuurgebied.

Sluiswachterswoning Tiengemeten

Geweldig uitzicht én een knapperend haardvuurtje zorgen voor een heerlijke vakantie. Foto: Buitenleven Vakanties

Oké, helemaal onbewoond is Tiengemeten niet. Op dit eiland in Zuid-Holland wonen nog 11 mensen, maar op 10,5 vierkante kilometer is dat niet echt drukbevolkt te noemen. Het hele eiland is inmiddels een natuurgebied dat door Natuurmonumenten wordt beheerd. Je kunt er bevers en zeearenden spotten en heerlijk wandelen.

Overnachten kun je in de voormalige sluiswachterswoning die geweldige vergezichten biedt over het eiland. Met je eigen terras en lekkere houtkachel is het hier het hele jaar door fijn toeven. 

Meer eilandovernachtingen

  • Je kunt ook vakantievieren op eiland de Kluut in het Veluwemeer. Daar heeft Camp Spirit een kleine camping ingericht met tipi's en yurts. 
  • Iets verder weg, in Zweden, kun je als ondernemer of creatieveling ook terecht op Ideas Island. Onbewoond waardoor je ongestoord kunt werken aan mooie ideeën. 

Vakantie vieren in een boomhut

Boomhutten hebben iets magisch: hoog boven de grond vertoeven in een handgemaakt paleis. Wij snappen wel waarom boomhutten steeds populairder worden! Voor een speelse vakantie in de natuur. 

Boomhut XXL Drenthe

Boomhut XXL in Ansem is luxueus en sfeervol ingericht. Foto: d'Olde Kamp

Deze boomhut werd niet voor niets de winnaar van de Boomhut Battle. Het ligt aan de rand van het prachtige natuurgebied Dwingelderveld en is sfeervol ingericht.  De ramen tonen een geweldig uitzicht op het nationaal park, en het glazen dak van de slaapkamer maakt dat je vanuit je bed naar de sterren kunt kijken. 

De hut is ruim, je kunt er met 5 mensen verblijven, en van alle gemakken voorzien. Het grote terras is een extra plus. Je vindt de boomhut op de kleine camping d'Olde Kamp in Ansem. 

Boomhut Tolhek

De boomhut staat aan de rand van het bos met uitzicht op het weiland. Foto: Boomhut Drenthe

Ook deze boomhut is het resultaat van de Boomhut Battle en staat tevens in Drenthe. Aan de rand van Landgoed Tolhek vind je dit houten paleis met twee slaapkamers, eigen badkamer en goed uitgeruste keuken. 

Je kunt lekker wandelen of fietsen in de omgeving en kinderen kunnen zich prima vermaken op de schommels beneden. Kom je voor je rust? Dan is het ook prima chillen op het grote terras. Er is wifi. 

Meer boomhutten voor je vakantie

  • Ook lekker luxe, deze boomhuizen aan de kust van Castricum. Je kunt er met zes mensen verblijven. 
  • Deze boomhut is winnaar van het programma Boomhut XXL en wij snappen wel waarom. 

Verblijf in een architectonisch object

Het oog wil ook wat en in deze unieke architectonische hoogstandjes kun je je ogen de kost geven!

Kubuswoning Rotterdam

De fijne Cube Studio van Stayokay Rotterdam. Foto: Taco van der Werf

Piet Blom ontwierp een van de bekendste architectonische hoogstandjes van Nederland: de kubuswoningen in Rotterdam. Stayokay biedt  hier naast haar reguliere hostelkamers ook een Cube Studio voor 2 personen.

Je hebt je eigen opgang en de studio is compleet ingericht met o.a. een Auping bed en je eigen badkamer. Er is geen kookgelegenheid maar je krijgt wel ontbijt en met de ligging tegenover de Markthal komt het met dat eten wel goed. 

The Coon

Genieten van industrieel erfgoed op deze geweldige woonboot in Den Bosch. Foto: Eco Logies

Slapen op het water in het midden van een industriële hotspot? Dat biedt The Coon! Deze omgebouwde airstream caravan ligt aan de Tramkade in Den Bosch en biedt plek aan maximaal 5 personen. De omgeving is een creatieve en culturele broedplaats dus je zal je niet snel vervelen op deze locatie. 

Er zijn twee slaapkamers, een keuken, een badkamer en een fijn terras. The Coon is een bed & breakfast dus het ontbijt is al geregeld! 

Culture Campsite Rotterdam

De Scuba van Studio Made By op de Culture Campsite. Foto: buroLab

Ook in Rotterdam vind je deze creatieve mini-camping op een voormalige parkeerplaats. Je kunt hier overnachten in een van de 11 unieke objecten die zijn gemaakt van geupcycelde restmaterialen. Van een honingraat tot een sleeping pod op hoogte. 

De objecten zijn niet groot, je kunt er met maximaal 2 mensen in slapen, en bevatten niet veel meer dan een bed en een terras. Maar de camping staat vol bloeiende planten en biedt een gezamenlijke binnenruimte en gedeeld sanitair.

Meer architectonische overnachtingen

  • Drenthe biedt verschillende 'arthouses' om in te overnachten maar deze Dutch Design winnaar is wat ons betreft een hoogtepunt. De Merry Go Round ligt middenin de natuur op een kleine vakantiepark. 
  • In Utrecht kun je overnachten in Huis van Ravesteyn dat is ontworpen door architect van Ravesteyn die ook veel voor de Nederlandse Spoorwegen heeft ontworpen. Een uniek huis dat je terugvoert in de tijd. 

Tip: Bij ECO Logies vind je nog meer unieke overnachtingen in Nederland

Duurzaam reizen

Een vakantie in eigen land scheelt niet alleen veel reistijd, het is ook een stuk beter voor ons klimaat. Doordat je niet hoeft te vliegen en het aantal autokilometers beperkt blijft bespaar je veel C0₂-uitstoot!