Voor een heerlijke vakantie hoef je echt niet ver te reizen. Er is genoeg leuks in Nederland! Wij selecteerden een aantal groene, bewuste campings waar je heerlijk je tentje op kunt zetten en kunt ontspannen. Doei werkstress, vliegtuiguitstoot en taalbarrière: we genieten duurzaam in eigen land.

Campings met een GreenKey certificaat

De makkelijkste manier om te checken of een camping een beetje duurzaam is, is door te kijken of het een GreenKey certificering heeft. Dit certificaat wordt uitgereikt aan bedrijven die aan strenge normen op het gebied van afval, duurzaam inkopen, communicatie, maatschappelijke betrokkenheid, water etc. doen. Op de site van Green Key vind je een overzicht met locaties en (mini)campings die een certificaat gehaald hebben. Zo kun je in Amsterdam bijvoorbeeld terecht bij Camping Zeeburg, in Bloemendaal bij Camping de Lakens, in Dwingeloo bij Camping Meistershof en in Oostkappele bij Camping Ons Buiten. 

Camping Bij Ons in Groesbeek

Een kabbelend beekje, ongeveer 40 kampeerplaatsen en originele accommodaties. Overnachten in een dome, tipi of bootje óf in je eigen tentje of camper? Hier kun je optimaal genieten. Op camping Bij Ons vind je verschillende relaxplekjes, schommels en hangmatten. Je kunt ook natuurgebied het Slumke intrekken, via één van de wandel- en fietsroutes die bij de camping starten. Heb je trek gekregen van het luieren? Dan kun je op vrijdag plaatsnemen aan één van de 'aanschuiftafels' en mee-eten wat de pot schaft, of bij het kampvuur op het pleintje.  

Bij Camping Bij Ons kun je ook de leukste accommodaties huren. Foto: © Anne Toonen voor Bij Ons

Camping Buitenland

Vijf ondernemende vrienden toverden in 2017 een overwoekerd stukje Drenthe om tot een gouden Greenkey camping waar je nooit meer weg wilt. Op 9 hectare grond, verscholen tussen het bos en een natuurlijk zwemmeertje vind je Camping Buitenland, met Instagramwaardige accommodaties én kampeerplekken. De kleurrijke en eigenzinnige camping is fijn voor families óf einzelgängers: zolang je maar van de natuur wilt genieten. 's Avonds leer je elkaar beter kennen bij de biologische BuitenBar en geniet je van de relaxte plaatjes die gedraaid worden of fijne tunes van singer songwriters. 

Bos- en heidecamping Camping Zuid Ginkel

Vanaf deze kleine camping loop je zó de Veluwe op. Tijdens de schemering steek je de weg over naar de schaapskooi en zie je met een beetje geluk een geweldige sterrenhemel. Camping Zuid Ginkel biedt ruime autovrije kampeerplaatsen, chalets en triangeltenten voor een ontspannen overnachting. Je vindt hier geen zwembad, kantine, bingo of disco, maar dat heb je ook niet nodig met alle natuur om je heen. 

Camping De Rimboe 

Bij Camping De Rimboe in Lunteren zit je verscholen tussen de bossen. Zet je tentje op op een kampeerplaats of huur een bijzondere CampingPod of Barrel. De plaatsen zijn ruim en in de omgeving is van alles te doen. 

Met een beetje geluk zie je vanaf je camping de sterrenhemel.

Landelijk in Limburg: Camping Raayerhof

Deze camping ligt het in het Midden Limburgse landschap. Camping Raayerhof is een natuurkampeerterrein waar je geniet van de rust en gezelligheid van het Limburgse plattelandsleven. Bezoek Roermond, maak een wandel- of fietstocht of lees een boekje bij je tent. 

Camping De Lepelaar in de Noord-Hollandse Duinen

De autovrije Duincamping De Lepelaar ligt verscholen in een geweldig duingebied. Verscholen tussen de duinrozen, berken en rozenbottelstruiken kun je een klein stukje duinpan omtoveren tot je eigen mini-paradijs. Camping De Lepelaar werkt volgens het People Planet Profit-principe. "Wij streven ernaar om voortdurend een waardevolle, verantwoorde en betrokken bijdrage leveren aan de maatschappij, het welzijn van de aarde en een duurzame toekomst". Op het hoofdgebouw vind je zonnepanelen en het doortrekken van de toiletten gebeurt niet met drinkwater. De Lepelaar heeft de (hoogste) gouden GreenKey certificering.

Kampeerterrein de Toekomst

In Emst, in de gemeente Epe, vind je Natuur Kampeerterrein de Toekomst. Vanuit deze rustige camping kun je de 'Big Five' van de lage landen spotten: maar liefst vier van de vijf soorten zijn hier gespot. Zwijnen, herten, ijsvogels en dassen behoren ook tot de vaste bewoners van de directe omgeving van Epe. En wil je daarna ultiem relaxen? Dan wandel je zo de massagepraktijk binnen, die op het natuurkampeerterrein gevestigd is. 

In de prachtige natuur rondom kampeerterrein de Toekomst kun je veel dieren spotten! Foto: De Toekomst

Camping Aan Veluwe: genieten in alle tinten groen

"Aan Veluwe is genieten van elke tint groen en alle rust", aldus de eigenaren van de natuurcamping in kunstenaarsdorp Oosterbeek. Oosterbeek is in 2005 gekozen tot 'Groenste Dorp van Europa', en dat vertaalt zich in rustige plekken langs de bosrand. Extra uniek aan Aan Veluwe is dat je niet alleen een ruime kampeerplek hebt, maar ook een eigen privébadkamer. Op de camping vind je geen animatieteam of zwembad, maar wel een tafeltennistafel en jeu-de-boulesbaan. In de omgeving is genoeg te doen op fietsafstand: van een dagje Burgers Zoo tot het Openluchtmuseum. En natuurlijk is de camping een ideale uitvalsbasis om de Veluwe te ontdekken.