Ga dit jaar voor een staycation en verblijf ook nog eens in een duurzame bed and breakfast in Nederland. Wees gerust, duurzaam betekent niet meteen: logeren in een yurt zonder warme douche. Er zijn prachtige groene b&b's in Nederland waar je flink verwend wordt. We zetten 7 pareltjes voor je op een rij, in willekeurige volgorde. 

Afval scheiden, zonnepanelen plaatsen, plastic verpakkingen weren... thuis doe je misschien van alles en nog wat om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Dan wil je op vakantie óók met een gerust hart kunnen slapen. Toch? Een staycation is sowieso al een duurzame keuze. Je laat het vliegtuig staan en maakt geen eindeloze kilometers met de auto. En: steeds meer bed and breakfasts in Nederland verduurzamen. Goed nieuws, want in een b&b ervaar je vaak het comfort van een hotel én slaap je op prachtige plekken in de natuur.

Tip: Bij ECO Logies vind je nog veel meer duurzame bed & breakfasts!

1. Het Heide Huisje: een unieke b&b met zonnepanelen

Bed and breakfast Het Heide Huisje is een duurzame droomplek midden in het groen, waar je helemaal tot rust komt. Het ligt in Nuland vlakbij Den Bosch. Je wordt wakker van de vogels en kijkt uit op bloemen en appelbomen. Het Heide Huisje bevindt zich in een boerderij uit 1890, dat is getransfonsformeerd tot inspiratieplek waar duurzaamheid, zelfvoorzienendheid en biodiversiteit voorop staan. 

Zo liggen op het dak 20 zonnepanelen die de gehele b&b voorzien van elektriciteit. We hoeven de eigenaresse Miranda dan ook niet te vertellen hoe zonnepanelen werken. De volgende stap is van 't gas af, met een warmtepomp. De groente- en pluktuin maar ook de boomgaard met appel-, noten- en perenbomen, maakt de b&b voor een groot deel zelfvoorzienend. Bij het ontbijt krijg je wat de tuin biedt zoals frambozen, blauwe bessen, tomaten en zelfgemaakte jam en op tafel staat een versgeplukte bos bloemen.

En dan de uitsmijter: stap na een dag wandelen in de hottub. Deze werkt niet op elektriciteit, maar is houtgestookt met eigen hout van dode bomen uit de tuin. En uit de kraan komt zuiver grondwater uit de put. Snel boeken dus!

Prijs: vanaf 150 euro per nacht (voor 2 personen)

Kom tot rust in de duurzame bed and breakfast Het Heide Huisje | Foto: Het Heide Huisje

2. De Groene Gevel: groen paradijs met vegan cuisine

Uitbaters Ellen en Gilbert zijn jarenlang hoveniers geweest en met hun groene vingers hebben ze een oase gecreëerd aan de Woerdense Verlaat tussen Amsterdam en Utrecht. B&B De Groene Gevel heeft een grote moestuin die Ellen gebruikt om drie vega(n)maaltijden per dag te bereiden voor haar gasten.

De ecolodge is gebouwd en ingericht met duurzame en hergebruikte materialen. De 24 zonnepanelen op het dak leveren de elektriciteit en het huis wordt verwarmd met een houtkachel die snoeihout van het terrein stookt. Het huis wordt schoongemaakt met ecologische producten en het beddengoed en linnen zijn duurzaam. 

Je hebt de ecolodge helemaal voor jezelf. Deze heeft drie slaapkamers, een grote zithoek en een kitchenette maar je wilt vooral buiten genieten van de prachtige tuin! 

Prijs: vanaf 155 euro per nacht 

Deze oase is ook erg goed voor je smaakpapillen | Foto: De Groene Gevel

3. De Nachtdijk: warm douchen op zonne-energie

Bed and breakfast De Nachtdijk is een voormalig agrarisch bedrijf en een gemeentelijke monument in de Kromme Rijnstreek in Utrecht waar je komt voor de rust, ruimte en duurzaamheid. De bed and breakfast is enorm milieubewust. De Nachtdijk heeft dan ook het gouden Green Key milieukeurmerk gekregen.

De aanwezige zonnepanelen wekken niet alleen elektriciteit op, maar ook de verwarming en warm water dankzij de aanwezige zonneboiler. De wc spoel je niet door met drinkwater, maar met ‘grijs’ huishoudelijk afvalwater. En die wc wordt weer schoongemaakt met duurzame schoonmaakmiddelen. Het ontbijt bestaat uit zelfgemaakte jams, appelsap van eigen biologische hoogstambomen. Kaas en zuivel komt van de boerderij uit de buurt. Benieuwd wat eigenaren Ellen en Gijs nog meer duurzaam doen? Ga zelf snel eens kijken.

Prijs: vanaf 75 euro per nacht (voor 2 personen)

Een warme douche op zonne-energie bij bed and breakfast De Nachtdijk | Foto: De Nachtdijk

4. De Wandhorst: slapen tussen leem en stro 

Vanuit bed and breakfast De Wandhorst in de Achterhoek kijk je uit over de weilanden en ben je één met de natuur. Maar interessanter nog: als je een van de kamers in de unieke 100% ecologisch gebouwde lodge boekt, slaap je in een energieneutraal pand. Hoe dat kan?

De lodge bestaat helemaal uit hout, stro en leem. De wanden zijn gevuld met strobalen en afgewerkt met leem. Op het dak zorgen PV-cellen en een zonneboiler voor je warme douche en verwarming in het pand. Het resultaat? Een nul-energieniveau en dus een CO-neutrale b&b. 

Prijs: 87 euro per nacht (voor 2 personen)

Lekker rustig gelegen in een mooie groene omgeving. | Foto: De Wandhorst

5. De Rheezer Kamer: eco-luxe in stijl

Bed and breakfast De Rheezer Kamer ligt in het groene Overijsselse Vechtdal. Dit is niet zomaar een bed and breakfast: je hebt een compleet luxe gastenverblijf voor jezelf alleen, met geweldig uitzicht over de uitgestrekte weilanden richting de Vecht. Maar ook het interieur van de b&b is om jaloers op te worden.

De Rheezer Kamer is een rijksmonument. Dat maakt het verduurzamen ingewikkeld, vertelt eigenaresse Astrid. Het oude pand is goed geïsoleerd met isoflas, maar er mogen geen zonnepanelen op het dak. Astrid focust zich daarom op het interieur. Dat bestaat uit duurzame materialen en regionale producten die dichtbij huis worden worden geproduceerd. Het bed is bijvoorbeeld van het enige ecologische beddenmerk in Nederland: Lavital. Het zijn geen goedkope materialen, maar daardoor gaat de inrichting wel lang mee. Ook dat is duurzaam ondernemen. En als je wakker wordt in je eco-luxe bed, dan geniet je daarna van een biologisch ontbijt met vers gebakken Vechtdalbrood, boerenyoghurt met honing en een scharrelei.

Prijs: 145 euro per nacht (voor 2 personen)

B&B De Rheezer Kamer. Foto: De Rheezer Kamer

6. De Tuureluur: volledig zelfvoorzienend tiny house

Zie jij jezelf al liggen met een drankje in je hand, turend door de grote raampartij naar de zon die ondergaat in de polder? De Tuureluur is een van de nieuwste vakantiewoningen van HihaHut, midden in in het groene hart. Het staat bij een boer op het erf en is een echt tiny house: klein maar fijn!

De Tuureluur is volledig zelfvoorzienend. Het is met stip de meest duurzame staycation van deze lijst. De Tuureluur heeft bijvoorbeeld een compost-toilet en je laadt je telefoon op met de zon: de elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. In de ontbijt-box zitten verse lokale producten, zoals pannenkoeken of yoghurt met granola en veel fruit.

Prijs: vanaf 70 euro per nacht (voor 2 personen)

Vanuit tiny house de Tuureluur tuur je zo de weilanden in | Foto: HiHaHouse

7. De Smokkelmolen: milieuvriendelijke luxe op waterenergie

Dit is een bonustip, want voor deze bed and breakfast hebben we een beetje gesmokkeld: b&b De Smokkelmolen ligt vlakbij Maastricht, maar net over de grens in België. De bed en breakfast straalt niet alleen luxe en comfort uit, De Smokkelmolen is ook nog eens bijzonder duurzaam. 

De 500 jaar oude watermolen is gerestaureerd en wekt 100% duurzame energie op. Waar vind je dat? Het ontbijt bestaat uit versgebakken brood en pannenkoeken van steen gemalen meel, jam van eigen fruit uit de moestuin en lokale kazen. Nooit meer naar huis!

Prijs: vanaf 175 euro per nacht (voor 2 personen)