Bij een cadeaubon denk je misschien meteen aan een oninspirerende plastic Bol.com-kaart of een VVV-bon, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn namelijk ook héle toffe duurzame cadeaubonnen te verkrijgen. En met een cadeaubon kun je nú ondernemers supporten en later jezelf verrassen. Wij zetten de leukste bonnen voor je op een rijtje. Van Kringloopcadeaubon tot Duurzame Fashioncheque: deze wil je geven én zelf hebben. 

Geef NIKS

In dit lijstje mag NIKS natuurlijk niet ontbreken. Met de cadeaubon NIKS (van Greenpeace) doe je een donatie aan een natuurproject naar keuze. Door NIKS te geven of te vragen, komt Greenpeace in actie voor een eerlijkere wereld en breng je iets minder spullen die wereld in.

Sustainable Fashion Giftcard

Deze cadeaubon 'draagt' de ontvanger altijd bij zich. Door vele gesprekken met vrienden, collega's, mensen uit de duurzame modesector, kwam oprichtster Nanette op het idee van de Sustainable Fashion Gift Card. De bon werd onlangs online gelanceerd, met onder andere een sustainable fashion bingo quiz.

Ook voor deze bon was volgens Nanette al snel interesse: "Toen ik rond de 35 partners had heb ik besloten geen actieve sales meer te doen. Je moet iedereen reviewen op duurzaamheid, de hele website moest gebouwd worden teksten geschreven, etc. We gaan nu met bijna 60 fashion pioniers live. Maar hierna ga we eer proactief op zoek naar nieuwe partners!". Extra leuk: met de cadeaubon hoef je niet alleen kleding te kopen. "De SFGC biedt mensen zoveel mogelijk opties om op en duurzame manier met kleding om te gaan. Dit kan zijn tweedehands kopen bij Kolifeur, lenen bij Bij Priester, leasen bij Mud Jeans, een workshop bij Monsak of het boek lezen van Agnes Esenkbrink over Fast Fashion".

Nanette, oprichter van de Sustainable Fashion Giftcard 

Ook Project Cece heeft een Fair Fashion Giftcard. Deze is online te besteden bij meer dan 50 merken. Ben je een echte online shopper? Check dan vooral de giftcard van Project Cece

Nationale groene cadeaubon

Bij de Nationale groene cadeaubon vind je producten van meer dan honderd duurzame merken. Uit ervaring weten we dat de nationale bon vooral in te wisselen is bij de webshops IkShopFair en IkShopGifvrij, waar je een divers aanbod kunt vinden van duurzame producten. Bij de aankoop van de bon steun je bovendien de Plastic Soup Foundation: 1% van de bon wordt hier aan gedoneerd.  Een andere optie is het geven van de EcoKadobon. Met deze bon kun je kiezen uit meer dan duizend cadeaus van 50 duurzame en fairtrade merken. Je krijgt de bon, als je kiest voor een geschenkverpakking, compleet met bloemenzaadjespapier.

Ideaal kraamcadeau: een cadeaubon

Ben je bang dat de kersverse ouders allerlei dubbele kraamcadeaus ontvangen? Geef dan de cadeaubon van De Kleine Vogelaar. Op deze ecowebshop vind je allerlei duurzame en fairtrade producten voor kleintjes.