De feiten liegen er niet om: de productie van onze spullen zorgt voor meer dan 20% van alle CO₂-uitstoot. Het geeft druk op de voorraad van onze grondstoffen en kan leiden tot ontbossing, watertekort en bodem-, lucht- en waterverontreiniging aldus Natuur & Milieu. En die impact vindt vaak plaats op een andere plek (met name in China, India en Afrika) en in een andere tijd dan de aankoop of het gebruik ervan. Niet zo duurzaam. Dus? Minder nieuwe spullen kopen. Dit zijn onze favoriete items om een tweede, derde of misschien wel achtste leven te geven.

Fitnessspullen voor je home workouts

Goede voornemens zijn vaak van korte duur. Daarom staan tweedehands sites, kringlopen en rommelmarkten vaak vól met fitnessspullen die nog heel goed gebruikt kunnen worden. Check bij het kopen van een hometrainer of roeimachine wél even of de ketting of band nog goed is. Bij een duurder model kan het ook handig zijn om te kijken of sommige onderdelen makkelijk te vervangen zijn als ze versleten zijn. Dan gaat ie forever mee. 

Sieraden voor het leven

Sieraden van goede kwaliteit zijn super waardevast en kun je daarom prima tweedehands (ver)kopen. Geef er eventueel nog een extra persoonlijk tintje aan door hem iets aan te laten passen bij een edelsmid. Zeker voor belangrijke sieraden, zoals een trouwring, wil je liever niet dat er conflictmineralen gemijnd moeten worden. Dat is namelijk niet echt heel romantisch… Tweedehands is een stuk beter.

Foto door Jasmine Carter via Pexels

(Kunst)planten voor een prikkie

Groene vingers? Dan kun je supermakkelijk stekjes vinden. En ook op andere manieren kun je goed aan tweedehands planten komen. We maakten zelfs een overzicht met adresjes voor tweedehands planten! Niet zulke groene vingers? Dan kan een kunstplant een goede oplossing zijn. Ook die vind je voor een fractie van de prijs op marktplaats of op veilingsites. Vaak van kantoorpanden die geruimd worden; ideaal. En heb je een paadje nodig in je tuin? Je vindt gegarandeerd tweedehands tuintegels bij jou in de buurt.

Duurzame tweedehands pannen

Iets waar niet veel mensen aan denken, maar die zéker goed tweedehands gekocht kunnen worden: pannen. En dan hebben we het niet over de exemplaren met giftige Teflonlagen (kijk de film Dark Waters als je meer wilt weten), maar ouderwetse pannen die een leven lang meegaan. Van RVS, gietijzer of emaillen pannen bijvoorbeeld. Zelfs een volledig verroeste gietijzeren pan kun je weer als nieuw krijgen met de hulp van een beetje lijnzaadolie en wat tijd en liefde. 

Refurbished producten, mét garantie

Op het gebied van elektronica is er e-norm veel aanbod. Zo kun je op heel veel sites tweedehands telefoons en tablets vinden, mét garantie. Soms wel tot 4 jaar. De producten die aangeboden worden op refurbished sites worden vakkundig gecontroleerd, dus dat is een stukkie veiliger dan de nieuwe iPhone op Marktplaats kopen voor een prikkie. En vergeet ook niet in je eigen netwerk rond te vragen als je een nieuwe telefoon nodig hebt. Grote kans dat een familielid nog een ongebruikte telefoon in de kast heeft liggen. 

Woonaccessoires voor een duurzame make-over

Uitgekeken op die groene kussentjes op de bank? Ren niet gelijk naar de woonboulevard, maar kijk eerst eens naar tweedehands aanbod! Plaids, kussentjes en stoelhoezen geef je een snelle opfrisser in de wasmachine en geven je interieur een flinke boost. Toe aan een grotere make-over? Je zult je verbazen hoeveel complete keukens op tweedehands sites te vinden zijn! Het enige nadeel is dat je ze wél zelf moet (de)monteren en vervoer moet regelen. Maar als dat je duizenden euro’s scheelt is dat het misschien wel waard.

Op Marktplaats vind je tweedehands keukens

Alles voor je (muzikale) hobby

Net als sportieve goede voornemens zijn ook hobby’s vaak onderhevig aan trends en gebrek aan motivatie. Daarom vind je héél veel hobbyspullen tweedehands. Muziekinstrumenten zijn eigenlijk altijd wel te vinden. Vraag wel even naar het merk en/of serienummer om te weten of het instrument kwalitatief in orde is en eventueel gerepareerd kan worden. Geen muzikale ambities? Je vindt nog véél meer hobbyspullen in de kringloop, online of op de rommelmarkt. Van complete postzegelverzamelingen en scrapbookcollecties tot LEGO sets en naaimachines. Ideaal ook voor jezelf om op een budget proof manier uit te vinden of die nieuwe hobby écht bij je past of niet. En is het niks? Dan maak je er makkelijk een ander blij mee.

Verbouwen zonder bouwmarkt

Last but not least: klusspullen. Deze worden vaak aangeschaft voor specifieke verbouwprojecten en daarna weer tweedehands aangeboden. Volgens leenplatform Peerby wordt een boormachine in zijn hele leven gemiddeld maar 13 minuten gebruikt. Dus koop hem alleen als je hem ook echt gaat gebruiken; anders is huren of lenen een nog betere optie.