Een boek leen je bij de bieb en een hogedrukspuit bij de bouwmarkt. Dat deze spullen te huur zijn weten we eigenlijk allemaal wel. Maar er zijn nog veel meer spullen die je niet gelijk hoeft aan te schaffen en prima kunt huren. Dat scheelt (meestal) geld, ruimte in je huis en door minder te kopen ben je lekker duurzaam bezig. Wat er allemaal te huur is? Je leest het hier.

1. Kleding huren bij een kledingbibliotheek

De gemiddelde Nederlander koopt jaarlijks 46 kledingstukken en draagt deze vaak maar een paar keer - of soms zelfs nooit. Doodzonde natuurlijk als je kijkt naar de verwoestende impact van de kledingindustrie op mens en natuur. En: zoveel kleding kopen is helemaal niet nodig. De opkomst van kledingbibliotheken maakt het mogelijk om die perfecte outfit voor die speciale gelegenheid gewoon te huren. Van casual outfit tot designer kleding of avondjurk, je vindt ze bij een van onze favoriete kledingbibliotheken. Onze tip: leg een goede duurzame capsule wardrobe aan en leen de rest bij een kledingbieb.

Geen kledingbibliotheek maar ook de moeite waard: bij jeansmerk MUD Jeans kun je een spijkerbroek naast kopen ook leasen. Zit je spijkerbroek erg lekker? Dan kan je hem alsnog aanschaffen.

Bij LENA the fashion library kun je kleding lenen. Ideaal voor meer afwisseling in je garderobe.

2. Speelgoed, games en LEGO te huur

Het gemiddelde kind komt om in het speelgoed en ook bij kringloopwinkels is de speelgoedhoek vaak overvol. Nu is de kans groot dat als je zelf geen speelgoed koopt, je kind alsnog genoeg krijgt van opa en oma of bij verjaardagen. Maar gaat je kind door een hardcore puzzelfase en is wat afwisseling wel fijn? Dan kan je terecht bij een speelotheek om speelgoed te huren. Sommige speelotheken verhuren ook speelgoed speciaal voor kindjes met een beperking of ontwikkelingsachterstand. Een overzicht van speelotheken vind je hier.

Maar niet alleen kleine kinderen houden van spelen. Ook voor volwassen kinderen is er het nodige te huur. Games bijvoorbeeld, die je vaak toch maar één keer speelt, huur je bijvoorbeeld bij de bibliotheek. Voor bordspellen kun je terecht bij onder andere de Bordspellenbieb. En voor een paar euro per week kun je bij Bouwsteenwinkel allerlei LEGO-sets huren. Kun je eindelijk die Millennium Falcon of het kasteel van Harry Potter een keer bouwen, zonder diep in de buidel te tasten.

Avondje Ticket to Ride spelen? Ook bordspellen kun je huren. Foto: Dave Photoz via Unsplash

3. Wasmachines en ander huishoudelijk apparatuur huren

Waarom zou je een apparaat huren dat je elke week - of misschien wel elke dag - gebruikt? Het kan natuurlijk zijn dat je bankrekening het even niet toelaat om een kapotte wasmachine te vervangen. Of je gelooft - net als architect Thomas Rau - in een toekomst waarin we geen spullen meer bezitten maar alleen gebruiken.

De duurzame gedachte hierachter is dat als we apparatuur zoals koelkasten huren in plaats van aanschaffen, dit een prikkel is voor producenten om hun product zó te ontwikkelen dat het zo lang mogelijk meegaat en goed gerepareerd kan worden. Immers, hoe langer een product meegaat, hoe meer huurinkomsten dat oplevert. Nu is dat nog andersom: hoe korter een product meegaat, hoe beter voor de portemonnee van de producent. We kopen dan steeds weer een nieuwe stofzuiger of combimagnetron.

Een producent die huishoudelijk apparatuur al te huur aanbiedt is Bosch via hun platform BlueMovement. Je vindt hier nieuwe en refurbished apparatuur, want elke wasmachine die terugkomt knappen ze op en verhuren ze opnieuw. Verder vind je huurapparatuur ook bij onafhankelijke aanbieders zoals Bundles en Coolblue. Keerzijde van het huren van dit soort spullen is dat het op lange termijn vaak wel duurder is.

Een wasmachine huren kan ervoor zorgen dat fabrikanten duurzamer gaan produceren.

4. Smartphones, elektronica en gadgets huren

Ben je een sucker voor de laatste gadgets, maar ben je je ook bewust van de enorme impact van smartphones en andere elektronica? Dan is er goed nieuws: je kunt die nieuwste smartwatch of telefoon ook huren. Net als gaming consoles, beeldschermen, drones en beamers. Je huurt elektronica onder andere bij Grover. Ook handig als je een kop koffie over je laptop hebt gegooid en even moet sparen voor een nieuwe.

5. Reis- en kampeerspullen huren

Of je nu voor het eerst op wintersport gaat of een kleinere tent nodig hebt voor een meerdaagse wandeltocht, een vakantie kan je flink op kosten jagen nog voordat je weg bent. En voor je het weet ligt die net nieuwe backpack twee jaar stof te verzamelen in de berging. Zonde, want dit soort spullen kun je dus prima huren in plaats van aanschaffen. Bij HikersHouse en Surviking bijvoorbeeld kun je alles huren voor een trek door de bergen. Ook voor dakkoffers, fietsendragers en wintersportgear zijn er volop verhuurders te vinden.

Voor het eerst op huttentocht door de Alpen? Die backpack en andere gear kun je gewoon huren.

6. Babyuitzet huren

Met een kleintje op komst heb je opeens heel veel spullen nodig. Met een beetje mazzel heb je vrienden of familie met kindjes die al wat ouder zijn, en kun je een deel van de babyuitzet lenen of overkopen. En anders zijn er op Marktplaats enorm veel tweedehands babyspullen te vinden. Een andere optie is om babyspullen te huren, bijvoorbeeld bij Tiny Library of Babyloop. Hier vind je allerlei (premium) babyspullen, zoals stevige kinderwagens en de welbekende Stokke Tripp Trapp. Heb je de spullen niet meer nodig? Dan stuur je ze terug en gaan ze - na een grondige check en reiniging - door naar het volgende gezin. Wel de beste spullen, geen gedoe met kopen en verkopen.

Peerby: huren bij de buren

Een naaimachine, statafels voor je verjaardagsfeestje of die ladder waarmee je wél bij de dakgoot kunt komen. Spullen die je zelf niet in huis hebt, maar een van je buren misschien wel. Om te voorkomen dat je bij de hele straat moet aanbellen is er Peerby, een online platform voor het lenen en huren van spullen. Peerby streeft naar een wereld waarin spullen delen een serieus alternatief is voor nieuw kopen en we zo geld én grondstoffen besparen. En als je dan toch een account bij Peerby aanmaakt, kun je gelijk je buren blij maken door zelf ook spullen te huur of leen aan te bieden. 

Waarom kopen als je ook kan huren bij de buren - bijvoorbeeld via Peerby. Foto: Peerby