Heb jij een kast vol kleding, maar nooit iets om aan te trekken? Het klinkt misschien gek, maar minder kleding kan de oplossing zijn. Met een capsule wardrobe is keuzestress verleden tijd én ben je ook nog eens duurzaam bezig. Maar hoe werkt zo’n capsule wardrobe precies? Wat zijn de voordelen? En hoe start je jouw eigen capsule wardrobe? Wij vroegen het aan expert Laura de Jong!

Een jaar lang geen kleding kopen

Laura is al jaren bezig met duurzame mode. Tien jaar geleden besloot ze voor haar afstudeerproject aan het Amsterdam Fashion Institute om een jaar lang géén kleding te kopen. “Mijn doel was toen om meer aandacht te vragen voor kwaliteit en creativiteit in de mode-industrie. Voor veel mensen is kleding gewoon een wegwerpartikel, je koopt net zo makkelijk een jurk als een frietje mayo. Dat is eigenlijk heel gek voor iets waar zo veel tijd, arbeid en grondstoffen in zit.

“Mijn grootste les van het jaar geen kleding kopen was dat ik zélfs in dat jaar nog lang niet al mijn kleding droeg. Dit zette mij aan het denken, hoe kan ik ontdekken welke kleding ik nu echt nodig heb? Ik kwam er al snel achter dat het hiervoor belangrijk is om te kijken naar wat bij joú past”.

Laura heeft toen een opleiding gedaan tot kleur- en stijlconsulent. In 2014 begon ze met haar eigen capsule wardrobe: per seizoen heeft ze zo'n 30 kledingstukken in haar kast die passen bij haar persoonlijke stijl. 

Gedurende de jaren leerde ze alle ins & outs van een succesvolle capsule wardrobe. Vorig jaar besloot ze om te starten met een online Capsule Wardrobe Cursus, om zo haar kennis te delen. De cursus is een groot succes, Laura heeft inmiddels al meer dan 1000 mensen geholpen met het samenstellen van hun eigen capsule wardrobe. Dit waren vooral vrouwen, maar Laura benadrukt dat de cursus geschikt is voor iedereen die met z'n kledingkast aan de slag wil. 

Al meer dan 1000 mensen hebben deelgenomen aan de cursus van Laura. Foto: Laura de Jong

Een kast die bij je past

Een capsule wardrobe is dus een selectie kledingstukken (inclusief schoenen en jassen) van 30 tot 37 stuks die bij jou past. Kleding die past bij joú als persoon, los van trends en de mening van anderen, is volgens Laura het allerbelangrijkste voor een succesvolle capsule wardrobe.

"Lila is nu bijvoorbeeld echt een trendkleur, maar is voor maar héél weinig mensen een goede kleur. Toch kopen mensen nu massaal lila kleding, terwijl we dit uiteindelijk misschien maar één keer dragen. Door alle trends kopen we vaker kleding waarvan je eigenlijk al weet, als je beter naar jezelf zou luisteren, dat het niets voor jou is". 

Volgens Laura bestaat een capsule wardrobe dus ook niet uit bepaalde essentials, maar moet je zélf bepalen wat bij jou past. “Vaak wordt er geschreven dat bepaalde essentials nodig zijn om een capsule wardrobe te starten, zoals een wit overhemd of een zwarte blazer. Dit staat heel mooi bij elkaar, maar past dit wel bij jouw stijl? Zelf draag ik deze items nooit, dus dan heeft het geen nut om ze in mijn capsule wardrobe te stoppen”.

Laura heeft twee capsule wardrobes voor de verschillende seizoenen. “Ik heb twee overlappende capsules, eentje voor de lente/zomer en eentje voor de herfst/winter. De helft van de kleding blijft het hele jaar in mijn kast, maar sommige kledingstukken vervang ik als de seizoenen veranderen. Zo maken de dikke wintertruien plaats voor zomerkleding als de lente begint”.  

Een kast die bij joú past is volgens Laura het allerbelangrijkste. Foto: Laura de Jong 

Goed voor jezelf én de planeet 

Veel mensen hebben een overvolle kledingkast, maar zijn toch niet blij als ze ’s ochtends hun kast open trekken. Een capsule wardrobe kan hiervoor een goede oplossing zijn. Laura noemt dit in haar cursus 'korte termijn fijn, lange termijn pijn'. “Het voelt goed om nieuwe kleding te kopen, maar vaak is dat gevoel de dag erna alweer over. Als je iets nieuws hebt gekocht moet je eigenlijk zo blij zijn dat je het meteen aan wil doen, maar dit is vaak niet het geval”.

“Met een capsule wardrobe moet je jezelf vaker onder controle houden om geen nieuwe (impuls) aankopen te doen. Dit kan soms lastig zijn, maar uiteindelijk ben je veel blijer met je kledingkast. Als je ’s ochtends je kast open doet zie je alleen maar kleding waar je blij van wordt, zónder miskopen waar nog kaartjes aan hangen”.  

Een capsule wardrobe is dus fijn voor jezelf, maar óók voor onze planeet. “Het allerduurzaamste aan een capsule wardrobe is dat je draagt wat je in je kast hebt. Gemiddeld dragen we een kledingstuk maar 7 (!) keer, hier valt nog veel winst te behalen. Wil je jouw kleding vaker dragen? Je kunt jezelf dan eens uitdagen om alles uit je kast minimaal 30 keer te dragen voordat je iets nieuws koopt”.

Daarnaast kan een capsule wardrobe je op weg helpen om wat vaker voor duurzame kleding te kiezen. “Duurzame kleding is vaak wat duurder, waardoor mensen het lastig vinden om hiervoor te kiezen. Tegelijkertijd kopen veel vrouwen ieder jaar drie zomerjurkjes die ze bijna niet dragen. Je doet veel minder snel een miskoop als je weet welke pasvormen en kleuren je graag draagt. Het vertrouwen om te investeren in duurzame items groeit als je jouw eigen stijl goed kent”.

Het allerduurzaamste aan een capsule wardrobe is dat je al je kleding draagt. Foto: Laura de Jong 

Tips voor het starten van een capsule wardrobe

Er zijn dus genoeg redenen om te starten met een capsule wardrobe, maar hoe pak je dit aan? In veel artikelen lees je dat het opruimen van je kast de eerste stap is, maar volgens Laura is het belangrijk om eerst je eigen stijl te ontdekken. Hoe kun je uitzoeken wat bij joú past? Dit zijn de ultieme tips van Laura!  

  • Ontdek je eigen stijl: Als je niet kijkt naar trends of luistert naar de mening van anderen, wat vind je dan mooi? We kopen vaak kleding omdat iets in de mode is, of bijvoorbeeld omdat je het ziet bij een leuke influencer op Instagram. Maar welke kleding past nu echt goed bij jou?  Een goede manier om je eigen stijl te ontdekken is door het maken van een moodboard. Als je bezig bent met een moodboard ontdek je misschien wel dat de kleding die je mooi vindt helemaal niet in je kast hangt.
  • Breng je leven in kaart: Wat draag je nu echt in jouw dagelijks leven? Er zit vaak een groot verschil tussen wat je koopt en wat je nodig hebt. Mensen vinden het vaak leuk om zomerkleding te kopen, maar uiteindelijk heb je die kleding in Nederland niet vaak nodig. Een spijkerbroek of paar sneakers draag je veel vaker, terwijl je vaak maar één goede jeans hebt. 
  • Doe een kleurenanalyse: Het heeft misschien een stoffig of tuttig imago, maar niets is zo fijn dan dat je vertrouwen hebt in welke kleuren je kunt dragen. Tijdens een kleurenanalyse wordt bepaald welke kleuren bij jou passen, en alle kleuren binnen zo’n kleurenpallet kun je onderling combineren. Als je 30 kledingstukken hebt is het natuurlijk erg fijn als alles ook bij elkaar past. Een kleurenanalyse is daarom echt mijn favoriete tip!

Een kleurenanalyse is dé favoriete tip van Laura. Foto: Laura de Jong

Extra tip! Leer van je miskopen: Heb je de afgelopen tijd een aantal miskopen gedaan? Voel je dan niet rot over die miskopen, maar probeer er van te leren! Het kan goed werken om miskopen en kleding die je niet draagt te analyseren.  Wat blijft er in je kast liggen en hoe komt dit? Je kunt dit dan meenemen als je de volgende keer nieuwe kleding gaat kopen.

Benieuwd naar de cursus? 

Lijkt het je wat om mee te doen aan de Capsule Wardrobe cursus? In september begint Laura weer met een nieuwe ronde van haar Capsule Wardrobe Cursus. Op haar website vind je alle informatie!