Wintersport en een duurzame lifestyle. Ze gaan op het eerste gezicht misschien niet hand in hand een berg af. Maar toch zijn er genoeg liefhebbers die allebei belangrijk vinden. Herken je jezelf? Bindingen vast! We maken een afdaling langs enkele duurzame wintersportmerken.

Wintersportuitrusting huren of kopen?  

Ben je een beginnende skiër of snowboarder? In de grotere wintersportplaatsen in Oostenrijk, Frankrijk en Italië kun je op meerdere plekken een wintersportuitrusting huren. Dit scheelt je heen en weer verplaatsen, opslag in je huis en het maakt het makkelijker om met de trein naar je wintersportbestemming te reizen.  

Wat ben je kwijt aan huur?

Een set ski’s, schoenen en stokken huur je voor € 150 tot € 250 (Oostenrijk, 7 dagen). Maar ga je (bijna) elk jaar op wintersport dan kun je eigen ski’s (met binding vanaf € 300 - € 400),  skischoenen (vanaf circa € 200) of een eigen snowboard overwegen.

Foto: Canva

Tweedehands of lenen

Om de kou te trotseren heb je isolerende en tegelijk ademende wintersportkleding nodig. Die kun je tegenwoordig prima tweedehands kopen op Marktplaats en Vinted. Dit is zeker handig bij kindermaten. Of leen een wintersportpak van familie of vrienden. Toch een nieuwe outfit nodig? Dan zijn de onderstaande duurzamere merken misschien een optie voor je.  Skimerk Tecnica maakte met zijn recycling van skischoenen de meeste indruk. Hopelijk inspireert het andere wintersportmerken om ook circulair te gaan ondernemen.

Foto: Canva

Ik ga (vaker) op reis naar de sneeuw en neem mee…

Skihelm 

Alleen op de Oostenrijkse pistes en de Italiaanse is het dragen van een helm voor kinderen verplicht. In Oostenrijk tot 16 jaar en in Italië tot 14 jaar. We kwamen twee merken tegen die nadenken over het recyclen van oude helmen en het gebruik van gerecycled plastic. Het Franse Bollé gebruikt deels hergebruikt plastic en bio-plastic. Bij dit merk kun je ook een vizier kopen (een aan de helm bevestigde bril). Het Nederlandse Gooff meldt op zijn website dat zijn skihelmen kunnen worden gerecycled.  

Foto: Canva

Skibril 

Een skibril met een gerecycled plastic frame, een standaard in skibrillenland? Nee, helaas nog niet. Ben je bereid meer dan € 100 uit te geven dan is deze bril van het Duitse Alpina een duurzaam alternatief. Voor de vervaardiging van de behuizing, lens en het schuim zijn kunststoffen op basis van plantaardige olie gebruikt. De overige delen (zoals de band) zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Je kunt ook gaan voor het al eerder genoemde Bollé. De Fransen hebben voor de hoofdband en het frame gerecycled polyester gebruikt.  

Foto: Canva

Skikleding & snowboardkleding

Op het gebied van kleding zijn er een aantal merken met duurzame aanpak. Het Franse Picture organic gebruikt voor jassen en broeken plastic van gerecyclede plastic flessen en minder gangbare grondstoffen als suikerrietafval. Het wereldberoemde Amerikaanse merk Patagonia maakt onder meer truien van 100% hergebruikt polyester. Het Zweedse merk Strobe brengt stoere jacks en broeken op de markt en maakt die van hergebruikt polyester. Een merk exclusief voor vrouwen en zeker het vermelden waard is Roxy. Het bedrijf zet zich niet alleen in voor een schonere planeet maar maakt zich ook sterk voor de rechten van vrouwen. 

Van waterfles naar ski-jack

Skischoenen

Je skischoenen moeten comfortabel zitten. Sommige wintersporters kiezen daarom voor eigen schoenen in combinatie met het huren van ski’s. In skischoenenland skiën de Italiaanse merken Nordica en Tecnica (allebei onderdeel van de Tecnica Group) voorop als het gaat om duurzaamheid. 

Ze zijn onlangs gestart met het verzamelen van gebruikte skischoenen, het demonteren van de onderdelen (schrik niet, vaak meer dan 100 onderdelen) en het hergebruiken van het plastic en staal. Het merk Tecnica kun je vinden bij een van de vele Bever-outdoorwinkels in Nederland. Eventuele oude skischoenen kun je daar ook inleveren. Bever zorgt er vervolgens voor dat deze skischoenen naar Italië worden vervoerd. In deze video vertelt Christian de Jong, bij Bever verantwoordelijk voor duurzaamheid en innovatie, over de samenwerking met Tecnica. 

Tecnica wil jouw oude skischoen

Skihandschoenen

Sommige fanatieke wintersporters kunnen urenlang debatteren over de vraag wat het meest comfortabel draagt: wanten of handschoenen? Wat je ook beslist, kies ze niet te ruim (koud) of te krap (ook koud). De duurzame handschoenen die we tegenkwamen hebben twee kenmerken: ze hebben een PFAS-vrije waterafstotende laag (je kent PFAS misschien van de anti-aanbaklaag in sommige koekenpannen). En ze zijn (deels) gemaakt van gerecycled polyester. 

Opvallende modellen zijn die van Dakine (bedacht op Hawaii!), van het bekende merk The North Face en van het eerder genoemde Picture Organic  (probeer de kleur camel!).

Nee, dit zijn niet de ideale skihandschoenen (maar het was zo'n leuk plaatje). Foto: Canva

Skirugzak 

Ga je een lange wandel- , ski- of snowboardtocht maken? Dan is het handig om wat proviand in een rugzak mee te nemen. Zo rond de 12 liter is een maat die we veel terugzagen op het forum van wintersport.nl. Ook gaven een paar forumleden de tip om een rugzak met een heupband te kiezen. 

De duurzame rugzakken die wij tegenkwamen zijn (deels) vervaardigd van gerecycled polyester en PFAS-vrij. Bijvoorbeeld van The North Face en het budgetvriendelijke, Amerikaanse Osprey

Foto: Canva