Of het nu ‘preloved’, ‘vintage’ of gewoon ‘ouwe meuk’ heet: wij zijn fan van tweedehands spullen. Voor onszelf, maar nóg meer als cadeau voor een ander. ‘Serieus?!’ denk je nu misschien. ‘Dat is toch armoedig?! En vies?!’ Allesbehalve, míts je precies weet hoe en waar je moet speuren. En die geheimen verklappen we in deze gids voor het geven van tweedehands cadeaus.

Wijnkenners en kijkers van het tv-programma ‘Van onschatbare waarde’ weten het natuurlijk allang: sommige dingen worden alleen maar meer waard naarmate ze ouder zijn. Omdat ze schaarser (en dus uniek) zijn. Of omdat ze een geschiedenis (en daarmee een goed verhaal) hebben. Maar spullen tweedehands kopen levert ook voordelen op voor je portemonnee én de planeet.

Waarom zou je tweedehands cadeaus geven?

Met een tweedehands item heb je niet alleen een unieker, maar ook een duurzamer cadeau te pakken. Uit onderzoek voor het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn blijkt dat voor de gemiddelde Nederlander de milieu-impact van spullen het grootst is. Groter nog dan de impact van vliegen en vlees eten. Om nieuwe spullen te produceren zijn grondstoffen nodig, wat leidt tot een druk op onze natuurlijke hulpbronnen. Bovendien zorgen productie en vervoer van nieuwe spullen voor uitstoot van broeikasgassen.

Door tweedehands te kopen, hoeven die items niet nog een keer gemaakt en vervoerd te worden. Je zorgt er dus voor dat er minder grondstoffen nodig zijn en minder broeikasgassen worden uitgestoten. Plus: spullen die anders op de afvalberg zouden belanden, krijgen door jou een nieuw leven.

En wie zijn cadeaus tweedehands koopt, is ook nog eens goedkoper uit.

Deze gebruikte spullen zijn het perfecte cadeau

Veel gebruikt kinderspeelgoed is nog als nieuw | Foto: Joyce Adams via Unsplash.com

Er zijn natuurlijk grenzen. Een parfum dat in grootmoeders tijd naar rozen rook, kan nu waarschijnlijk met moeite concurreren met een wc-verfrisser. Die weckpot met conserven die de allereerste bewoners van je monumentale huis achterlieten? Mwah, misschien niet zo’n lekker cadeau. Welke gebruikte items kun je dan wel zonder enige gêne (en zelfs met trots) geven? Enkele ideeën:

  • Tweedehands mode: denk aan tassen, hoeden, riemen, schoenen, kleding en haaraccessoires. Ga voor items van goede kwaliteit. Je kunt ook denken aan een collector’s item, waar maar weinig stuks van gemaakt zijn. 
  • Gebruikte kinderspullen: van babykleertjes tot speelgoed. In deze categorie vind je veel gevalletjes ‘nooit gedragen’ of ‘nooit mee gespeeld’. Fietsen, schommels en andere speeltoestellen, maar ook Lego en Playmobil zijn veel gekochte tweedehands kindercadeaus. 
  • Tweedehands boeken: ontzettend veel boeken worden ongelezen aangeboden. Bijvoorbeeld wanneer de verkoper een exemplaar dubbel heeft. Of het ooit nieuw cadeau kreeg, maar het niet zijn/haar smaak is. Bonustip: boekensteunen zijn ook érg geschikt als tweedehands cadeau.
  • Vintage vinylplaten: ouderwets plaatjes draaien is weer helemaal hot. Er worden ieder jaar meer lp’s verkocht. Niet alleen door ouderen, maar net zo gretig door jongeren. Nu nog even de muzieksmaak van het feestvarken achterhalen.

Helemaal retro: geef een lp cadeau | Foto: Clem Onojeghuo via Unsplash.com

  • Antieke ansichtkaarten: op boeken- en antiekmarkten, maar ook online vind je vaak bakken met oude ansichtkaarten. Van dierenprents tot historische figuren, je kunt het zo gek niet bedenken of het thema is ooit op een kaart geprent. De achterkant is soms al beschreven - in een krullerig handschrift met inkt. Zo vertelt je kaart al een bijzonder verhaal nog voordat jij er een letter op hebt geschreven.
  • Vintage interieuritems: Hét tweedehands cadeau bij uitstek. Denk aan vazen, lampjes, schilderijen, kandelaars, tijdschriftenhouders, koffiemolens en fruitschalen. Maar ook koffie- en theekopjes en (cocktail)glazen kun je in alle kleuren, materialen en maten op de kop tikken.
  • Refurbished elektronica: grootser uitpakken? Geef iemand een gebruikte smartphone, laptop of tablet cadeau die als nieuw is. Refurbished producten zijn grondig nagekeken en zo nodig gerepareerd door experts. En je krijgt er gewoon garantie op.
  • Klassieke sieraden: de meeste zijn waardevast en worden met de jaren alleen maar unieker.

Zo scoor je de mooiste vintage cadeaus

Hoe vind je nu een tweedehands cadeau dat er ongehavend en fris uitziet en zelfs leuker is dan de nieuwe variant? Een goed preloved cadeau valt of staat met een goede voorbereiding. Je wilt natuurlijk een persoonlijk cadeau waar iemand echt iets aan heeft. Met deze vijf tips vind je het leukste vintage cadeau ooit:

  1. Begin op tijd. Hoe eerder je met een bepaalde zoektocht in je achterhoofd door (kringloop)winkels struint, hoe meer kans dat je het perfecte cadeau vindt. Als je tegen het ideale cadeau voor die ene persoon aanloopt: koop het en leg het desnoods nog een paar maanden in de kast. Zo voorkom je dat je lastminute iets middelmatigs koopt omdat je nu eenmaal iets wilt geven.
  2. Zoek gericht. Gebruik verschillende zoektermen en woordcombinaties bij een online zoektocht en stel een notificatie in. Op Marktplaats bijvoorbeeld krijg je dan een seintje als er nieuwe artikelen online komen die aan jouw zoekcriteria voldoen. Zo ben je er als de kippen bij.
  3. Gebruik filters als ‘nieuw met prijskaartje’ of ‘als nieuw’. Dit geldt natuurlijk voor online zoektochten. Al tref je in kringloopwinkels ook wel eens nieuwe artikelen met het originele prijskaartje aan. Wat deze artikelen nog leuker maakt? Jij betaalt minder dan de prijs die op het kaartje staat.
  4. Achterhaal het verhaal. Bij een tweedehands cadeau hoort vaak een bonuscadeau: een goed verhaal. Vraag de verkoper waar een object vandaan komt en schrijf de leukste details op een kaartje dat je bij het cadeau geeft. Zo verkoopt vintageloods Van Dijk & Ko flessen in een kleurrijk jasje (zie foto hieronder). Wat blijkt? Deze mandflessen komen uit Transsylvanië, waar er ter bescherming oude kleurrijke elektriciteitsdraden omheen werden geweven.
  5. Upcycle die vintage vondst. Met upcycling maak je van oude voorwerpen iets nieuws. Zo creëer je een origineel cadeau met een persoonlijk tintje. Bijvoorbeeld: een saai houten krukje transformeer je met een lik verf in een vrolijk plantentafeltje. Bij Renee liep het upcyclen zo uit de hand, dat ze een winkel heeft geopend: zij tovert oude beelden en vazen om tot lampen met handgemaakte kappen.

Deze kleurrijke mandflessen komen uit Transsylvanië | Foto: Van Dijk & Ko

Hier koop je het perfecte tweedehands cadeau

Nu je weet hóe je moet zoeken, wil je natuurlijk ook weten wáár je moet speuren voor tweedehands parels. Van kraampje tot kringloopwinkel: hier moet je zijn. 

Online marktplaatsen

Dikke kans dat je er al vaker een cadeau voor jezelf hebt gescoord, dus waarom eigenlijk niet voor een ander? We hebben het over Marktplaats. Tijdens de feestdagen riep de website in een reclamecampagne op om vaker tweedehands speelgoed cadeau te doen. Een video liet zien dat kinderen net zo blij zijn met tweedehands speelgoed als met nieuw.

Maar er zijn meer online marktplaatsen waar je goed kunt slagen voor een mooi cadeau:

Rommel- en antiekmarkten

Check het wijkkrantje van jouw buurt of volg wijkverenigingen op social media om alle rommelmarkten, kofferbak- en garage-sales bij te houden die in je buurt worden georganiseerd. Zo vindt in Dordrecht jaarlijks de Dordtse rommelroute plaats. In Den Haag is de antiek- en boekenmarkt op het Lange Voorhout een begrip. En in Friesland gaat menig hart sneller kloppen op de Flinke Flea Market waar je lekker kunt ‘sneupen’ tussen de tweedehands spullen. 

Pak jij het schatzoeken liever nóg grootser aan? Duik dan een van de mega vlooienmarkten op die in Nederland worden gehouden. Verdwaal tussen de kramen op de IJ-hallen in Amsterdam-Noord (iedere maand), snuffel naar hartelust op de Snuffelmarkt op het parkeerterrein van de Brabanthallen in Den Bosch of dompel je onder in de Verzameljaarbeurs in Utrecht.

Wat je ook zoekt, dikke kans dat je het vindt op de IJ-hallen | Foto: IJ-hallen

Het blog Meuk is leuk geeft een overzicht van alle markten in Nederland.

Kringloopwinkels

Wolken van wijnglazen, theatrale theeserviezen, frivole vaasjes: je kunt het écht allemaal vinden bij de kringloop. Hou je ogen goed open en bezoek het liefst meerdere kringloopzaken om je kansen te vergroten. Eerder verklapten we al wat de leukste kringloopwinkels van Nederland zijn. Wil je een overzicht van álle kringloopwinkels? Download dan de Kringloop App. ​​

Instagram sales

Veel schatzoekers houden regelmatig een ‘Insta sale’: ze zetten hun vintage vondsten op hun Instagramaccount en wie interesse heeft kan reageren in de comments. Betaling gaat dan vaak via een Tikkie. Accounts om in de gaten te houden:

Fulltime schatzoeker Liz Groen houdt regelmatig een Instagram-sale | Foto: Liz Groen

Fysieke vintage winkels en loodsen

Aan vintagejutters en (semi-)professionele schatzoekers geen gebrek in ons land. Veel creatieve verzamelaars verkopen hun waar niet alleen in hun webshop, maar ook (op afspraak) in hun fysieke winkel of loods. Wij verzamelden de allerleukste fysieke vintage spots, klein en groot. 

  • MeuttMariëlle is sinds 2014 professioneel schatzoeker met een neus voor tweedehands meubels en interieuraccessoires, zoals keramiek, bloempotten en tijdschriftenrekken. Wekelijks deelt ze haar vintage vondsten in haar webshop en één keer per maand opent ze de deuren van haar loods in Loosdrecht (op afspraak).
  • VintageMeesters‘Ons huis puilde uit, de schuur ook en de zolder kon je bijna niet meer op…’, aldus Monique, eigenaar van de winkel VintageMeesters in Oosterhout. Hier vind je midcentury-pareltjes uit de ‘50’s, ‘60’s en ‘70’s: van dressoirs tot plantentafeltjes, kristallen glazen en keramieken vazen. Geopend op vrijdag en zaterdag en verder op afspraak.
  • Van Dijk & Ko: Dit vintagewalhalla van 2500 m2 in Amsterdam-Noord staat tjokvol met vintage, antiek en brocante. Van Hongaarse meubels en serviesgoed tot Deens Design en onverwachte voorwerpen zoals een paard op wielen. Veel items zijn vakkundig opgeknapt en deels ook creatief geüpcyclet.
  • Vintage Revival: In Utrecht vind je de vintagezaak van Laura. Tussen de midcentury meubels lonken allerlei kleinere interieur-items zoals kussens, krukjes en kleden. Laura is ook meubelstoffeerder en geeft zo vele stoelen een nieuw en kleurrijk leven. De winkel is geopend op woensdag en zaterdag en de webshop natuurlijk 24/7. 
  • De Zaak van SjaakSjaak is een echte speurneus, maar heeft weinig oog voor vintage. Zijn baasje Evelien daarentegen ademt tweedehands schatten. Omdat ze van het speuren naar vintage interieuritems net zo blij wordt als van haar hond Sjaak, noemde ze haar (web)winkel naar hem. In haar zaak vind je vooral bijzondere tafelwaar: mokken, glazen, kandelaars, borden en bestek. Evelien werkt met pick-up points in Amsterdam, Haarlem, Zaandam, Opmeer en Velsen Noord.

Eén keer per maand opent Mariëlle haar vintage-loods | Foto: Meutt

Een uniek en duurzaam cadeau

Hebbes? Dan sta je op het punt om het feestvarken én het milieu (want door jou hoefde er niets nieuws gemaakt te worden) een uniek en waardevol cadeau te geven. Tot slot helpen we je ook nog een handje met inpakken: met deze duurzame alternatieven voor wegwerpcadeaupapier dress je jouw cadeau to impress.