Wat een feestelijk vooruitzicht: de pakjesmaand staat voor de deur! Voor alle hulp-Sinten en -kerstmannen onder ons hebben we goed nieuws: wij gaan je een handje helpen met inpakken. Dress je cadeaus to impress met deze duurzame alternatieven voor wegwerpcadeaupapier.

Ho ho ho, stop met afval creëren

Zo feestelijk als het in- en uitpakken van cadeaus is, zo mistroostig worden we van de berg aan papierafval die overblijft. Precieze cijfers van het gebruik van cadeaupapier in Nederland zijn er niet, maar cijfers uit andere landen spreken boekdelen.  

Zo gooien de Denen met kerst jaarlijks 800.000 kilo aan cadeaupapier weg, en gaan de Amerikanen daar ruim overheen met maar liefst vier miljoen kilo (inclusief boodschappentassen) papierafval. Ook de Canadezen verspillen behoorlijk, zij gooien elk jaar 540.000 kilo aan cadeauverpakkingen en boodschappentassen weg. Om je een idee te geven: dat is het gewicht van 100.000 olifanten.

Al dat papier kan gerecycled worden, toch? Nou, niet altijd dus. Cadeaupapier heeft vaak een gelamineerd plastic laagje, waardoor het niét in de papierbak mag. Als je het papier niet makkelijk kunt scheuren, is het gelamineerd en kan het dus niet worden gerecycled. Daar komt bij dat kleurstoffen die in cadeaupapier worden gebruikt, vaak schadelijk zijn voor het milieu. En wat te denken van plakband, linten en strikken? Die zijn vaak gemaakt van plastic. Net als glitters overigens, die niets anders zijn dan microplastics.

Hoe pak je cadeaus dan wél duurzaam in?

Niets nieuws kopen is het meest duurzame wat je kunt doen. Heb je nog een stapel uitgelezen tijdschriften liggen of een stel landkaarten van citytrips die je ooit maakte? Voilà je cadeaupapier! 

Wil je toch liever ‘officieel’ cadeaupapier gebruiken? Dan kun je denken aan herbruikbaar inpakpapier of groeipapier waarmee je na het feestje een bloemenveld kunt inzaaien. Hieronder pakken we uit met de mooiste ontwerpen. 

Duurzaam 'inpakpapier' van Stof verpakt

Origineel en duurzaam inpakstof van Nederlandse bodem. Alle het herbruikbare 'inpakpapier' wordt gemaakt op diverse sociale werkplaatsen in Noord Brabant. De inpakstoffen zijn zeer gebruiksvriendelijk en met het meegeleverde elastiek kun je ervoor zorgen dat het mooi verpakt blijft. Ben je geen inpak talent? Geen probleem! Stof verpakt biedt ook handige stoffen gift bags aan. Alle stoffen inpakmaterialen kun je minstens 50 keer gebruiken en ze kunnen gewassen worden op 40 graden. 

Als je alleen een cadeau wilt geven en het inpakmateriaal terug wilt hebben, is hier ook aan gedacht. Bij elk inpak materiaal ontvang je een kaart waarop je een leuke boodschap voor de ontvanger kunt schrijven en kunt aangeven of je het materiaal cadeau geeft of graag terug wilt hebben.

De inpakstoffen zijn verkrijgbaar in twee maten, M (50x50) en L (70x70). Je koopt de inpakstoffen online bij Stof verpakt vanaf € 6,95 per stuk.

Herbruikbaar cadeaupapier Everwrap

Het herbruikbare cadeaupapier Everwrap van het Deense designbureau ViSSEVASSE gaat een leven lang mee. De papiervellen voelen aan als luxe cadeaupapier en zijn gemaakt van 100% chemicaliënvrij plastic. Waar normaal papier witte randen krijgt na (veelvuldig) vouwen, zie je bij Everwrap geen spoor van eerder gebruik. Ook tape valt er gemakkelijk vanaf te trekken. 

Je kunt kiezen uit dertien verschillende prints. De vellen zijn dubbelzijdig bedrukt met milieuvriendelijke inkt. Je koopt Everwrap online bij Blabloom voor € 5,- per vel (44x63 cm)
Kies je print zorgvuldig, want het gaat hier om een toekomstig erfstuk!

Dit is design 'EVERWRAP sheet #10' | Foto: Everwrap van ViSSEVASSE

Japanse wikkeldoek: Furoshiki

De Japanners verheffen het inpakken van cadeaus tot kunst. En kunst gooi je natuurlijk niet zomaar weg. Volgens de furoshiki-traditie wikkelen ze hun presentjes in kleurrijke herbruikbare doeken. 

The Furoshiki Handbook legt uit dat de 'ties' in furoshiki symbool staan voor de banden tussen mensen. Met furoshiki pak je figuurlijk je gevoelens in om die aan een ander te geven. Er zijn honderden manieren waarop je de doeken kunt knopen. Gelukkig hoeft dit wikkelkunstje niet ingewikkeld te zijn met deze instructiefilmpjes. Onze favoriet: 'Hoe knoop je twee flessen?'

De mooiste doorgeefdoeken

Veel ontwerpers hebben zich laten inspireren door furoshiki. Zoals Nanine, het creatieve brein achter het duurzame cadeaulabel Sammy Ray. Zij maakt van katoenen textielrestjes Doorgeef Inpakpapier dat eindeloos doorgegeven kan worden. In het waslabel staat een QR-code die je linkt naar een site met inpak-instructies. De doeken koop je in de webshop van Sammy Ray voor € 8,95 (S 40x40 cm), € 10,95 (M 55x55 cm) of € 15,95 (set 2x S).

De Franse ontwerper Winnie Dujeu-Lo zat op Kerstavond tussen bergen verfrommeld inpakpapier, toen ze besefte dat dit anders moest. Ze zette een label voor cadeaudoeken op, Carédeau. Hiermee wil ze de magie van Kerstmis behouden zonder papier te verspillen. Haar doeken ogen en voelen als een bezoekje aan een warenhuis in kerstsferen. Ze zijn gemaakt van 100% katoensatijn en kunnen een leven lang mee. Je koopt Carédeau in deze online ecoshop voor € 9,95 (S 35x35 cm) of € 12,95 (M 55x55 cm).

Dit is het familiepakket 'L'Aventure en Flocon' oftewel 'Sneeuwvlok avontuur' van Carédeau

Het ontwerp- en naai-Atelier Revive in Ede wil ook nooit meer een cadeauverpakking weg hoeven gooien. Daarom ontwierp het team Revived – the Reusable Gift Wrap. Herbruikbare cadeaudoeken en linten gemaakt van tweedehands stoffen en reststromen afkomstig uit Nederland. Zelfs de labels zijn gemaakt van gerecycled garen. Revived is verkrijgbaar in de webshop van Atelier Revive voor € 7,95 (M 50x50 cm), € 9,95 (L 75x75 cm), € 6,95 (gift bag 16x20 cm) en € 8,95 (wine bag 40x16 cm).

Het atelier werkt met vrouwen met verschillende - vaak niet-Nederlandse - achtergronden. Alle opbrengst komt ten goede aan hun ontwikkeling. Denk aan naailessen, taallessen of ontspannende activiteiten.

Door het gebruik van tweedehands stoffen hebben alle Revived-cadeaudoeken een beperkte oplage. Zo heb je altijd een bijna uniek exemplaar te pakken | Foto: Atelier Revive

Publieksfavoriet bij de Hema Design Contest: Herpakpapier

In 2021 ging de publieksprijs van de HEMA design contest naar het Herpakpapier van ontwerper Susanna Osinga uit Amsterdam. 'Ik ben zelf dol op cadeautjes geven én cadeautjes inpakken. Alleen vind ik het altijd heel zonde dat dat mooie papier en de strik maar een paar seconden bewonderd worden.' Aldus de ontwerper. 

Susanne ging daarom aan de slag met het ontwerpen van herbruikbare cadeau-wikkeldoeken. Ook zij was geïnspireerd door furoshiki, maar ziet daaraan een minpuntje: 'Het probleem met de furoshiki-kunst is dat het inpakken daadwerkelijk een heel kunstje is.' Daarom ontwierp ze wasbare doeken van organisch katoen met uitstekende flappen die het inpakken makkelijker maken. De doeken zijn te koop voor vanaf € 3,- in de webshop of HEMA winkels.

Susanne Osinga (linksboven) won de publieksprijs van de HEMA design contest met haar Herpakpapier

Boomvrij cadeaupapier van landbouwafval

De niet-eetbare stengels en bladeren van voedselgewassen zoals rijst, tarwe, gerst, hennep en suikerriet zouden normaal gesproken in de verbrandingsoven belanden. Daar steekt PaperWise een stengeltje - euh stokje voor: het bedrijf maakt inpakpapier van dit landbouwafval. CO2-neutraal, ongebleekt met een natuurlijke lichtbruine kleur en 100% boomvrij. Je kunt een rol (31×69 cm) PaperWise kopen via Silly Goose in verschillende vrolijke prints voor € 1,85. 

Met het papier van PaperWise pak je cadeaus 100% boomvrij in

Groeipapier met bloemenzaden

Geef je cadeauverpakking een nieuw leven met groeipapier. Dit inpakpapier is gevuld met een zadenmix van wilde bloemen. Niet geheel toevallig zijn bijen hier dol op. Gooi het papier na het uitpakken van je cadeau vooral niet weg! Wanneer het seizoen rijp is stop je het in de grond en geef je het water. Binnen drie weken zal het biologisch afbreekbaar papier foetsie zijn en een weelderig bloembed tevoorschijn komen. Groeipapier koop je online bij To Jungle voor € 6,50 (rol van 200x30 cm).

Een rol groeipapier van To Jungle 

Herbruikbaar cadeaupapier shop je hier

  • Stof verpakt, hier te koop vanaf € 6,95,- per doek (50x50 cm) of vanaf € 6,95 voor een gift bag (20x22 cm). 
  • Herbruikbaar cadeaupapier Everwrap van ViSSEVASSE, hier te koop voor € 5,- per vel (44x63 cm)
  • Doorgeef Inpakpapier van Sammy Ray, hier te koop voor € 8,95 (S 40x40 cm), € 10,95 (M 55x55 cm) of € 15,95 (set 2x S)
  • Carédeau cadeaudoeken, hier te koop voor €9,95 (S 35x35 cm) of €12,95 (M 55x55 cm).
  • Revived – the Reusable Gift Wrap van Atelier Revive, hier te koop voor € 7,95 (M 50x50 cm), € 9,95 (L 75x75 cm), € 6,95 (gift bag 16x20 cm) of € 8,95 (wine bag 40x16 cm)
  • HEMA herpakpapier hier te koop of in de fysieke winkels, vanaf € 3,- (40x45 cm)
  • Boomvrij inpakpapier van PaperWise, hier te koop voor € 1,95 (rol van 31×69 cm)
  • Groeipapier van To Jungle, hier te koop voor € 6,50 (rol van 200x30 cm)
  • Bloeikaarten van Kekootje, hier te bestellen voor € 2,25 per stuk (A6-formaat), inclusief kraft envelop. 

Kaartje erbij? Ontwerpstudio Kekootje maakt bloeikaarten. Dit zijn wenskaarten van handgeschept gerecycled papier gevuld met bloemenzaadjes. Je koopt ze via de webshop voor € 2,25 per stuk.