Of je het nu alleen of met z’n tweeën doet: tijdens seks kom je in contact met je meest intieme zones. Daar wil je toch geen chemische troep gebruiken? Met deze duurzame condooms, glijmiddel en vibrators hou je het veilig én duurzaam.

We houden er van om je kennis te laten maken met duurzame alternatieven voor producten die je (vaak) gebruikt. En dat geldt natuurlijk ook voor producten voor de intieme zone! Daarom selecteerden we een aantal duurzame seksproducten die vrij zijn van dierlijke stoffen, zo min mogelijk chemische toevoegingen bevatten en/of op een eerlijke manier zijn gemaakt.

Eerst even dit: we richten ons in dit artikel op condooms, glijmiddel en vibrators. We willen hierin alle identiteiten erkennen. Ongeacht gender, sekse of hoe iemand zich identificeert.  Natuurlijk zijn er nog meer producten voor een duurzamer seksleven en zal niet iedereen alle producten hoeven te gebruiken.

Foto: Joshue McKnight via Pexels

Condooms zijn niet altijd veganistisch

Om maar meteen even met de deur in huis te vallen: wist je dat veel condooms melk bevatten? Je kunt de ‘melk’ herkennen aan het ingrediënt caseïne op de verpakking; een bijproduct van zuivel. Het wordt toegevoegd om het condoom soepeler te maken. Sommige condoommerken testen bovendien op dieren. De veganistische varianten gebruiken vaak distelextract als alternatief en zijn eigenlijk bijna altijd dierproefvrij (maar check het wel even!) én natuurlijk net zo veilig.

Veganistische condooms

 • Huzzy, vanaf €0,65 per condoom– Nederlands merk, gemaakt van synthetisch latex, geproduceerd in Duitsland. Zet zich in voor inclusiviteit.
 • XO!, vanaf €1,25 per condoom  – gemaakt van natuurlijk latexrubber. CO2-neutraal geproduceerd in een fabriek op zonne-energie.
 • SKYN, vanaf €0,91 per condoom – gemaakt van SKYNFEEL®: een synthetisch polyisopreen vrij van latex
 • My.Size, vanaf €0,66 per condoom – gemaakt van VYTEX Latex: afkomstig van de Braziliaanse rubberboom en behandeld met niet-toxisch proces dat eiwitten uit de latex haalt. Hierdoor heb je minder kans op een allergische reactie die je van natuurrubberlatex kan krijgen.
 • Kruidvat Classic Condooms, Kruidvat Extra Condooms en Kruidvat Ultra Condooms, vanaf €0,29 per condoom – gemaakt van natuurlijke rubber latex. Let op: de Sensation variant is niet vegan.

Foto: Huzzy

Duurzame & fair trade condooms

Een vegan condoom betekent niet dat een condoom per definitie duurzaam is. Wil je dat jouw condoom eerlijk en duurzaam is? Dan is het nuttig om te checken hoe en waarvan een condoom is gemaakt. Sommige condooms zijn gemaakt van polyurethaan (een type plastic) of polyisoproon (synthetisch rubber). Maar verreweg de meeste condooms zijn gemaakt van natuurlatex, afkomstig van de rubberboom. Op rubberplantages wordt het sap, net als bij ahornsiroop, uit de boom getapt. Één boom is naar schatting genoeg voor zo’n 100.000 condooms.

De arbeidsomstandigheden op de plantages verschillen enorm. Daarom is het goed om te kijken hoe de arbeiders van jouw condoom betaald krijgen. Dat doe je door te letten op de keurmerken Fair Rubber Association en Fair Trade. Rubber dat gecertificeerd is voor eerlijke handel kost ongeveer 25 cent extra voor elke pond rubber. Geld dat gebruikt kan worden voor onderwijs, huisvesting, schoon drinkwater en gezondheidszorg voor plantagearbeiders.

Veganistisch en fair trade condooms

 • Loovara, vanaf €0,78 per condoom  – gemaakt van fair trade rubber en beschikbaar in verschillende maten. Geproduceerd in Duitsland.
 • Einhorn, vanaf €1,07 per condoom  - spreken over Fairstainability en zijn bezig met een traject om de fairtrade condities over de hele keten te integreren. Einhorn is hierin heel transparant: op de site kun je precies lezen met welke partners (o.a. Regenerative Rubber Initative) ze samenwerken.
 • Releaf, vanaf €1,09 per condoom – gemaakt van natuurlatex, fairtrade gecertificeerd en voor ieder verkocht condoom wordt een boom geplant.
 • Fair Squared – eerlijk geproduceerd in Duitsland van fair trade rubber.
 • Glyde, vanaf €0,40 per condoom – gemaakt van rubberlatex en distelextract. zonder toegevoegde suiker of chemicaliën, dierproeven, petrochemie, parabenen, gluten of talk.
 • Hanx, vanaf €1,30 per condoom – vegan gecertificeerd en gemaakt van eerlijk latex. Zoeken nog een duurzaam alternatief voor het folie.  
 • Mein Kondom, vanaf €0,67 per condoom  - vegan en gemaakt van fairtrade latex. CO2-neutraal geproduceerd.

Foto: Cottonbro via Unsplash

Glijmiddel van kokosolie, olijfolie of aloë vera

Veel condooms bevatten al een beetje glijmiddel. Check dus zeker even waar dit van gemaakt is als je een condoom kiest dat niet in ons rijtje staat, en of het past bij je duurzame waarden. Wil je los glijmiddel gebruiken? Dan kun je ook voor een natuurlijk alternatief als kokosolie, olijfolie of aloë vera-gel kiezen. Maar let op: pure oliën als kokosolie of olijfolie kun je niet gebruiken in combinatie met latexcondooms, omdat dit het condoom kan aantasten. Natuurlijke aloëvera-gel is dan een beter alternatief. Zeep, babyolie of vaseline kunnen irritaties of infecties veroorzaken, dus gebruik die liever niet.

Foto: Aia

Glijmiddel zonder nare chemicaliën

Liever glijmiddel uit een potje of tube? Check dan even of het vegan is als je dat belangrijk vindt. Ingrediënten als cera alba of cera flava zijn andere namen voor bijenwas en dus niet veganistisch. Bovendien kun je letten op nare chemicaliën, siliconen of veel synthetische stoffen. Het liefst gaan wij voor zo puur natuur mogelijk! De volgende duurzame merken zijn misschien wat je zoekt:

 • Cobeco Bio, €12,95 voor 150 ml - gecertificeerd 100% natuurlijke ingrediënten en vegan. Heeft ook een toy cleaner.
 • Aia, €17,95 voor 100 ml–  op basis van glycerine en vrij van siliconen en parabenen. Gemaakt in Nederland en vegan & dierproefvrij. Heeft ook een toy cleaner.
 • Bioglide neutral, €13,59 voor 150 ml  – vegan, vrij van synthetische geurstoffen of conserveringsmiddelen en CO2-neutraal geproduceerd.
 • Viamax Organic glide, €24,00 voor 70 ml - op basis van onder andere zonnebloemzaadolie, sheaboter en cacaoboter, vrij van glycerine, petroleum, parabenen, conserveermiddelen en chemicaliën.
 • Bonk lube, €18,50 voor 75 gr – op basis van aloë vera. Bevat gecertificeerd biologische ingrediënten.

Duurzame vibrator kopen?

Het laatste product dat we in dit artikel behandelen is de vibrator. Ook deze gebruik je bij je meest intieme delen en wil je dus het liefst troepvrij. Toch bevatten veel vibrators nare chemicaliën, zoals ftalaten, BPA, melamine of parabenen. Skip de goedkope plastic vibrators (met name die van PVC) waarvan je niet weet welke chemicaliën ze bevatten en kies voor een duurzamer exemplaar.  

 • Womanizer Premium Eco, vanaf €139,00 – gemaakt van Biolene bioplastic. Kan makkelijk uit elkaar gehaald worden en heeft een vervangbare accu
 • GLØV Atla, vanaf 19,99 – Nederlands merk, gemaakt in China van gerecycled ABS (dit is plastic) en lichaamsveilig siliconen.
 • Love Not War, vanaf €84 – gemaakt in China van (gerecycled) aluminium en voedselveilig siliconen in een groene fabriek. Heeft een dienst om je product te laten repareren of recyclen. Je koopt één basisstuk en kunt vervolgens verschillende opzetstukken aanschaffen. Voor elke verkochte vibrator wordt een boom geplant.
 • Gaia Eco vibrator, vanaf €13,33 – gemaakt van PLA, waardoor hij in theorie biologisch afbreekbaar is. Bevat ook geen weekmakers of latex.
 • POM flexibele vibrator, vanaf €95 – gemaakt van medische siliconen. Het merk Dame heeft meerdere varianten vibrators en is opgericht door twee vrouwen.
 • Je Joue vibrators, vanaf €65 – dit bedrijf uit Londen maakt 100% gifvrije producten van siliconen.

Foto: We Vibe via Unsplash

Duurzame condooms en glijmiddel proberen

Je kunt dus gelukkig prima blijven genieten van je seksleven, maar dan op een duurzamere manier. Van veel merken condooms of glijmiddel kun je vaak een proefverpakking kopen, zodat je kunt kijken wat het beste bij je past. En natuurlijk is het ook slim om je gezond verstand te gebruiken. Ruikt jouw condoom of vibrator super chemisch als je het uit de verpakking haalt? Vraag dan eens na bij de fabrikant welke ingrediënten er eigenlijk zijn gebruikt. Want… better safe than sorry 😉