Steeds meer mensen kiezen voor een vegan lifestyle en kopen of gebruiken geen producten die gemaakt zijn van dieren. Dit betekent dat je plantaardig eet, maar óók dat je geen kleding draagt van dierlijke materialen zoals wol en leer. De meeste mensen doen dit om zo een positieve impact te maken op dierenwelzijn, duurzaamheid of gezondheid. Kies jij ook vaak voor vegan producten omdat je hiermee goed bezig denkt te zijn voor onze planeet? Lees dan even verder, want vegan is niet altíjd de meest duurzame keuze.

Impact maken met een plantaardig dieet 

First things first, wij zijn een grote voorstander van het veganistische dieet! Door veganistisch te eten maak je namelijk een enorme impact op het klimaat. Met een plantaardig dieet bespaar je zo’n 850 kilo CO2 per jaar, dat staat gelijk aan 3.825 km autorijden. Daarnaast is voor de productie van plantaardige voeding veel minder water nodig dan voor de productie van dierlijke producten zoals vlees.

Door plantaardig te eten heb je dus een positieve impact op de wereld, maar het kopen van bijvoorbeeld vegan kleding en cosmetica hoeft niet altijd de meest duurzame keuze te zijn. Wij leggen uit waarom.

een vegan dieet maak je zeker een duurzame impact. Foto: Unsplash

Plastic schoenen zijn óók vegan

Vegan mode wint de laatste jaren aan populariteit, steeds vaker zie je kleding, tassen en schoenen met het label ‘vegan’ voorbijkomen. Toch is vegan kleding niet altijd een duurzame keuze. 

Dit komt omdat duurzaamheid een containerbegrip is waar veel zaken onder vallen.  Zo zijn eerlijke arbeidsomstandigheden, het gebruik van duurzame materialen én een milieuvriendelijk productieproces allemaal belangrijk bij de productie van echt duurzame kleding. 

Gelukkig zijn er al veel merken waar veganisme en duurzaamheid hand in hand gaan. Er zijn echter ook producenten die het label ‘vegan’ gebruiken voor hun kleding, tassen of schoenen, zónder dat ze rekening houden met duurzaamheid.

Tassen en schoenen van vegan leer zijn goede voorbeelden van vegan items die niet altijd duurzaam hoeven te zijn. Vegan leer wordt namelijk vaak gemaakt van synthetische stoffen zoals microvezel en polyester. Deze synthetische materialen worden gewonnen uit ruwe aardolie en zijn dus net zo slecht als plastic. 

Hier kun je op letten

Waar kun je dan op letten tijdens het kopen van jouw volgende (vegan) item? Op de website van een merk kun je vaak nuttige informatie vinden, je kunt dan letten op de volgende criteria:

  1. Hoe zit het met arbeidsomstandigheden? Vaak maken kledingarbeiders te lange dagen, zijn ze zelden een dag vrij en ontvangen ze geen leefbaar loon. Duurzame merken vertellen duidelijk waar ze hun producten laten maken, door wie en of ze daar wel een leefbaar loon voor betalen. 
  2. Hoe milieuvriendelijk is het productieproces? Gebruikt een merk bijvoorbeeld reststromen voor haar producten? En wordt er in het productieproces gebruik gemaakt van chemische en giftige stoffen?  
  3. Van welke materialen is jouw vegan item gemaakt? Zo worden steeds meer duurzame sneakers en tassen gemaakt van biologische, gerecyclede of zelfs geupcyclede materialen, in plaats van synthetische stoffen.
  4. Waar komt het product vandaan? Een lokaal geproduceerd product is bijna altijd beter voor de planeet dan wanneer deze uit Noord-Amerika of China moet komen. 

Kun je geen informatie vinden over de bovenstaande criteria? Dan kan er bij jou een belletje gaan rinkelen! Bedrijven die duurzaam produceren zijn vaak open over hun gehele productieketen. Gebrek aan transparantie is vaak een teken van greenwashing, bedrijven doen zich dan duurzamer voor dan ze eigenlijk zijn.

Medewerkers in fabrieken werken niet altijd onder goede arbeidsomstandigheden. Foto: Unsplash

Hoe zit het met 100% natuurlijk?

Ook op make-up en huidverzorgingsproducten zie je steeds vaker de term ‘vegan’ of ‘100% natuurlijk’ voorbij komen. Ook dan loont het om iets verder te kijken. Vegan betekent dat er geen dierlijke ingrediënten zijn gebruikt, en 100% natuurlijk betekent simpelweg dat de ingrediënten uit de natuur komen. 

Dit betekent dus niét altijd dat het product duurzaam is, want ook natuurlijke ingrediënten kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Zo zijn ruwe aardolie en uranium ook vegan en 100% natuurlijk, maar smeer je dat waarschijnlijk liever niet op je huid.

Waar kun je op letten als je vegan én duurzame cosmetica wil kopen? Je kunt dit het beste checken via de verschillende keurmerken. Op de website van Milieu Centraal vind je een handig overzicht van de verschillende keurmerken voor (natuurlijke) cosmetica. Zo kun je controleren of de ingrediënten biologisch geteeld zijn, of er (geen) microplastics in zitten en of de ingrediënten fairtrade verhandeld zijn. 

Food for skin maakt vegan én duurzame huidvezorging. Foto: Food for skin

Deze merken zijn goed bezig   

Gelukkig zijn er steeds meer (vegan) merken die gebruik maken van duurzame of gerecyclede materialen. Zo maakt Fraenck tassen van gerecycled imitatieleer en afgedankt zeildoek. De tassen worden in Nederland gemaakt én er worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de bedrijfsvoering betrokken. 

Ben je op zoek naar een vegan én duurzaam paar sneakers? Het duurzame sneakermerk Veja is goed voor de planeet, mensen en dieren. Alle medewerkers in de productieketen verdienen een leefbaar loon en nergens in de keten gebruiken ze chemicaliën of andere vervuilende stoffen. Veja heeft een groot aantal vegan sneakers en gebruikt hiervoor voornamelijk biologische of gerecyclede materialen.

Wil je jouw huid verzorgen met biologische ingrediënten en zonder plastic? Met de huidverzorgingsproducten van Food for Skin zit je sowieso goed. De zussen Angela en Cathy maken plasticvrije huidverzorging van biologische Nederlandse groenten, in recyclebare verpakking!

Extra tip: ASN Bank maakte een handig overzicht van duurzame sneakers. In dit overzicht zie je in één oogopslag of een sneakermerk rekening houdt met eerlijke arbeidsomstandigheden, duurzame materialen en een milieuvriendelijk productieproces.