Geen inspiratie, wel lekker vers koken zonder boodschappen te doen: de maaltijdbox biedt uitkomst. Met deze gezonde, duurzame boxen ben je ook nog eens goed bezig voor de planeet.

Superhandig zijn ze zeker, maaltijdboxen waarin de ingrediënten mooi afgepast worden thuisbezorgd, inclusief recept. Ideaal voor drukke gezinnen en harde werkers die wel een gezonde maaltijd willen maar niet altijd inspiratie hebben om wat origineels te verzinnen. Maar welke moet je kiezen als je ook wil denken aan je ecologische voetafdruk?

Maaltijdboxen en duurzaamheid

Met afgepaste maaltijdboxen heb je minder invloed op wat je precies in huis haalt, iemand anders maakt tenslotte alle keuzes voor je. Er kunnen ingrediënten in zitten die zijn ingevlogen van ver, of die met giftige bestrijdingsmiddelen zijn geteeld. En omdat je zelf de boodschappen niet doet, moeten al die boxen niet alleen verpakt worden maar ook tot aan je deur worden vervoerd. Niet per se erg duurzaam dus.

De meeste maaltijdboxmerken claimen inmiddels wel iets met duurzaamheid te doen. Ze zijn bezig met elektrisch vervoer, minder verpakkingen of je hebt keuze uit vega of vegan. Vanaf Hier heeft een selectie gemaakt van boxen die zo lokaal en milieuvriendelijk mogelijk te werk gaan, met respect voor boer, natuur en dier in de gehele keten.

1. Ekomenu

Het Variatiemenu met 3 maaltijden voor 2 personen kost 43,95 per week

Wat is het?

Ekomenu biedt 100% biologische maaltijdboxen. Ze werken dus alleen met biologische telers en leveranciers. Het uitgangspunt? Gezond eten makkelijk maken en bijdragen aan een duurzame voedselketen. Bij Ekomenu is er veel aandacht voor persoonlijke doelen en wensen, en je kunt zelfs je ‘voortgang’ bijhouden in een app, bijvoorbeeld hoe veel (of hoe weinig) CO2 je uitstoot met de 'foodprint' van jouw maaltijd of hoeveel groenten je binnenkrijgt. Je wordt dus gestimuleerd tot het maken van verantwoorde keuzes.

De boxen van Ekomenu

Bij Ekomenu valt er veel te kiezen. Niet alleen of je box vega, vegan of met vlees of vis is, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld eiwitrijk, glutenvrij, een kindvriendelijke box of een menu speciaal voor zwangeren. Per week kun je bovendien zelf kiezen welke recepten je wilt ontvangen dus je eet altijd precies waar je trek in hebt.

De test door Vanaf Hier

De boxen wordt bij ons bezorgd door een duurzame voedselbezorgdienst. We krijgen netjes een track & trace, je kunt zelf de bezorgdag kiezen en de bezorger belt nog even op de telefoon als we niet gelijk open doen. Opvallend: de maaltijden zitten niet in een grote doos maar in drie afzonderlijke papieren zakjes. Dat scheelt een hoop karton en gedoe in huis. Drie aparte maaltijden dus, met een papieren receptkaart maar ook een QR-code waarmee het recept op je mobiel verschijnt als je dat fijner vindt.

We hebben de maaltijden zelf uitgekozen dus die zijn geen verrassing. Een curry, een gezonde mac & cheese uit de oven en een Japans noodlegerecht met shiitake en zeewier. De recepten zijn eenvoudig te maken en op de receptkaart of in de app staat uitgebreide informatie over de voedingswaarde, milieuimpact en allergenen in je maaltijd etc. Onze boxen waren rijk gevuld dus we konden nog een extra dagje koken met wat restjes van de vorige dag.

Eindoordeel Ekomenu

Fijn als je voor 100% bio wil gaan en veel aandacht voor gezondheid. Ekomenu heeft de meest uitgebreide keuzemogelijkheden voor zowel het type boxen als de recepten. Wat ons betreft heeft deze box de beste prijs-kwaliteitverhouding.

2. Boerschappen

De Gemaksbox met 3 maaltijden per week voor 2 personen kost 52,25 per week

Boerschappen werkt graag met lokale boeren en producten uit het seizoen.

Wat is het?

Boerschappen legt de nadruk op gezonde, lokale producten. Dat betekent dat ze zo min mogelijk voedselkilometers nastreven en kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen zo veel mogelijk vermijden. Verder is het idee dat Boerschappen bij wil dragen aan een regeneratieve landbouw, waarbij ze streng hun leveranciers selecteren. De producten van Boerschappen zijn niet per se biologisch, maar dat kán wel. Volgens Boerschappen produceren sommige telers wel volgens biologische standaarden maar willen ze niet meedoen aan het keurmerk omdat daar ook een hoog prijskaartje aan hangt. Wil je per se biologisch, dan is deze box dus minder geschikt.

De boxen van Boerschappen

Je kunt bij Boerschappen kiezen voor een vega, een 'gewone' gemaksbox en een gemaksbox familie voor kindvriendelijke recepten. Dit zijn de boxen met receptkaarten. Je kunt de maaltijden zelf niet kiezen dus dat is een verrassing. Er zijn ook verschillende seizoensboxen waarbij je producten uit het seizoen ontvangt om zelf zonder vast recept mee te koken.

De test door Vanaf Hier

Het Boerschappen-pakket wordt bij ons bezorgd door een duurzame bezorgdienst met elektrische voertuigen. De doos zit propvol verse groenten en andere lekkere producten. Van al die verse groenten krijg je gelijk die gezonde localfeeling, met dikke winterpenen zo uit de aarde getrokken, lekkere bio-eitjes en oer-Hollandse producten zoals pastinaak. Gekoelde ingrediënten zijn koel gebleven met de recyclebare en herbruikbare koelzakjes, die je zelf weer in je vriezer kunt doen. De Boerschappenbox is supercompleet, je hebt dus weinig 'basisingrediënten' nodig in je keukenkastje.

De receptkaarten zijn overzichtelijk, en per stapje staat ook een foto van wat je moet doen. Dat maakt het heel fijn koken maakt omdat je in één oogopslag ziet wat je moet doen. Op elk receptkaartje staan ook alle ingrediënten en waar ze vandaan komen, met een leuke verhaaltje over één van hun leveranciers. Dan weet je ook eens wat meer over wie je noodles eigenlijk heeft staan draaien. Zelfs de Sajoer-boemboe uit onze test-box komt uit Nederland.  Niet alle producten kunnen dichtbij huis worden geteeld, zoals rozijnen of kokosmelk, maar voor die ingrediënten proberen ze zo eerlijk en duurzaam mogelijk in te kopen.

Eindoordeel Boerschappen

Verrassende recepten, makkelijk te bereiden maaltijden en overzichtelijke receptkaarten. Wij vonden het een sympathieke box met een leuke lokale vibe.

3. De Krat

De Gemakskrat met 3 maaltijden per week voor 2 personen kost 46,99 per week

Wat is het?

De Krat richt zich op duurzaam en gevarieerd eten. De producten zijn niet per se biologisch, maar er zitten wel veel bio-producten tussen. Duurzaamheid zit 'm volgens De Krat in de korte keten, in de manier van verpakken en het tegengaan van (voedsel)verspilling. De Krat werkt samen met Crisp, zij bezorgen de boxen ook bij je thuis en je kunt er ook je andere boodschappen bijbestellen. De Krat heeft een B-corp certificering, een label dat bedrijven beoordeelt op sociale impact en milieuaspecten.

De boxen van De Krat

De Krat heeft gemakskratten met receptkaarten - ook in vega en vegan variant. Daarnaast zijn er boodschappenkratten waarbij je een selectie seizoensproducten krijgt om zelf mee te koken en experimenteren.

De test door Vanaf Hier

Crisp is de bezorgdienst van De Krat, en dat werkt prima omdat je zelf je dag en tijdslot kan bepalen en je de bezorger nauwkeurig in de app kunt volgen. Ze houden je zelfs via Whatsapp nog op de hoogte wanneer ze bij je aanbellen. De box die we krijgen puilt uit van de kleurige groenten. Een receptenboekje bevat het menu van die week. Je hebt iets meer basisingrediënten uit je keukenkastje nodig dan bij de andere boxen, maar als je die eenmaal in huis hebt doe je daar wel ook lang mee.

De recepten vormen samen een geheel en per week wordt een thema gekozen. Ook bepaalde ingrediënten zoals de bleekselderij of kool worden voor meerdere recepten gebruikt. Dat is handig tegen voedselverspilling en je wordt zo bovendien geïnspireerd ook buiten De Krat om wat creatiever te worden in het koken. Nadeeltje is wel dat de recepten wat overlap hebben waardoor de afwisseling minder groot is. Ook zijn de recepten niet supersimpel, je moet wel echt even opletten en vooruit kijken om je planning in de gaten te houden. Gelukkig kun je bij De Krat ook een simpelere box bestellen, de Snelle Krat - maar daar zit wel ook vlees en vis bij. Opvallend aan De Krat is dat we in de Vegakrat voor twee dagen aan vleesvervangers kregen die ook echt lekker vlezig smaakten. Moet je wél van houden, natuurlijk.

Eindoordeel De Krat

De Krat werkt supermakkelijk qua bestellen en bezorgen en zit boordevol groente. De recepten waren iets minder verrassend en uitgesproken dan de andere boxen.

Voor welke duurzame maaltijdbox ga jij?

De abonnementen van de maaltijdboxen die wij hebben getest werken allemaal net iets anders qua bezorgen, bestellen, stopzetten en pauzeren. Maar ze zijn allemaal behoorlijk flexibel dus je kunt ook een keer op vakantie zonder dat er bij thuiskomst een doos vol boodschappen staat te verpieteren.

Ter vergelijking hebben we de prijzen van vergelijkbare boxen, inclusief verzendkosten, voor je op een rij gezet. De prijzen kunnen verschillen per type box en worden vaak lager als je een box kiest voor meerdere personen. Veel kookplezier!