Daar zit je dan. De verhuisdozen zijn uitgepakt, de verfkwasten liggen nog in de hoek en je afhaalmaaltijd staat op je oude vertrouwde salontafel. Eindelijk verhuisd. Maar… waarom staat die oversized fauteuil ineens zo raar in die nieuwe hoek? En waar zet je dat grote dressoir, zonder er tegenaan te stoten?

Ieder huis is uniek. En dus zijn je meubels soms aan vervanging toe. Maar dat betekent niet dat je direct naar de woonboulevard hoeft te fietsen. Tweedehands meubels zoeken is véél leuker. En met onze tips vind je tweedehands meubels die passen bij jóúw stijl.

Hierom wil je tweedehands meubels kopen

Er zijn verschillende redenen om voor tweedehands te kiezen. Natuurlijk speelt voor veel mensen de prijs een rol. Tweedehands meubels zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan nieuwe items. Maar ook als je het milieu een handje wil helpen is een nieuw leven geven aan die ene kast, bank of stoel een goed idee. Zo zorgen tweedehands meubels voor minder CO2-uitstoot (zowel door minder productie als minder afval) en beperkt het grondstoffen (want: geen nieuwe bomen kappen of plastic produceren voor jouw tafeltje).

Daarnaast zorgt transport voor veel impact. Natuurlijk moet je jouw tweedehands aankoop ook ophalen, maar voor nieuwe meubels worden vaak eerst grondstoffen over de hele wereld vervoerd, daarna worden de meubels van de fabriek naar de opslag gebracht, daarna naar de winkel en uiteindelijk pas bij jou thuis. Volgens schattingen van het United Nations Environment Programme (UNEP) is de meubelindustrie verantwoordelijk voor ongeveer 0,5% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat klinkt weinig, maar aangezien we in totaal 37 biljoen (dat is duizend miljard) kilogram CO2 per jaar uitstoten is telt dat toch wel op.

Plekken waar je tweedehands meubels kunt scoren

Genoeg redenen dus om te kiezen voor tweedehands. Maar waar vind je de echte pareltjes? Verwacht niet dat je na één kringloopbezoek gelijk de tafel van je dromen hebt gevonden. Tenminste… dat hangt natuurlijk wel van je standaarden af. Voor een samenhangend geheel ga je het liefst schatzoeken op verschillende plekken.

  • Rommelmarkten. Vaak lekker dichtbij, goed geprijsd en heel veel variatie. Op Meuk is Leuk vind je markten met tweedehands spullen in jouw buurt. Het is wel raadzaam om vroeg te gaan. Dan scoor je vaak nog de meest unieke items.
  • Kringloopwinkels. Huur een busje, zet een goede playlist op, nodig een vriend(in) uit en maak een roadtrip langs de leukste kringloopwinkels van Nederland. Sommige kringlopen bieden ook een bezorgservice aan. Ideaal voor grote kasten of banken.
  • Online marktplaatsen. Liever uit je luie stoel op schattenjacht? Geen probleem. Er zijn genoeg online marktplaatsen waar je tweedehands meubels kunt scoren. De populairste platforms zijn Marktplaats, Facebook Marketplace, Facebook Weggeefgroepen, eBay, Vinted (vooral voor accessoires) en Tweedehands.net. Voor high-end producten kun je ook Reliving, Mid-Century-Friends en Whoppah checken. Gebruik de tips die we verderop geven om ook jouw online zoektocht te laten slagen.
  • Vintagewinkels. Vintagewinkels zijn vaak wat duurder dan de good old kringloop, omdat ze het aanbod cureren. Zeker als je voor een mid-century modern stijl (lees: strakke lijnen, natuurlijke materialen zoals walnoot en esdoornhout en iconische ontwerpen) zit je hier vaak goed. Loop eens binnen bij De Machinekamer, Tony’s Garage Sale, Sixty Fruits, Vaen, Vintage Revival, RetroStudio, Van Dijk & Ko, Neef Louis of Møbelfabrik. Grote kans dat je daar ook klassiekers van merken als Pastoe of Vitra tegen het lijf loopt.
  • Ophaaldag op straat. Tijdens mijn studententijd sleepte ik op ‘ophaaldag’ een fauteuil op mijn fiets mee naar mijn studentenkamer. De stoel was niet alleen gered van de stort, maar bleek ook nog een designer-item te zijn. Het kan de moeite waard zijn om op te zoeken wanneer de ophaaldagen voor grofvuil zijn. Hoe chiquer de buurt, hoe groter de kans dat je mooie (designer)items scoort. Maar… daar zijn ook vaak meer kapers op de kust.
  • Social media. Meerdere accounts op Instagram bieden gecureerde collecties met kringloopparels aan. Vaak scoor je hier een kastje dat je ook zelf in de kringloop had kunnen vinden. Het voordeel? De collectie is overzichtelijk, de producten zijn (vaak) opgelapt en schoongemaakt en worden naar jou toe verzonden. Een paar voorbeelden zijn @vintageinhuis, @the.collector.club, @loosvintagefurniture, @shootandshop, @woonzonden, @bestwelhip, @studiofransje, @ztijl, @meutt_marielle, @skantik, @wimtage, @mooiestukkennl en @retro_and_more, op Instagram. Maar kijk ook even op TikTok!

Slimme zoekstrategieën voor tweedehands parels

Heb je een lijstje gemaakt met plekken die je wil bezoeken? Mooi. Dan is het nu tijd om je zoektocht zo efficiënt mogelijk te maken. Met deze tips voorkom je impulsaankopen waar je later spijt van krijgt. Of, nog erger, het kopen van spullen die helemaal niet in je huis blijken te passen.

  • Bepaal je stijl. Om te voorkomen dat je huis een ratjetoe is, is het slim én leuk om een moodboard te maken. Welk type interieur spreekt je aan? En wat heb je nodig? Als je zo min mogelijk prikkels wilt, kun je het beste voor een rustig kleurenpalet en veel natuurlijke materialen kiezen. Misschien lijkt die neonroze nepleren poef wel gaaf in de kringloop, maar als je er vervolgens helemaal zenuwachtig van wordt is het niet de juiste koop.
  • Meten is weten. Ben je op zoek naar een nieuwe bank? Zorg dan dat je éérst de maten checkt. En neem altijd een meetlint mee als je naar een bank op Marktplaats of bij een kringloop gaat kijken. Niets is frustrerender dan een meubel dat nét niet past.
  • Bepaal je budget vooraf. Net als bij huizen op Funda is het bij tweedehands meubels vaak zo dat voor nét iets meer budget je de nét wat betere items te zien krijgt. Maar pas op, want voor je het weet heb je een duur designerstuk gekocht waar je snel op bent uitgekeken. Stel voor jezelf een budget op, en doe daarbovenop zo’n 10% ‘toeslag’ voor als je hét perfecte item vindt.
  • Wees specifiek. Vooral online is het handig om zo specifiek mogelijk te zoeken. Dus maak een lijstje met je favoriete zoekwoorden. Denk hierbij aan de stijl (mid-century modern, Scandinavisch, eclectisch, retro etc.), het materiaal, de afmetingen of de periode waarin het meubelstuk gemaakt is.
  • Wees niet té specifiek. Sla niet door in je zoekwoorden. De verkoper weet vaak helemaal niet dat dat ene stoeltje een wishbone chair van Wegner is. Door verschillende zoekopdrachten uit te voeren (variërend van superspecifiek tot een beetje vaag) voorkom je dat je nét achter het net vist.
  • Volg de juiste mensen. Heb je een verkoper gespot die dezelfde dingen mooi vindt als jij? Volg dan deze verkoper om op de hoogte te blijven van nieuwe producten. Ook de kringloop in je buurt heeft steeds vaker een eigen social media account. Zoek op hashtags #kringloopgeluk #kringloopvondst #tekoop #vintage, #preloved en #tweedehands. Tip: volg je een vintage-account op Instagram? Dan krijg je een uitklapmenuutje met ‘Voorgesteld voor jou’. Klik vervolgens op ‘alles weergeven’ om nog meer soortgelijke accounts te ontdekken.
  • Heb geduld. Op de woonboulevard kun je in een uur tijd vijf winkels binnenlopen en je eigen interieur samenstellen. Maar bij een tweedehands interieur moet je vaak iets langer zoeken. Dat is niet erg: je interieur groeit gewoon met je mee. Neem de tijd om op zoek te gaan naar hét meubelstuk. Op Marktplaats kun je ‘zoekopdracht opslaan’ aanklikken, zodat je een mail krijgt als er nieuwe parels online komen. Pas wel op voor een obsessie, want voor je het weet zit je elke dag vier uur door Marktplaats te scrollen op zoek naar precíés die stoelen die je in je hoofd hebt. Been there, done that.
  • Wees flexibel. Soms vind je misschien niet precies waar je naar op zoek was, maar met een beetje creativiteit (en een likje verf of nieuwe bekleding) kun je een meubelstuk zó transformeren. Extra voordeel: je hebt je eigen unieke variant.
  • Te mooi om waar te zijn? Pas ook op voor deals die te mooi zijn om waar te zijn. Natuurlijk kun je per ongeluk een designeritem van een oud vrouwtje kopen, maar echte handelaren zijn zich vaak bewust van de waarde van een meubelstuk. Wanneer jij een nette Eames Lounge Chair voor tweehonderd euro op de kop kunt tikken is de kans zéér groot dat je met een replica te maken hebt. Gebruik voor het kopen van designeritems specifieke marktplaatsen (Whoppah of Reliving) of winkels die gespecialiseerd zijn, raadpleeg handboeken van de ontwerpers en controleer altijd op keurmerken. Je kunt overigens ook vaak aan de kwaliteit veel afleiden. Echte designklassiekers zitten goed in elkaar, zijn gemaakt van massief hout (ipv gelamineerd of gefineerd) en hebben geen gammele schroefverbindingen.

Kortom: laat de schattenjager in je naar boven komen en geniet van deze zoektocht! Draag je steentje bij aan het milieu en vul je huis met unieke vondsten. Of je nu gaat struinen op rommelmarkten, de leukste kringloopwinkels afstruint of online op jacht gaat naar vintage schatten, er is voor ieder wat wils. Wees niet bang om een beetje creatief te zijn. Jouw nieuwe lievelingsmeubel staat waarschijnlijk ergens op je te wachten. Je hoeft hem alleen nog maar te vinden. Happy hunting!