Sieraden bevatten het vermogen om je outfit compleet te transformeren. Kies je voor kleine, subtiele knopjes in je oor of grote gouden hoop earrings? Een simpel zilveren kettinkje of statement necklace? Elke dag kunnen we kiezen hoe we ons willen voelen met de sieraden die we dragen.

Achter al die sieraden schuilen alleen vaak niet zulke glanzende verhalen. Het delven van de grondstoffen van sieraden – zilver, goud en edelstenen – gaat vaak gepaard met kinderarbeid en slechte werkomstandigheden voor de mijnwerkers. Ook is de milieu-impact niet om over naar huis te schrijven.

Gelukkig lijkt de sieradenmarkt klaar voor verandering en zijn er steeds meer eerlijke en verantwoorde ringen, kettingen, armbanden en oorbellen te krijgen. Deze 5 merken voor duurzame sieraden dragen een steentje bij aan een betere wereld!

#1 Wild Fawn

Wild Fawn is het fine jewellery label van de Londense Emma Barnes. Op haar website schrijft Emma dat ze zich door haar achtergrond in antropologie bewust is van de impact die het winnen van zilver en goud heeft op de wereld en het welzijn van mensen. Dus gebruikt ze met Wild Fawn enkel gerecycled of fairtrade goud voor haar klassieke, tijdloze sieraden. Ook zijn alle items 100% zilver of goud, zodat ze een leven lang meegaan en makkelijk om te smelten zijn.

Ook op andere fronten zijn de sieraden van Wild Fawn duurzaam. Alle items zijn made to order, wat betekent dat ze pas gemaakt worden als iemand een item koopt. De productie vindt bovendien volledig plaats in Londen, om de vervoerskosten te minimaliseren. Tot slot zijn de verpakkingen gemaakt van gerecycled materiaal of recyclebaar. Wild Fawn is online verkrijgbaar.

Duurzame sieraden van Wild Fawn

Wild Fawn: klassieke, duurzame sieraden uit Londen

#2 Nowa

E-waste, zoals afgedankte telefoon en laptops, is de grootst groeiende afvalstroom ter wereld. En dat terwijl er waardevolle stoffen zoals zilver en goud in onze oude mobieltjes zitten. Het Nederlandse Nowa verzamelt deze oude mobieltjes en maakt van het zilver en goud in de telefoons minimalistische armbanden en kettingen. Volledig circulaire sieraden dus!

De eerste collectie van Nowa kwam - na een succesvolle crowdfunding - begin 2019 op de markt. Inmiddels zijn er al meerdere nieuwe collecties uitgebracht, waarvan een met sieradenontwerpster Eva Schreuder. Om hun verhaal en sieraden toegankelijk te maken, heeft Nowa de prijs van deze lijn bewust laag gehouden. Je shopt deze toffe circulaire sieraden hier.  

Een telefoon en duurzame gouden ketting van Nowa

Van kapotte iPhone tot armband: Nowa maakt volledig circulaire sieraden

#3 Taj

Het Amsterdamse Taj (Sanskriet voor ‘juweel’) is zo’n merk dat het echt op alle fronten goed doet. De ringen, oorbellen en andere sieraden van Taj zijn stoer met een authentieke, etnische uitstraling en worden allemaal gemaakt van gerecycled goud en zilver. De items worden met de hand gesmeden op Bali in een vaste, veilige werkplaats, waar de medewerkers een eerlijk loon krijgen. Taj garandeert bovendien dat er geen kinderarbeid aan te pas komt bij de productie.

Maar Taj doet nog meer goed. In Indonesië is namelijk het lastig voor vrouwen om buitenshuis te werken. Daarom maakt het label het mogelijk voor vrouwen om in een atelier aan huis te werken zodat ze de kans krijgen een zelfstandig bestaan op te bouwen. Women empowerment! Ook wordt een deel van de opbrengst gedoneerd aan een opvangtehuis voor kansarme kinderen op Bali. Je snapt: we love Taj!

Sieraden van Taj – voor vrouwen én mannen - kan je online bestellen of check de lijst met fysieke verkoopppunten.

Twee handen met ringen van het Amsterdamse duurzame sieraden merk Taj

De sieraden van Taj worden eerlijk en eco-friendly handgemaakt op Bali.

#4 Neinties

Het Deense Neinties maakt handgemaakte sieraden, die pas worden vervaardigd als een bestelling is geplaatst. Zo voorkomt Sam, de Nederlandse onderneemster achter Neinties, dat ze met voorraad blijft zitten en er materialen verloren gaan. De designs zijn bovendien bewust tijdloos, zodat de sieraden niet uit de mode raken.

Alle items van Neinties worden door Sam zelf gemaakt, op een aantal moeilijkere designs na. Daarvoor werkt ze samen met een edelsmid uit Bangkok, die hier een eerlijke prijs voor krijgt. De sieraden van Neinties shop je online in hun eigen webshop of via duurzame webshop The Green Labels.

Een doosje met een duurzaam paar oorbellen van Neinties

Neinties: tijdloze duurzame sieraden die je leven lang meegaan

#5 Soko

De sieraden van Soko zijn eenvoudig en stoer, met subtiele verwijzingen naar het land waar ze gemaakt worden: Kenia. Soko is namelijk niet één bedrijf, maar een decentrale ‘virtuele fabriek’ die Keniaanse edelsmeden verbindt via een app. Zo krijgen lokale ambachtslieden de kans om hun vak uit te oefenen vanuit hun eigen werkplaats, tegen een eerlijk loon.

Maar dat is nog niet alles. Soko streeft ernaar onderdeel te zijn van de circulaire economie. Zo is het koper dat Soko gebruikt gerecyled, werken ze alleen met hoorn en bot dat een bijproduct is van de voedselindustrie en bestaat het hout uit resten die overblijven bij andere projecten. In Nederland is Soko nog niet in een winkel te krijgen, maar de sieraden zijn wel online te bestellen.

Vrouw die de duurzame oorbellen van Soko draagt

Soko verbindt Keniaanse edelsmeden met de internationale sieradenmarkt.

Bonus: geen goud maar hout!

Je kunt natuurlijk óók sieraden maken van (afval)hout! Dat is precies wat designer Marcelle van der Leeuw doet. Zij maakt verschillende sieraden van hout, van stoere mannenring tot geometrische ketting. En deze unieke stukken zijn prettig geprijsd, zo heb je de handgemaakte ring hieronder al voor €18. Je koopt de sieraden op haar website.

Een houten ring

Unieke ring gemaakt van het hout van een gouden regen. Foto: sieradenvanhout.nl