Een mooi sieraad draag je vaak voor het leven, dus wil je dat het op een eerlijke manier is gemaakt en lang meegaat. Maar waar vind je duurzame sieraden? En waar kun je op letten als je je outfit wil opleuken met eerlijke accessoires? Deze 5 duurzame sieradenmerken geven het goede voorbeeld en pronken straks misschien wel om jouw vinger, arm of hals.

De sieradenindustrie kent veel misstanden, die voor jou als consument vaak onzichtbaar zijn. Denk aan kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden, watervervuiling, conflictmineralen (afkomstig uit gebieden waar de opbrengsten gebruikt worden om gewapende conflicten te financieren), vervalsingen en chemicaliën. Wil je graag een duurzaam sieraad aanschaffen? Zoek dan uit of het merk deze misstanden mijdt.

Hier kun je op letten als je duurzame sieraden wil kopen:

 1. Materialen. Sieraden gemaakt van gerecycled goud of zilver verminderen de vraag naar edelmetalen. Het mijnen van die metalen heeft een flinke impact op het milieu én op de mijnbouwers. Ook voor edelstenen is het slim om te kijken naar de afkomst; kies voor lab grown diamonds (daarover later meer), hergebruikte edelstenen of ethische diamanten.
 2. Kwaliteit. Twee fairtrade gouden ringen kunnen van totaal verschillende kwaliteit zijn. Kijk altijd of je te maken hebt met solid gold of een goudverf of -coating. Dat eerste is fors duurder, maar verlengt de levensduur van je sieraad aanzienlijk. 
 3. Productie. Waar worden jouw sieraden geproduceerd? Een lokaal merk zorgt logischerwijs voor minder transportuitstoot en geeft vaak een indruk van de werkomstandigheden.
 4. Certificeringen. Er is geen standaard keurmerk voor duurzame sieraden, maar je kunt wel letten op een Fair Trade-certificering (bijvoorbeeld voor het goud) of het Kimberley-Process-certificaat voor conflictvrije edelstenen.
 5. Transparantie. Zegt het merk iets over het atelier waar de sieraden worden gemaakt? Over wie de diamantjes in jouw ring zet? Of hoe de toeleveringsketen eruitziet? Als het antwoord op die vragen onvindbaar of vaag is, weet je eigenlijk al genoeg.
 6. Tweedehands en vintage. Een budget friendly optie voor duurzame sieraden? Ga voor tweedehands! Dat kan een ketting op een brocantemarkt zijn waar je op slag verliefd op wordt, maar ook een omgevormde versie van de ring van je grootmoeder.

Gelukkig lijkt de sieradenmarkt klaar voor verandering en zijn er steeds meer eerlijke en verantwoorde ringen, kettingen, armbanden en oorbellen te koop.

Deze sieradenmerken geven het duurzame voorbeeld

Lucid Leah

Lucid Leah is een ethical & sustainable sieradenmerk, opgericht door de Nederlandse Lisa Bouwmeester. Haar carrière in de mode-industrie maakte Lisa bewust van alle afval en ongelijkheid in deze wereld. Daarom zet ze met Lucid Leah de planeet op één.

Alle sieraden worden met zorg handgemaakt in kleinschalige, ethische workshops in Bali, Indonesië. Lokale ambachtslieden produceren de sieraden in kleine oplagen om verspilling tegen te gaan. Ze ontvangen een eerlijk loon én werken onder veilige werkomstandigheden.

De sieraden van Lucid Leah worden gemaakt van materialen die aan milieubewuste en sociale normen voldoen, zoals goud, zilver, glaskralen en edelstenen. Dat kun je als consument allemaal checken, want transparantie in de supply chain is volgens Lucid Leah het allerbelangrijkste. Het merk is dus heel open over de impact op het milieu en op mensen. We like!

Prijzen vanaf 60 euro voor een ring

Makaro

Bij Makaro zijn ze ervan overtuigd dat kleine veranderingen een groot effect hebben. Duurzaamheid zit bij dit sieradenmerk echt in de details. Zo wordt er alleen gewerkt met leveranciers die conflictvrije en ethische materialen en edelstenen kunnen garanderen, en bouwden ze een eigen goudsmidswerkplaats waar eerlijke lonen en vakmanschap de focus zijn.

Ook ontwikkelde Makaro een unieke chemievrije en duurzame productiemethode om gouden plating (een verflaagje) te realiseren. De plating vervaagt niet en gaat 100 keer langer mee dan andere soorten. Zo krijg je een kwalitatief hoogwaardig sieraden, maar blijft het wel betaalbaar.

Voor Makaro is duurzaamheid niet alleen belangrijk bij het winnen van grondstoffen en het produceren van de sieraden, maar ook daarna. Zo gebruiken ze geen single-use plastic en zijn de verpakkingen herbruikbaar. En er is een Full Cycle-programma: een reparatiedienst om de levensduur van je sieraden te verlengen én de mogelijkheid je producten die je niet meer wil (repareren) in te leveren zodat Makaro deze kan recyclen.

Een ketting scoor je voor €80 en vanaf €36 heb je al een ring

AKIND

De 100% gerecycled gouden sieraden van Akind zijn een goed voorbeeld van hoe kwaliteit, duurzaamheid en ethiek samenkomen. De sieraden worden in Scandinavië ontworpen en in Spanje gemaakt door een derde generatie familiebedrijf dat gespecialiseerd is in delicaat goudsmeedwerk.

De diamanten van Akind zijn lab-grown, wat betekent dat ze niet gemijnd, maar bovengronds gekweekt worden. Ze hebben dezelfde eigenschappen als gedolven diamanten, maar met veel minder milieubelasting.

Akind gelooft in transparantie en is heel open over de true cost van hun producten. Doordat je de sieraden direct bij het merk zelf koopt, betaal je een stuk minder en kun je hun quality pieces voor een hele eerlijke prijs aanschaffen.

Prijzen zijn erg verschillend. Een smalle ring met lab grown diamond kost €230 en een uitgebreide (verlovings)ring met ingelegde diamantjes koop je voor €1.350

SÖMMER

Het Portugese Sömmer is gespecialiseerd in sieraden van porselein en goud. Oprichter en ambachtsvrouw Sofia Bártolo ontwerpt en maakt de producten in haar atelier vlakbij Lissabon. Dankzij de kwaliteit van het porselein en de glazuurafwerking zijn de sieraden lichtgewicht en duurzam.

Alle producten worden met de hand gevormd en met liefde gemaakt volgens traditionele porseleinprocessen. Elk sieraad is dus een handgemaakt kunstwerkje. Er wordt bewust gekozen om niet te veel te maken, zodat er geen overgebleven stock is. Ook tijdens de productie wordt er slim gewerkt om afval te voorkomen: gebroken stukken porselein worden niet weggegooid, maar hergebruikt in andere sieraden.

Vanaf €39 koop je een minimalistische porseleinen ketting

Julia Otilia

De sieraden van Julia Otilia worden gemaakt in haar Franse kasteel (waar ze vanuit Utrecht naartoe verhuisde), maar lijken rechtstreeks uit Scandinavië te komen. Niet zo gek, want de geboren Zweedse Julia haalt haar inspiratie uit de subtiele schoonheden van de ongerepte Zweedse natuur: van de rust van spiegelgladde meren tot de beweging van vallende bladeren.

Alle sieraden worden gemaakt van ethische materialen zoals natuurlijke parels, zaden, noten en gecertificeerd hout, gecombineerd met lokaal gerecycled zilver en goud. Bewuste sieraden, gemaakt in harmonie met de natuur, om te laten zien dat ware schoonheid niet alleen om ons heen te vinden is, maar ook in onszelf. Dat is de basis voor haar collecties, gemaakt voor bewuste vrouwen.

Bij elke bestelling wordt een boom gepland door OneTreePlanted. Zo heeft elke aankoop een positieve impact op de natuur.

Voor €65 scoor je een zilveren ketting met parel

Nog meer duurzame sieradenmerken

Het aanbod duurzame sieraden groeit! Daarom nog wat korte tips voor andere fijne duurzame merken.

 • NOWA. Maakt sieraden van gerecycled goud en zilver uit oude telefoons
 • Wild Fawn Jewellery. Eerlijk gemaakt in Londen.
 • Taj. Heeft ook een fijne collectie duurzamere sieraden voor heren.
 • Neinties. Maakt trendy sieraden, maar dan net iets duurzamer.
 • SOKO. Voor als het lekker uitgesproken mag zijn.
 • Sieraden van hout. Uniek en handgemaakt van, jawel, oude bomen.