In deze serie delen bewoners van ‘groene huizen’ hun woonervaringen. Zo bouwden Sixta en Jermaine een energieleverende woning en huurt Anneke een appartement in een groene meergeneratiewijk. In deze aflevering vertelt Willemijn (32) hoe zij met haar vriend Joost (34) een vervallen dijkwoning duurzaam verbouwde.

Een omgevallen boom had ooit een gapend gat in het dak geslagen. Langs de rotte kozijnen waren vogels naar binnen gefladderd en de verteerde vloerdelen waren nu het toneel van trippelde rattenpootjes. Waar een ander waarschijnlijk bibberend de benen had genomen, kregen Willemijn en Joost spontaan kluskriebels bij het zien van deze vervallen dijkwoning in Rotterdam-Noord.

Ze hadden de Funda-link eind 2016 doorgestuurd gekregen van Willemijns moeder, die restauratiearchitect is. Willemijn: “Het huis had een woonoppervlakte van 120 vierkante meter met een tuin die minstens drie keer zo groot was. En dat op nog geen kwartier fietsen van het centrum van Rotterdam. Dit was onze droom,” zegt Willemijn.

“Natúúrlijk was het een bizar project. Maar we zagen er een avontuur in. Juist omdat er niks van het huis over was, konden we het helemaal naar onze zin maken.” 

Samen klussen

Nadat Willemijns moeder had beoordeeld dat de dragende delen van het huis nog goed waren, kon het stel aan de slag. Ze hadden geen ervaring met verbouwen, maar wel klusskills. Joost restaureert klassiekers als automonteur, Willemijn maakte als kind al zelf een konijnenhok. Sindsdien deinst ze niet terug voor een zaag of boormachine. 

Willemijn en Joost klusten zoveel mogelijk zelf in hun woning

“We zijn maar gewoon gaan slopen en opruimen,” vertelt Willemijn. Samen - met hulp van vrienden en familie - kwamen ze een heel eind. Willemijn heeft zelfs de riolering zelfstandig aangelegd. Die was namelijk niet aanwezig. Buiten kwam een rioolpijp uit de grond, dat was alles. Met YouTube-tutorials leerde ze zichzelf een riolering aanleggen. Willemijn: “Eigenlijk is het gewoon puzzelen met stukken pijp.” 

Toen ze de indeling van het huis hadden gemaakt en de tussenwanden hadden geplaatst, namen ze een aannemer in de arm. Die maakte het dak weer waterdicht en plaatste nieuwe houten kozijnen en deuren met triple glas die er precies zo uitzagen als de originele. 

Als je het doet, doe het dan duurzaam

Als je toch alles vanaf de grond opnieuw opbouwt, dan kun je dat net zo goed zo duurzaam mogelijk doen, dachten Willemijn en Joost. “We maken graag bewuste keuzes in ons leven. Zo vanzelfsprekend als het voor ons is om vaker de fiets te pakken, zo logisch was het om een toekomstbestendig huis te maken,” vertelt Willemijn. 

Ze isoleerden het huis van nok tot kelder met een isolatiemateriaal gemaakt van de minerale grondstoffen kalk, zand, cement en water. “Multipor,” vertelt Willemijn. “Natuurlijk, licht en ademend.” De platen of blokken worden over het algemeen gebruikt om plafonds en de binnenzijde van gevels mee te isoleren en zijn verkrijgbaar bij Xella

Verder zit er in de raamkozijnen driedubbel glas. Door deze maatregelen is de temperatuur in huis constant prettig. De enige verwarming die het stel gebruikt is een tweedehands houtkachel, gestookt op wilgenhout van eigen perceel. 

De blokken Multipor hebben een dikte van veertien centimeter

Er is geen gasaansluiting; van koken tot wassen, alles gebeurt hier elektrisch. Daarvoor liggen dertien zonnepanelen op het dak die samen jaarlijks zo’n 5.000KwH aan stroom leveren. De panelen zijn aangesloten op een elektrische boiler voor het warme water. Willemijn: “De goedkoopste die we konden vinden. Daar hebben we zelf een kast met isolatiemateriaal omheen gebouwd. Normaal is een goed geïsoleerde boiler duur, maar niet op deze houtje-touwtje manier.” 

“Heel grappig; als een energieleverancier mij nu belt om goedkopere energie aan te smeren, hangen zij míj op. Ik vraag namelijk hoeveel zij terugbetalen. We verbruiken de helft van wat we opwekken,” zegt Willemijn. 

Het geheim: hergebruik

Duurzaam hoeft volgens het stel niet per se duurder te zijn. Een van hun geheimen is hergebruik. Willemijn: “Het eerste wat de meeste mensen doen als ze een huis hebben gekocht, is een nieuwe keuken nemen. Op Marktplaats vind je daarom de meest prachtige exemplaren. Wij vonden een complete keuken voor vijfhonderd euro. Zo goed als nieuw, inclusief apparatuur. De inductiekookplaat alleen had al een waarde van 1500 euro!” 

De complete keuken komt van Marktplaats | Foto: Aline Bouma

Ook voor de inrichting heeft het koppel geen meubel nieuw gekocht. “De bank, stoelen en mijn bureau zijn van mijn grootouders geweest. En onze kasten hebben we gemaakt van witte mdf-platen die ooit gebruikt werden in een tentoonstelling. Gevonden bij Buurman, een bouwmarkt met tweedehands bouwmaterialen. De rest van het interieur komt van vrienden, kringloopwinkels en Marktplaats.”  

Eten uit eigen tuin

Zodra het huis bewoonbaar was (na zes maanden klussen), was de tuin aan de beurt. Om door het metershoge onkruid te komen, moest er eerst een man met een graafmachine aan te pas komen. Daarna hebben Willemijn en Joost een grote moestuin aangelegd en bijzondere bomen en struiken geplant. Een vijg, vlier, kiwi, moerbei, mispel, nashipeer, hazelaar en nog veel meer.

Willemijn: “‘s Zomers eten we zoveel mogelijk uit eigen tuin. Het is zo leuk om met je armen vol snijbiet te staan of twintig vijgen te ontdekken. Heel wat oogsten zijn verdwenen in taarten en jam.”  

Om de oogsttijd zo lang mogelijk te rekken, hebben ze een kas gemaakt. “Daarvoor kwamen de oude deuren en kozijnen uit de woning goed van pas,” zegt Willemijn. En dit keer staat er geen zelf getimmerd konijnenhok in de tuin, maar een kippenhok gemaakt van afvalhout uit de verbouwing. Daarin scharrelen vijf kippen en een haan. 

De kas, gemaakt van de oude kozijnen uit de woning | Foto: Aline Bouma

“We voeden de tuin met onze eigen compost en bewateren alles met regenwater dat we opvangen in onze Raintap-regenton met kraantje,” voegt Willemijn toe.

Nog iedere dag bijzonder

Willemijn en Joost kijken met een goed gevoel terug op hun verbouwing. “We waren echt klusmaten,” blikt Willemijn terug. “Het was heel gaaf om samen naar iets toe te werken: ons eigen huis. Een van onze eerste overwinningen was dat we het kacheltje hadden aangesloten. Die avond zaten we in onze kluskleren - temidden van het puin - met een glaasje wijn bij de vlammen.”

In april 2017 trokken Willemijn en Joost in hun ‘nieuwe’ huis. Nog iedere dag beseffen ze wat ze zelf voor elkaar hebben gebokst. Willemijn: “Na een videovergadering wandel ik graag een rondje door de tuin. Even de kippen eten geven, een eitje rapen en kijken of ik ergens iets lekkers kan plukken. Dat voelt zó bijzonder.”

Dagelijks beseffen Willemijn en Joost wat ze samen voor elkaar hebben gebokst: hun eigen toekomstbestendige woning | Foto: Aline Bouma

Energie: kosten en verbruik

 • Zonnepanelen (inclusief installatie): €5508,38
 • Totaal stroomverbruik: ca. 2000 kWh per jaar
 • Teruglevering: ca. 3000 kWh per jaar
 • Netto: + €685,- euro per jaar (dit krijgen ze dus terug van hun groene stroomleverancier Vandebron)
 • Zonnepanelen terugverdiend na: ca. 8 jaar (van 25 jaar levensduur)
 • Gas: €0,-
 • Hout voor de kachel: per jaar 1 van de 30 snelgroeiende wilgen aan de rand van de tuin
 • Water: €15,- per maand (gemiddeld verbruik)

3 x fijn volgens Willemijn:

 1. Niet te ingewikkeld denken. 'Je hebt geen fancy bouwmaterialen of technieken nodig om te kunnen beginnen. Laat je niet intimideren en kijk wat je alvast zelf kunt doen voordat je een professional inhuurt.' 
 2. Bouwmaterialen uit België. 'Onze zuiderburen zijn gewend om hun eigen huizen te bouwen en verbouwen. Zij denken veel meer in onconventionele oplossingen. Je kunt er dan ook terecht voor de meest uiteenlopende bouwmaterialen.'
 3. Multipor. 'Dit is zo'n materiaal waar in België al jaren mee gewerkt wordt en in Nederland nog vrij weinig. Dit natuurlijke isolatiemateriaal is zo gaaf én duurzaam bouwmateriaal. Je woont niet in een plastic schil, en dankzij het ademende karakter heb je een prettig binnenklimaat.'