Op een voormalig scoutingterrein in Aarle-Rixtel (Noord-Brabant) staat tiny housedorp De Hopman. In één van de tien huizen wonen Luck Dankers (36, naast bewoner ook de projectontwikkelaar) en zijn vriendin Elle Verhoeven (29, ontwerper in de zorg).
Overal in het land poppen ze op als paddenstoelen: duurzame en sociale woonbuurten. Van tiny housedorp tot ecoboerenerf; in deze nieuwe serie over duurzaam wonen maken we een rondje langs verschillende bewoners van 'groene' huizen. Vorige week kon je lezen hoe Fier en Pleun hun eigen huis bouwden van magazijnstellingen, deze week kijken we binnen bij Luck en Elle. Zij wonen in een tiny villadorp in Aarle-Rixtel (Noord-Brabant) dat ze zelf hebben ontwikkeld.
Luck en Elle vonden elkaar tijdens hun afzonderlijke zoektocht naar een bewuster en duurzamer leven. Luck had een groot traditioneel koophuis in een vinexwijk: ‘Ik woonde in een huis met zoveel kamers, dat ik in sommige ervan nooit kwam. Ik was alleen maar meer geld aan het verdienen voor spullen en ruimtes waar ik toch niets mee deed.’
Luck besloot dat hij vrijer, kleiner en duurzamer wilde wonen. Ook Elle bewoonde in die tijd een groot huis met veel lege kamers. Toen zij op zoek ging naar een duurzamere en goedkopere woonvorm, stuitte ze op de tiny housebeweging, én op Luck.
Scoutingterrein wordt tiny house wijk
Luck: "Op een voormalig scoutingterrein dat al tien jaar braak lag, stond een tiny houseproject in de kinderschoenen: De Hopman. Ik had een eigen adviesbureau in de duurzame bouwsector en was zo enthousiast over deze woonvorm, dat ik projectleider van De Hopman werd en mij volledig op deze woonvorm ging richten met inspiratieplatform Go Tiny Live Free."
Elle raakte al snel betrokken en werd mede-aanjager van de tiny leefstijl in Nederland. In zes weken tijd werden tien prefab-woningen in een loods gebouwd en halverwege 2020 waren alle woningen op het terrein geplaatst dat aan de rand van het dorp ligt.
Duurzaam en energieneutraal wonen
De woning van Elle en Luck is zo’n negentig vierkante meter groot en heeft twee verdiepingen. Luck: "Ja, het is eigenlijk een tiny villa." Alle woningen op het terrein zijn geheel energieneutraal; op de daken liggen zonnepanelen, ze hebben een warmtepomp en warmteterugwinning uit het douchewater. De huizen bestaan grotendeels uit hout.
Ben jij klaar om anders te gaan wonen? Via www.gotinylivefree.nl kun je Elle en Luck mee laten denken met jouw specifieke dromen en wensen op weg naar een vrijere woonomgeving.
De energieneutrale tiny villa's van de Hopman. Foto: Rob Deelen
Ook het terrein is zo duurzaam mogelijk ingestoken. In het midden wordt regenwater opgevangen in een vijver, een zogeheten wadi, om via een irrigatiesysteem de mobiele boomgaard te bewateren. Jawel, mobiel; in speciale potten staan vijftig fruitbomen.
Zolang ze op De Hopman staan, dragen ze bij aan de co2-reductie, maar ze worden ook weggeven aan sociale initiatieven of ingezet als co2-compensatie. Het is de bedoeling dat er steeds meer biodiversiteit gaat ontstaan. Luck: "Afgelopen zomer hebben we in onze gezamenlijke voortuin een basis gezaaid met grasmengsels waar veel klaver en andere bloemen in zitten."
'We zijn geen hippie-community'
De bewoners van De Hopman zijn heel divers: van 20 tot 60 jaar en van vrachtwagenchauffeur tot onderwijzer. Elle: "Iedereen heeft heel bewust gekozen om anders te wonen dan wat traditioneel als norm gezien wordt, dat maakt dat we raakvlakken met elkaar hebben."
Wat Elle en Luck opvalt ten opzichte van hun oude woonomgeving is dat de buren oprecht in elkaar geïnteresseerd zijn en voor elkaar zorgen op momenten dat dat nodig is. Elle: "Een van onze buren zit in een rolstoel en heeft een hond. Toen haar vriend laatst onverwacht later thuiskwam, stond er meteen een buurman op die zei: ‘Wij laten ‘m wel even uit.’"
Wanneer bewoners behoefte aan contact hebben, is er altijd wel iemand in de voortuin te vinden. Wie behoefte aan privacy heeft, kan zich terugtrekken in zijn eigen achtertuin.
Er ligt een klein beleidsplannetje met als strekking dat alles duurzaam en groen wordt aangepakt, maar in principe geldt: alles kan en niets moet. Luck: "Er zijn veel vooroordelen over tiny living, wij zijn geen hippiecommunity, juist doorsnee mensen, we hebben alleen een andere manier van wonen omarmd."
Een vrijer leven
Het plan van Luck en Elle is geslaagd. Elle: "Ik heb minder spullen, maar ik mis niets. En we maken nu gebruik van álle ruimtes in ons huis. Wat mij ook een enorm vrij gevoel geeft, is dat we in een vrijstaand huis wonen, we horen geen buren meer de trap oplopen."
Luck: "We leven veel vrijer. We hoeven ons geen zorgen meer te maken om geld, de kosten van mijn zorgverzekering zijn hoger dan die van mijn hypotheek. En we doen wat we leuk vinden: mensen laten zien dat je je leven simpeler, vrijer en duurzamer in kunt richten."
Tips van Elle en Luck
Ga voor jezelf na welke ruimtes en welke spullen in huis je niet gebruikt. "Daarvan zou je afscheid kunnen nemen," zegt Elle, die zelf uit deze vraag concludeerde dat ze kleiner en simpeler wilde gaan wonen.
Wanneer je duidelijk hebt hoe je wél wilt wonen, is het tijd om een plek uit te kiezen. "Als die nog gerealiseerd moet worden, ga dan vooral het gesprek aan bij de gemeente," aldus Elle, "eventueel met een voorbereidend gesprek met ons. Het zal je verbazen wat er mogelijk is als je goede ideeën hebt."