De afgelopen tijd kwam je ze overal tegen: Tiny Houses. Van Volkskrant Magazine tot het AD, van EenVandaag tot RTL. Ook op social media worden deze kleine huisjes graag gezien en gedeeld. Waar de Tiny House Movement in de VS al langer bekend en groter is, staat deze in Nederland nog in de kinderschoenen. Maar wat houdt de beweging precies in? Waarom is het zo razend populair? Is het een trend die zal overwaaien of eentje die alleen maar meer harten zal winnen?

“Ik denk dat de beweging gaat doorzetten.” zegt Marjolein Jonker van Tiny House Nederland en Marjolein in het Klein. “De ontwikkeling zal natuurlijk anders gaan dan in de VS. We gaan onze eigen stijl voor Tiny Houses ontwikkelen. Juist die typisch Nederlandse ontwerpen zijn zo interessant.”

Duurzaam wonen op 24 m² (of 48m2)

Tiny Houses zijn er in allerlei soorten en maten: van minimalistische wooncontainers tot klassieke huisjes met rode puntdaken. Soms zijn ze op een fundering gebouwd, maar vaak op een trailer. Een Tiny House is niet groter dan 24m², een Small House niet groter dan 48m². De materialen worden duurzaam gekozen. Doordat er weinig ruimte is wordt elke vierkante meter optimaal benut. Ruimte voor veel spullen is er niet, waardoor bewoners heel bewust moeten kiezen wat zij wél of niet willen houden. De kosten voor een klein huisje zijn relatief laag: tussen de 25.000 en 40.000 euro. Door energie-opwekkende en milieubewuste oplossingen te verwerken in het ontwerp blijft niet alleen je ecologische voetafdruk beperkt, maar hou je ook maandelijkse kosten laag. Dit levert meer vrijheid op, omdat je waarschijnlijk minder uren hoeft te werken om in je onderhoud te voorzien. Al deze eigenschappen maken het kleiner wonen razend populair. Maar wat zijn de opties in Nederland?

Woonpioniers

Op dit moment wordt er in vijftien gemeenten in Nederland onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om Tiny Houses toe te staan. “Het zou mooi zijn als de wetgeving zo wordt aangepast dat particulieren of bedrijven een deel van hun grond kunnen verhuren aan een Tiny House bewoner”, stelt Marjolein Jonker. “Daarnaast moet het mogelijk worden voor mensen om een eigen stukje grond te kopen en daar een Tiny House op te zetten, op fundering. Daar is ook veel vraag naar!”

“De wet zou moeten worden aangepast zodat grond verhuurd kan worden aan Tiny House-bewoners. ”

Marjolein Jonker

De Tiny House Nederland Facebookpagina telt op dit moment 19.666 volgers (een paar maanden geleden waren dat er nog maar 5.700), de Facebookgroep van mensen die zelf in een Tiny House willen wonen kent 600 leden. Dit aantal blijft gestaag groeien. Er zijn verschillende ontwerpbureaus (Walden, Dimz, Sustainer Homes) gespecialiseerd in Tiny Houses. Ook beginnen bouwbedrijven, zoals Heijmans, in te spelen op de nieuwe behoefte.

Heijmans ONE

In 2014 kwam Heijmans met de Heijmans ONE. Een écht huurhuis van maar 38m² voor jonge starters. Het huis bestaat uit 2 bouwcomponenten en is kant en klaar naar de plek van bestemming te brengen. De woning is van alle gemakken voorzien, heeft veel natuurlijk daglicht en is volledig elektrisch. De maandelijkse huurkosten zijn slechts 700 euro per maand. Ideaal voor jonge starters die minder ruimte zoeken, maar wel modern willen wonen.

“Op dit moment is de Heijmans ONE alleen in de huidige verschijningsvorm verkrijgbaar. Wellicht dat we in de toekomst nog afgeleide varianten voor andere doelgroepen gaan ontwerpen”, vertelt Anneke Timmermans van Heijmans. “Maar daarvoor moeten we eerst deze versie zo geslaagd mogelijk maken. Bovendien is het voor mij belangrijk dat mensen trots zijn op hun huis. Een woning moet geen compromis zijn. We willen wensen meenemen in een concept dat zo precies mogelijk past bij een specifieke doelgroep.”

Kleine gemeenschappen

Tiny House Nederland is een beweging van onderop. Het begint met enkele pioniers, maar al gauw sluiten meer mensen aan. Marjolein Jonker vertelt enthousiast: “Er wordt niet gewacht tot de overheid het voor ons regelt. We stappen zelf wel naar de overheid met een plan en een achterban en zorgen dat het voor elkaar komt. Dat is een zelfredzaamheid die kenmerkend is voor de Tiny House Movement, en zal zich hopelijk doorzetten naar andere terreinen.”

“We wachten niet op de overheid, we regelen het zelf wel met een plan en een achterban.”

Marjolein Jonker

Ook het delen van kennis, materialen en hulpmiddelen is een kenmerk van de beweging. De deel-economie sluit naadloos aan op de Tiny House Movement. “Tiny House bewoners hoeven niet zo nodig alles te bezitten. Een wasmachine kun je ook delen. En hoe vaak heb je nu een boormachine nodig?” vraagt Marjolein Jonker.

“Als je met een aantal Tiny Houses bij elkaar gaat wonen, creëer je kleine gemeenschappen van mensen die graag spullen en kennis delen, elkaar helpen en samen activiteiten ondernemen. Daarnaast heb je toch je eigen plek, een volwaardige woning met alle voorzieningen die je nodig hebt.”

Een grootse beweging voor een kleine toekomst

“De Tiny House Movement is geen plaatselijke trend, maar een wereldwijd fenomeen”, aldus Marjolein Jonker. “We zijn heel lang gericht geweest op groei en het vergaren van rijkdom in materialistische zaken en verkeren nu in een transitieperiode. Een groeiende groep mensen wordt wakker en beseft dat ze hun leven anders in willen richten: minder consumeren, meer gericht op ervaringen, beter voor de aarde zorgen, meer vrijheid. De Tiny House Movement is een antwoord op die behoefte en maakt het realiseren van een beter leven voor veel mensen bereikbaar.”