Wat zijn eerlijke merken, hoe herken je die?
“Het gaat om veel verschillende dingen. Je kunt letten op materialen, kwaliteit, arbeidsomstandigheden, of het in de buurt is geproduceerd, of de stijl tijdloos is zodat het lang meegaat, of het vegan is….”
Dat klinkt ingewikkeld.
“Ja, dat is het ook. Veel mensen denken zwart-wit: alsof een merk alleen maar goed of fout is. Maar het hangt af van waar je naar kijkt. Arbeidsomstandigheden zijn moeilijk te controleren, maar je kunt wel kritisch zijn op de materialen. Kies het liefst voor 100% één materiaal, dat is gemakkelijk te recyclen. Bijvoorbeeld biologisch katoen. Vermijd synthetische materialen vanwege de microplastics.
Je kunt ook letten op wat een merk deelt. Zijn ze open over waar ze precies produceren en in welke fabrieken? Vertellen ze iets over de makers, of blijven ze vaag? Je kunt externe platforms raadplegen om te controleren of een merk niet aan greenwashing doet. Want bijna iedereen heeft het tegenwoordig over 'duurzaamheid', maar dat zegt nog niets. Via bijvoorbeeld Good On You kun je zien hoe veel bekende merken scoren op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn.”
Zijn duurzame merken niet veel duurder?
“Meestal wel, ja, maar je koopt er vaak ook minder van en je doet er langer mee. Tweedehands is vaak natuurlijk goedkoper. Maar het is belangrijk om te doen wat het meest haalbaar is voor jou. Misschien is dat als eerste stap bij elk item dat je koopt eens bedenken: word ik hier echt gelukkig van?”