Van earthship tot duurzame drijvende woonwijk of zelfvoorzienend tiny housedorp; in deze serie delen bewoners van ‘groene’ huizen hun inspirerende verhaal. In deze aflevering stappen we binnen in het Sustainer Home van Anouk Lindgreen (28) en Marx Margono (34) in Almere Oosterwold.

Tussen Almere en Zeewolde ligt Oosterwold; een groen gebied van 4.363 hectare waar de Oosterwolders niet alleen hun eigen huis bouwen, maar ook zelf de wegen, waterhuishouding en openbare ruimte vormgeven. Zoveel mogelijk duurzaam, ecologisch en zelfvoorzienend. 

Drieëneenhalf jaar geleden zette Almeerder Marx een stip op de gebiedskaart; op dit stukje Oosterwold van duizend vierkante meter zou hij zijn droomhuis bouwen. Daarna ontmoette hij de Rotterdamse Anouk en met de liefde groeide ook een gezamenlijke woondroom. Anouk: “In eerste instantie moest ik even slikken; ik had niets met Almere. En een eigen huis bouwen: wat kwam daar allemaal wel niet bij kijken? Maar ondanks die onzekerheden zag ik vooral een grote kans: ons eigen unieke huis vormgeven.”

Marx en Anouk in hun Sustainer Home | Foto: onahazymorning.com // respace.nl 

Doe-het-zelfgebied Oosterwold

Bouwen in Oosterwold betekende vooral heel veel regelen. Anouk: “We hadden een kavel en dat was het. We moesten onze eigen nutsvoorzieningen aanleggen en zelfs onze eigen weg bouwen.” In Oosterwold is de grond relatief goedkoop - Marx en Anouk betaalden destijds 42 euro per vierkante meter. Daar staat tegenover dat je als bewoner alles zelf moet doen: van het bewoonbaar maken van je kavel tot het bouwen van je eigen huis. 

Anouk: “Er waren zoveel dingen die we moesten uitzoeken: hypotheek, riolering, waterzuivering, noem maar op. We dienden boekwerken aan vergunningsaanvragen in bij de gemeente, en moesten steeds lang wachten op goedkeuring.” In totaal duurde dit traject zo’n tweeëneenhalf jaar. “Ja, dat was pittig.” 

De Rotterdamse Anouk verhuisde naar Almere voor de liefde én hun gezamenlijke woondroom | Foto: bysharonphotography.nl

Verliefd op een houten Sustainer Home

Zo langzaam als het regelproces verliep, zo snel was daar hun huis. “Toen we gingen zoeken naar bouwstijlen die ons aanspraken, kwamen we allebei bij een houten huis uit.” Als partij kwam Sustainer Homes al snel als winnaar uit de bus. “We vonden die huizen heel mooi, en ze zijn superduurzaam.” 

In 2015 won Sustainer Homes de ASN Bank Wereldprijs met hun zelfvoorzienende, off-grid woning. Geïnspireerd door Lego bedachten de oprichters een circulair bouwsysteem waarmee ze perfect passende houten puzzelstukken binnen tien weken in de fabriek kunnen assembleren. Anouk: “Dit was een groot pluspunt; we wilden niet nog eens twee jaar moeten wachten.” 

Dit is wat Anouk in de jaren van regelen, wachten en bouwen motiveerde: het vooruitzicht op een warm thuis

Huis binnen één dag

Het huis van Anouk en Marx bestaat uit zes modules, die in de fabriek werden gebouwd. Ze mochten een kijkje komen nemen in de fabriekshal. Anouk: “We verwachtten uitleg te krijgen bij een machine over het bouwproces, maar kwamen oog in oog te staan met ons huis, dat al voor de helft gebouwd was. Superbijzonder.”

Liefde op het eerste gezicht: de eerste ontmoeting met hun Sustainer Home in de fabriek

Op een vroege ochtend in augustus 2020 kwam de vrachtwagen aanrijden met daarop de verschillende delen van de woning. Anouk: “Wij wisten natuurlijk hoe laat hij zou komen en stonden met onze beide families klaar.” Met een takelwagen werden de modules op de grond geplaatst. “En dan staat je huis gewoon, aan het eind van de dag. Onwerkelijk en heel leuk!” Nu kon de binnenkant afgewerkt worden en het huis worden aangesloten op de nutsvoorzieningen. 

Zelfvoorzienende off-gridwoning

Bij de woning kwamen achttien zonnepanelen, die tot nog toe voldoende stroom leveren. Het waterzuiveringssysteem bestaat uit een helofytenfilter - een filter van zand, kiezels en riet - dat is aangesloten op een vijver in plaats van het riool. Verder maken Marx en Anouk gebruik van een warmtepomp. Anouk: “Het is een nul-op-de-meterwoning en daardoor echt een huis voor de toekomst.”

Een onalledaags beeld: je eigen huis in de lucht zien hangen

Eigen interieurontwerp

Toen het huis kon worden ingericht begon voor Anouk het feestje; ze is zelfstandig interieurontwerper en haar handen jeukten inmiddels. Ze koos voor een rustige basis met houten wanden en een grijze vloer, de kleur zit in de meubels en accessoires. 

De belangrijkste ruimte in huis, dat is de keuken. “Marx is Moluks, ik ben half Indonesisch; in onze families is de keuken dé plek waar we samenkomen. Marx’ moeder kan heerlijk koken. Wij staan er dan allemaal gezellig bij rondom het kookeiland - dat ik extra ruim heb ontworpen.” 

Wie de regenboog wil zien, moet de regen trotseren' - Paulo Coelho

“Alles komt heel mooi samen, het huis ademt een hele warme, huiselijke sfeer. Totdat je naar buiten stapt… dan sta je nog in een bouwput.”

Moestuin en boomgaard

In oktober 2020 kregen Anouk en Marx de sleutel, maar dat betekent niet dat ze klaar zijn. Samen met de VVE (de tien huishoudens in hun straat) zijn ze nog bezig met de voorbereidingen voor het aanleggen van de weg. 

In Oosterwold gelden weinig beperkingen, maar er zijn een paar spelregels: maximaal 12,5% van de kavels mag bebouwd worden, de rest moet ingezet worden voor stadslandbouw, publiek groen en water. Anouk: “We moesten van tevoren een plan indienen. Uiteindelijk gaan we een moestuin aanleggen en fruitbomen planten. Ik droom al helemaal weg bij het beeld van een picknicktafel onder de appel- en perenbomen.” 

Anouk koos voor veel kleur in de losse elementen | Foto: onahazymorning.com // respace.nl 

Het sociale van Oosterwold

“Wij zijn geen typische Oosterwolders; de meesten vinden landbouw en tuinieren fantastisch. Wij hebben er geen ervaring mee, maar die gaan we hier ongetwijfeld opdoen.” 

Een eerste stap naar het kweken van groene vingers is gezet: het gras rond hun huis is ingezaaid. Anouk: “We mochten daarvoor een machine lenen van de overbuurman. Dat is het leuke aan deze buurt: iedereen zit uiteindelijk in hetzelfde schuitje. Er is altijd wel iemand die kan helpen of zijn ervaringen wil delen. We hebben hier het beste van twee werelden: een sociale buurt en een heerlijk vrijstaand huis.”  

De Sustainer Homes van Fins vurenhout stoten 90% minder CO₂ uit dan huizen van beton

Anouks interieurtips voor nieuwbouwers

  1. “Alles valt of staat met de juiste indeling. Je kunt natuurlijk met potlood en papier een plattegrond op schaal tekenen, maar er zijn ook (gratis) programma’s, zoals Google SketchUp en Floorplanner, waarin je indelingen kunt maken.”
  2. “Bij je keuze voor materialen is akoestiek het grootste aandachtspunt. Gladde materialen = galmende ruimtes. Kies liever voor: stof (banken, gordijnen), vilt (wandpanelen, accessoires), vloerkleden (hoe dikker hoe beter) en hout (tafels, keukens, wandpanelen).”  
  3. “Maak minimaal drie maanden van tevoren je keuzes. Veel aannemers, vloerenmannen en keukenboeren hebben het druk. Je wilt natuurlijk direct kunnen genieten van je huis zodra je de sleutel krijgt.” 

Kijk voor meer inspiratie op Anouks website.

Voor Marx is akoestiek extra belangrijk: naast zijn baan als jongerenwerker is hij muzikant | Foto: onahazymorning.com // respace.nl 

De cijfers

  • Anouk en Marx betaalden 42 euro per m2. Inmiddels ligt dit bedrag op 86 euro per m2.
  • Ze hebben 110 m2 woonoppervlakte en 1000 m2 grond.
  • Voor hun huis betaalden zij 230.000 euro, dat is inclusief vloerverwarming, badkamer, zonnepanelen, warmtepomp en begeleiding.
  • In totaal hebben zij een hypotheek van 320.000 euro, ook voor o.a. het grondwerk, de vijver en het filter, de tuin en de keuken.