Over ruim 30 jaar wonen alle Nederlanders in een energiezuinig huis als het aan de Nederlandse overheid ligt. Daar hoef je natuurlijk niet op te gaan zitten wachten want er ontstaan steeds meer mogelijkheden om nu al in een duurzaam en energieneutraal huis te wonen.
In 2015 won Sustainer Homes de ASN Bank Wereldprijs met hun zelfvoorzienende, off-grid woning. In de afgelopen jaren is het team druk bezig geweest om hun idee verder te ontwikkelen en inmiddels bieden ze de mogelijkheid om een duurzame woning te ontwerpen die helemaal aansluit op de wensen van de bewoners. Dankzij een slim, circulair bouwsysteem kan Sustainer Homes duurzame woningen produceren die niet alleen 90% minder CO₂ uitstoten, maar ook snel gebouwd zijn.
Lego inspireert duurzame woning
In 2015 bouwden de ondernemers van Sustainer Homes hun eerste prototype: een compleet zelfvoorzienende woning op basis van een gerecyclede zeecontainer. Hiermee bewezen ze dat radicaal duurzaam bouwen mogelijk is. En dankzij de gestelde klimaatdoelen is er grote behoefte aan duurzame, energiezuinige huizen. Inmiddels moeten er jaarlijks 100.000 duurzame woningen worden gebouwd. ‘Dat betekent bijna een verdubbeling van de huidige nieuwbouw én een overstap naar een hele nieuwe manier van bouwen’, aldus oprichter Gert van Vugt.
Slim, duurzaam en mooi wonen
Met het prijzengeld van de ASN Bank Wereldprijs kon het jonge bouwbedrijf een slim bouwsysteem ontwikkelen. Geinspireerd door Lego bedachten ze een systeem van perfect passende houten puzzelstukken die in de fabriek snel kunnen worden geassembleerd. Er wordt geen staal of beton gebruikt en al het hout is streng gecertificeerd en voorzien van een FSC of PEFC keurmerk.
Gert: ‘Met een beperkt aantal steentjes kun je een onbeperkt aantal gebouwen ontwerpen. Met ons systeem kun je dus je eigen huis ontwerpen met de voorspelbaarheid en kwaliteit van massaproductie en een prijs die daar tussenin ligt.' De prijs van je zelfontworpen eco-droomhuis wordt bepaald door zaken als de grootte van je woning, de complexiteit van het ontwerp, de gekozen afwerking aan binnen- en buitenzijde en de hoeveelheid glas. En belangrijk, reserveer een groot gedeeltje van je budget voor het kopen van een geschikte kavel voor je eco-paleis.
Groeiende vraag naar duurzame woningen
Het systeem blijkt goed te werken. In 2016 werd de eerste Sustainer Home opgeleverd aan een woonpionier in het Limburgse Melderslo. In 2017 waren het er al 10, en voor 2018 werden er al zo'n 50 duurzame woningen gerealiseerd. Inmiddels rollen er maandelijks meerdere woningen de fabriek uit, altijd met een uniek ontwerp.
Nu het systeem zich heeft bewezen willen de ondernemers gaan opschalen. Gert: ‘Als we onze CO₂-uitstoot drastisch willen terugbrengen, is het noodzakelijk om nu een radicale verduurzaming van de bouw te bewerkstelligen. Gelukkig merken we dat er een steeds groter wordende vraag is naar duurzame woningen. Daarom willen we juist nu met Sustainer Homes opschalen.'
De opschaling heeft serieuze vormen aangenomen waardoor Sustainer tegenwoordig alleen nog samenwerkt met gemeentes, projectontwikkelaars en architecten.