In deze serie spreken we bewoners van de meest uiteenlopende ‘groene’ huizen; van earthship tot tiny villa. Deze keer nemen we een kijkje in de experimentele zelfbouwwijk 'De Eenvoud' in Almere, waar de energieleverende woning van Sixta (39) en Jermaine (39) Finsy staat.

Sixta en Jermaine willen laten zien dat het kan: comfortabel en duurzaam wonen | Foto: QRE8

Tien jaar geleden speurden Sixta en Jermaine Google Earth af op zoek naar een bouwkavel. Hun blik bleef hangen op een plek aan de bosrand, net buiten Almere. De plek bleek een bouwexperiment in wedstrijdvorm met als belangrijkste thema ‘eenvoud’. Onder de twaalf winnaars was ontwerper Bart Guldemond met zijn ontwerp RSVP: een ‘passiefhuis’ dat een warmtebron is en geen energie nodig heeft om op temperatuur te blijven. 

Het goede nieuws voor Sixta en Jermaine: zijn ontwerp was te koop. ‘Het sloot aan bij onze grote wens om het meest energiezuinige huis van Nederland te bouwen,' zegt Sixta. 'Mijn vader is al dertig jaar aan het innoveren met duurzame energie, dat is me met de paplepel ingegoten.’ Toen Sixta haar vader lief aankeek of hij samen met hen het huis wilde gaan bouwen, had hij één voorwaarde: dat hij naar hartenlust mocht experimenteren met duurzame technieken. 

In 2012 trokken Sixta en Jermaine in een bouwkeet op hun kavel, dat zij deelden met de herten en vossen uit het aangrenzende bos | Foto: STEK Magazine

Ze bouwden het huis op met sandwichpanelen; twee staalplaten met twintig centimeter PIR-schuim ertussen. De panelen worden vanwege hun hoge isolatiewaarde ook in laboratoria gebruikt om de temperatuur in een ruimte constant te houden. Na een jaar trokken ze in hun huis, dat toen nog een bouwplaats was. ‘Mijn vader sliep bij ons, overdag was hij hier bezig. Hij is een soort MacGyver; alles deed hij zelf.’ Sixta en Jermaine hielpen hem in de avonden en weekenden.

De bouw duurde zo’n tweeëneenhalf jaar. ‘Het was een traag traject, wat fijn was, want zo konden we elke beslissing weloverwogen nemen.’ Iedere kleine overwinning werd gevierd met ‘snaaigoed’. ‘Was er een lamp aangesloten, dan haalden we kroketten. Het stopcontact werkte: tijd voor roze koeken.’ 

Japanse invloeden

Ook de finishing touch, het branden van 3000 vierkante meter aan larikshout om de gevel te bekleden, deden ze - plankje voor plankje - zelf. ‘We wilden een duurzame en onderhoudsvrije oplossing en kwamen uit bij de traditionele Japanse shou-sugi-banmethode waarbij je het hout kort verbrandt zodat het schimmel- en bacteriewerend wordt. De aanblik is fantastisch.’

En in het ontwerp van hun huis zitten meer Japanse invloeden, zoals het gebruik van houten boxen in het huis om aparte ruimtes te creëren.

De betonnen kern wordt afgewisseld met houten 'boxen' die in het huis geschoven lijken | Foto: STEK Magazine

Het huis als warmtebron

Een acht meter hoge betonnen schoorsteen vormt het middelpunt van het huis. Ook de vloeren en wanden zijn van beton. Beton heeft een accumulerend vermogen; het slaat warmte tijdelijk op en geeft deze langzaam af, waardoor de temperatuur in het huis vrijwel constant is.

De vloer- en wandverwarming zijn aangesloten op een warmtepomp. Sixta’s vader ontwierp daarbij nog warmtewisselaars: een soort spiralen die warmte naar de warmtepomp overbrengen. Ze zijn met de 26 heipalen meegeslagen in de grond. De grondtemperatuur schommelt altijd rond de tien graden. Zo hoeft de warmtepomp minder hard te werken om op dezelfde temperatuur te blijven. In de zomer kun je het huis ermee koelen, in de winter warm je het ermee op. 

Dan staat er ook nog een indrukwekkende warmteopslagtank van 3000 liter in de kelder die de warmtepomp een boost geeft. Via koperen spiralen wordt de warmte uit douchewater, wasmachine, vaatwasser en de schoorsteen hierin opgeslagen. Een soort grote versie van de uitvinding van DeWarmte.

Al hoeven Sixta en Jermaine maar weinig te stoken, het huis is dankzij de goede isolatie met de sandwichpanelen en driedubbel glas al op temperatuur. Sixta: ‘Ik zet wel eens kaarsen in de haard, dan gebeurt daar toch iets.’ 

De ramen blijven over het algemeen dicht, verse lucht van buiten wordt aangevoerd door ventilatiekanalen die onder de vloer door lopen, zelf ontwikkeld door Sixta’s vader. ‘Als het zo warm is dat iedereen zijn airco aandoet, is het hier ‘s zomers nog heerlijk koel.’ 

De badkamer met led-verlichting en spaardouchekoppen

Het huis met een energieoverschot

Op het dak liggen twintig zonnepanelen en zestig warmtecollectoren. Samen leveren ze gemiddeld 4500 kilowattuur op jaarbasis. Dan hangen er ook nog zonnepanelen als zonneluifel over de veranda heen, goed voor 2500 kilowattuur.

‘We wekken meer stroom op dan we verbruiken; alle verlichting is led en we hebben A+++-apparaten.’ De berekende EPC-waarde (energieprestatiecertificaat) komt uit op min vijfentwintig (hoe lager de score hoe energiezuiniger het huis). ‘In theorie zouden we dertig euro terugkrijgen per maand. Maar om onze energie te gebruiken, hebben we twee elektrische auto’s aangeschaft die we via de gevel opladen.’ 

De zonnepanelen worden aangevuld met verticale zonnecollectoren die zelfs de laagstaande winterzon opvangen

Doorspoelen met regenwater

Helemaal off-the-grid is de woning niet. Sixta: ‘Een composttoilet voelde voor ons te extreem. We willen comfortabel wonen met zoveel mogelijk duurzame oplossingen.’ Het toilet is aangesloten op de riolering, maar wordt wel doorgespoeld met regenwater.

Ook de wasmachine draait op hemelwater, dat vanaf het dak via een pijp naar een buffertank in de tuin loopt. De tuin zelf is overigens het volgende project op de planning; het doel is om hier een moestuin aan te leggen.

Vakantiespot naast eigen gevel (alleen de butler ontbreekt nog) | Foto: STEK Magazine

Investering voor de toekomst

De maandelijkse energierekening blijft Sixta en Jermaine bespaard, maar de technieken die dat mogelijk maken zijn een flinke investering geweest. Naar schatting hebben die een ton gekost. Aan het complete huis inclusief kavel hangt een prijskaartje van 525.000 euro. Daarin zijn alle uren van Sixta’s vader niet meegerekend. ‘Die zijn onbetaalbaar,’ zegt Sixta. 

‘We zien dit als investering voor de toekomst, als de hypotheek is afbetaald, wonen we hier gratis. Ons voornaamste doel is geslaagd: onze footprint zo laag mogelijk houden.’

‘Laatst keken we naar de serie 'The Walking Dead' en ik kreeg ineens een wilde fantasie: als de zombies komen, zitten we hier goed. Als het moet kunnen we off-the-grid gaan en we hebben ruimte genoeg voor al onze vrienden en familie.’

In de winter kwam Sixta’s fantasie op kleine schaal uit: door een storing zat heel Almere zonder stadsverwarming. Waar de temperatuur in andere huizen snel daalde, bleef het bij Sixta en Jermaine behaaglijk warm. Binnen no time stond er een vriendin op de stoep om haar baby in een warm bad te kunnen doen. Sixta: ‘Dat is toch kicken, om een beschermende zelfvoorzienende plek te hebben?’ 

Sixta leidt presentator Kevin McCloud rond tijdens de opnames voor het tv-programma 'Grand Designs'

Het huis van Sixta en Jermaine zelf ervaren?

  • Het huis is ook een verkapte showroom om mensen te laten zien dat je comfort en duurzaam wonen kunt combineren. Sixta en Jermaine leiden geïnteresseerden graag rond.
  • Het stel liet hun huis eerder zien in het tv-programma 'BinnensteBuiten'. De aflevering kun je hier terugkijken.
  • De geuren en geluiden van de woning zijn verwerkt in de tentoonstelling ‘Thuis’ in de Almeerse Kunsthal. Gemaakt door een geluidskunstenares en geuroloog. Tot eind oktober kun je hier komen kijken, ruiken en luisteren.