Veel mensen dromen ervan om in een tiny house te wonen, maar er zijn ook een hoop vragen. Hoe bouw je bijvoorbeeld een tiny house? Wat kost een tiny house en hoe vind je een locatie? De hoogste tijd om een paar tiny house experts om advies te vragen. We interviewden een aantal tiny house experts over waar je moet beginnen bij een tiny house bouwen.

We klopten allereerst aan bij Marjolein Jonker. Zij woont ruim een jaar in haar tiny house waar ze blogt over haar ervaringen. Bovendien is zij ambassadeur van Tiny House Nederland. Verder vroegen we Noortje Veerman en Jan-Willem van der Male om advies. Dit stel timmerde hun eigen tiny house en helpt andere mensen om hun droomhuisje te bouwen met de Tiny House Academy.

Tiny house van Marjolein Jonker.

Een tiny house laten bouwen

Toen Marjolein Jonker in 2015 begon met haar tiny house avontuur waren er nog niet veel opties. Die zijn inmiddels flink gegroeid: “Vraag jezelf eerst af hoeveel vrijheid je wilt hebben om je huisje zelf vorm te geven, of je zelf mee wilt bouwen, of je off-grid wilt wonen en of je een huisje op wielen wilt of op een fundering. Wanneer je deze zaken helder hebt kun je gericht op zoek gaan naar een bouwer.”

Doe inspiratie op bij andere tiny houses

“Bekijk eerst een aantal sites en neem contact op met degenen die je aanspreken. Neem ook een kijkje bij een van de tiny houses die al eerder zijn gebouwd door dit bedrijf. Zo kan je kijken hoe het er in het echt uitziet en mensen spreken die ervaring hebben met dit bedrijf. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat iemand die voor het eerst een tiny house bouwt geen goed product kan leveren. Uiteindelijk gaat het er vooral om dat je kiest voor iets dat past bij jou. Daarvoor moet je eerst weten wat je wel en niet wilt.”

Een tiny house in ruil voor vrijwilligerswerk

In Rosmalen kon je zelfs een kant-en-klaar tiny house betrekken in ruil voor vrijwilligerswerk. Op het terrein van Binckhorst, waar zo'n 250 mensen met een beperking wonen, werden drie tiny houses geplaatst voor mensen zónder beperking. Het idee? Een duurzame verbinding creëren tussen mensen met en zonder een beperking. Waar vaak mensen met een beperking in de stad moeten wonen, om zo onderdeel te maken van de maatschappij, wordt dit nu omgekeerd. Middenin het bos. Van de twintig aanmeldingen voor de tiny houses zijn drie personen nu uitgekozen. Ze betalen overigens wel gewoon huur. 

Tiny house van Noortje en Jan-Willem door de Tiny House Academy.

Kennis delen door tiny house bouwers

Onlangs maakten we al een lijst van tiny house bouwers in Nederland. Noortje en Jan-Willem staan ook op dat lijstje met de Tiny House Academy. Zij vertelden ons waarom zij deze bijzondere opleiding zijn gestart: “Wij bouwden onze eigen tiny house en we willen de kennis en ervaring die we hebben opgedaan, delen met onervaren zelfbouwers. Daarnaast is Jan-Willem architect en bouwkundige. Onze missie is om mensen te leren ontwerpen en bouwen. Zo kunnen ze enorm veel besparen en onafhankelijk hun eigen droomhuisje bouwen.”

Tiny House Academy helpt bij het bouwen van een tiny house

“De Tiny House Academy helpt door middel van cursussen, workshops, bijeenkomsten en bouwbegeleiding. Er is een werkplaats aanwezig en er is ruimte voor twee bouwers. Het is de bedoeling dat de Academy een community van zelfbouwers wordt die de Tiny House Movement naar een hoger niveau brengt. We bieden ook persoonlijke bouwbegeleiding. Daarnaast kan je lid worden en houden we je op de hoogte en krijg je korting op de diensten die we aanbieden. De kosten hiervoor variëren van € 35 voor een proefles tot € 299 voor een complete cursus integraal ontwerp. Voor ontwerpadvies op maat betaal je € 180 voor twee uur.”

De kosten van een tiny house

In onze lijst met tiny house bouwers staat bij de meeste huisjes een prijsindicatie, maar volgens Marjolein is het vrij lastig om te zeggen wat een huisje precies gaat kosten.

Grootste kosten voor manuren bij bouwen tiny house

“Grof gezegd zijn de grootste kosten van een tiny house op wielen de manuren, off-grid installaties, bouwmaterialen en de trailer. Qua inhoud kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld een luxe toilet kopen voor € 850 of een inbouw setje voor onder de € 100 waar je zelf een ombouw voor timmert. Als je handig bent, niet veel eisen stelt en alle tijd van de wereld hebt, kan je voor € 5.000 al een leuk huisje bouwen. Als je dat allemaal niet kunt en een kant-en-klaar off grid huisje wilt, kom je al gauw op € 40.000 uit.”

Kleine kosten bij de bouw van een tiny house

Jan-Willem en Noortje: “Wanneer je een goed ontwerp hebt en de juiste voorbereidingen treft, zullen de kosten uitvallen zoals je hebt berekend. Echter gebeurt het natuurlijk altijd dat je fouten maakt tijdens de bouw, waardoor je nieuw materiaal nodig hebt. Ook de ‘kleine kosten’ van spijkers, schroeven en gereedschappen kunnen aardig aantikken. Vergeet ook niet om de kosten van een eventuele bouwplek in je berekening mee te nemen.”

Foto: Tiny house van Marjolein Jonker - gebouwd door Walden en Dimka. Foto: Walden.

Het ontwerpen van een tiny house

Het ontwerpen van een tiny house kan veel tijd kosten. Tijdens het traject kom je namelijk allerlei dilemma’s tegen. Marjolein herinnert zich nog goed dat gewicht bijvoorbeeld wel een dingetje was:

Tiny house op wielen bouwen

“Als je een tiny house op wielen bouwt, die je met rijbewijs BE over de weg moet kunnen vervoeren, zit je aan een maximaal gewicht van 3.500 kg. Daar zit je snel aan. Dat betekent dat ik keuzes heb moeten maken wat betreft materialen, zoals een kurkvloer in plaats van hout. Maar er kan veel. Het is vooral een kwestie van keuzes maken.”

Ruimtes in een tiny house indelen

Bij het inrichten van een tiny house komt ook het een en ander kijken. “Als je een grote keuken wilt, zoals ik, dan moet je daar ruimte voor ‘opofferen’. Ik wilde ook graag een bad. Dat is wel een zitbadje geworden, anders had ik mijn grote keuken weer niet kunnen hebben, of had ik geen bureau gehad. Maar ik ben heel blij met mijn zitbadje, keuken én bureau!”

Een tiny house bouwen

Volgens Marjolein moet je er van uit gaan dat het bouwen van een tiny house veel langer duurt dan je denkt.

De afwerking van een tiny house

“In het begin gaat de bouw heel snel, het geraamte staat zo en voor je het weet lijkt het al een heel huisje. Maar de afwerking binnen kost heel veel tijd, afhankelijk van hoe complex het ontwerp is. Je moet enorm veel keuzes maken voor zo’n klein huisje. Maar je bent wél bezig met de realisatie van jouw eigen tiny droomhuis! De weg er naar toe is minstens zo belangrijk, geniet er van en neem er de tijd voor."

Tips bij het bouwen van een tiny house

Jan-Willem en Noortje beamen dat: “Als je zorgt dat je goed over je keuzes nadenkt en alles goed voorbereidt dan komt het helemaal goed. Houd er ook rekening mee dat je soms even geen zin hebt, en neem dan even afstand. Daarna kan je weer met frisse zin aan de slag. Ook is het fijn om in je achterhoofd te houden, dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Vraag vrienden, familie en handige vrijwilligers om je af en toe te helpen in ruil voor een lekkere lunch, een biertje en bouwervaring!”