Anderhalf jaar geleden stonden er nauwelijks tiny houses op Nederlandse bodem, tegenwoordig schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Wij vinden dat zo gaaf dat we een overzicht maakten van tiny houses die (bijna) in Nederland staan. Van bewoonde minihuisjes tot gave bouwprojecten en van kleine B&B’s tot tiny houses waarvoor ze nog bewoners zoeken. Welk huisje spreekt jou het meeste aan?

Tiny house bewoners

Tiny house bewoner Marjolein Jonker

We beginnen natuurlijk bij Marjolein Jonker. Deze tiny house ambassadrice van het eerste uur woont alweer een jaar in haar prachtige tiny house in Alkmaar. Het is 15m² en werd gebouwd door Dimka Wentzel en Studio Walden. In haar huisje schrijft ze over haar avonturen. Haar tiny house van binnen bekijken? Eén keer per maand organiseert Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar open dagen voor geïnteresseerden, waarbij je een kijkje in de tiny houses van Marjolein en haar buren kunt nemen. Prijskaartje: onbekend.

Tiny house bewoners Irene Ubeda en Martijn Wenting

Irene Ubeda en Martijn Wenting gingen vorig jaar in een tiny house samenwonen op 15m² en dat bevalt ze hartstikke goed. Op dit moment staat het huisje (dat ook te zien is op de foto boven dit artikel) op een camping in Ouddorp. Prijskaartje: onbekend.

Tiny house bouwers

Dimka Wentzel

Dimka Wentzel bouwde samen met Studio Walden het huisje van Marjolein. Voorafgaand aan dat huisje bouwde hij het exemplaar op de foto hierboven. Inmiddels heeft Dimka al meerdere tiny houses gebouwd. En tussen de tiny houses bouwen door heeft hij ook een Renault Estafette omgebouwd tot rijdende tiny house. Prijskaartje: onbekend.

Tiny TIM

De Tiny TIM (Timber Independent Mobile) is ongeveer 13 m² groot en volledig autarkisch. De Tiny TIM heeft onder andere een energiedak met hybride zonnepanelen, windmolens, een groene water-zuiverende wand voor gerecycled drinkbaar water en een slimme inrichting. Prijskaartje: vanaf € 50.000.

Jelle Glas van Woonpioniers

Jelle Glas van Woonpioniers bouwde een wonderschone mobiele woonunit: de Porta Palace. Dit huisje van 15m² is van alle gemakken voorzien. Verder zijn de materialen zijn zoveel mogelijk biobased, zoals de hennep jute isolatie en het vele houtwerk. Er wordt nog steeds geschaafd aan dit huisje en deze zal uiteindelijk volledig autarkisch zijn. Prijskaartje: vanaf € 15.000. 

Daniel Venneman van Woonpioniers

Daniel Venneman, ook van Woonpioniers, bouwde tiny house Indigo. Het bestaat uit verschillende modules die allemaal van biobased materiaal gemaakt zijn. Zo kan je bijvoorbeeld met een klein huisje beginnen en het huis groter maken als je meer ruimte nodig hebt. Prijskaartje: vanaf € 52.000.

Tiny house MiniStek

MiniStek is op dit moment druk aan het bouwen aan een bijzonder rond huisje. Dit huisje wordt 22m² en krijgt een schuin dak zodat het optimaal benut wordt voor zonnepanelen. Daarnaast kan het huisje met de zon meedraaien en krijgt het een grote glazen gevel zodat de bewoner altijd kan genieten van een ander uitzicht. Prijskaartje: vanaf € 60.000. 

Jan-Willem van der Male en Noortje Veerman

Jan-Willem van der Male en Noortje Veerman timmeren aan hun eigen tiny house in Rotterdam. Daarnaast hebben ze de Tiny House Academy opgericht om anderen te helpen met het bouwen van hun droomhuisje. Ze geven cursussen, workshops, bijeenkomsten en bouwbegeleiding en hebben een werkplaats voor twee bouwers. Prijskaartje: onbekend.  

Mill Home

Mill Home bouwt Smart Tiny Houses op maat met alles er op en er aan. Er zijn verschillende varianten en deze maand opende het allereerste tiny house straatje in Nederland! Je kunt dit leuke straatje vinden in Hardegarijp in Friesland. Prijskaartje: vanaf € 85.000. 

Wikkelhouse

Wikkelhouse is een designhuis van golfkarton dat langer mee gaat dan een nieuwbouwhuis! Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl kan je het huis zelf vormgeven. De grootte hangt dus af van jouw wensen. Prijskaartje: vanaf € 50.000.

Sustainer Home Modular

De Sustainer Home Modular is zelfvoorzienend en bestaat uit verschillende modules die makkelijk zijn te combineren zodat je jouw droomhuis precies op maakt kunt maken. De grootte van deze woning hangt dus ook af van jouw wensen. Prijskaartje: vanaf € 80.000.

Finch Buildings

Finch Buildings is een milieuvriendelijk bouwsysteem dat bestaat uit stapelbare massieve houten modules van 29m². Ze kunnen zonder hulpconstructies wel vijf lagen hoog worden gebouwd en onderling geschakeld worden. Handig als je met je vrienden wilt 'samenwonen' in een tiny house complex! Prijskaartje: vanaf € 60.000.

Heijmans ONE

De Heijmans ONE  is een tijdelijke en verplaatsbare huurwoning voor jonge starters. Veel mensen vinden dit geen tiny house omdat de woning 38m² is, maar wij vinden het ontwerp zo mooi en compact dat we het toch met je delen. Het huis kan in slechts één dag opgebouwd worden en is bedoeld voor plaatsing in leegstaande gebieden. Zo worden er twee problemen opgelost: het tekort aan huurwoningen én het leegstaan van een terrein. Prijskaartje: te huren vanaf € 700 per maand.

Dutch Tiny Houses

De Dutch Tiny Houses bieden jou een kans om tiny én off-grid te wonen. De zelfvoorzienende woningen zijn zoveel mogelijk geproduceerd met duurzame en natuurlijke materialen van hoogwaardige kwaliteit. Dutch Tiny Houses zijn beschikbaar in vier modellen, van 24 tot 43m². Prijskaartje: vanaf € 49.500.

Tiny woonwijk

In Almere is een bijzondere woonwijk gerealiseerd met onder andere 12 tiny houses. Ze zijn onderdeel van de BouwExpo Almere. De ontwerpen van deze tiny houses zijn enorm uiteenlopend en gaaf! Prijskaartjes: onbekend.

Overnachten in een tiny house

Het Waterland-huisje

Het Waterland-huisje is 10m² en staat op Strijp-S in Eindhoven. Daar wordt het verhuurd als werkplek of bed & breakfast. Alle ervaringen van tijdelijke bewoners worden benut om het huisje te verbeteren. Het ultieme doel van de makers is om een off-grid en zelfvoorzienend huisje te creëren. Prijskaartje voor één overnachting: €65.

Wil je weten in welke tiny houses je nog meer kunt slapen? Bekijk dan de lijst met tiny houses om te huren.

Bewoners gezocht

Tiny house bewoners in Noord-Brabant

Een eigenaar van twee bospercelen in Noord-Brabant is op zoek naar twee dappere dromers die daar tijdelijk in een eigen tiny house willen wonen. De eigenaar wil uiteindelijk samen met de twee geluksvogels gaan zorgen dat wonen in een tiny house in die omgeving legaal wordt. Hoe vet is dat? Je mag je ook aanmelden als je nog moet gaan bouwen! Bekijk hier meer informatie over de tiny houses in Noord-BrabantPrijskaartje: onbekend.

Tiny house bewoners in Twente

De stuurgroep Tiny Housing Twente zoekt bewoners voor meerdere kleine huisjes. De organisatie is bezig met het verwezenlijken van een tiny house wijk in Enschede. In deze wijk gaan ze zelf energie opwekken en zal de deeleconomie centraal staan. Prijskaartje: €40.000 tot €100.000.

De afbeeldingen bij dit artikel zijn (v.b.n.b.) eigendom van Martijn Wenting, Marjolein Jonker & Studio Walden, Martijn Wenting, Dimka Wentzel, Tiny TIM, Woonpioniers (x2), MiniStek,​ Tiny House Academy, Mill Home, Wikkelhouse, Sustainer Homes, Finch Buildings, Heijnmans ONE, Waterland-huisje en Tiny Housing Twente.