Overweeg jij de stap naar een tiny house? Of wil je even wegdromen bij de opties? Wij doken in het nieuwste aanbod aan duurzame tiny houses en selecteerden de mooiste modellen. Eén ding is ons wel duidelijk: ons land is groot in het maken van kleine huizen.

Wist je dat Nederland zelfs koploper is binnen de Europese Tiny House beweging? Dat deelde Marjolein Jonker, tiny housepionier van het eerste uur, op LinkedIn. Ons land telt inmiddels 65 tiny house woonprojecten. En waar een groeiende vraag is... daar kunnen de aanbieders natuurlijk niet achterblijven. 

K A (+B+C)

De K A is het kleinste model tiny house van ECOBLOQ. Een modulair gebouwd huis dat uit te breiden is met meerdere modules (de letters B en C in de naam). Je bepaalt zelf de maat van je huisje. In de basisuitvoering heb je een woon/eetkamer, een keuken, een badkamer/wc en een slaaploft voor een tweepersoons matras. Je kunt verder uitpakken met bijvoorbeeld een buitenbar en dakkapel. Of op de natuurinclusieve toer gaan en kiezen voor een groen dak of nestkasten.  

Circulair gebouwde tiny houses

Welke letter van het alfabet er ook aan gegeven wordt, alle tiny houses zijn circulair gebouwd met biobased materialen. De oprichters van ECOBLOQ, architect Linda Buijsman en bouwer Yumi Udo, zijn hooked aan hout. De vloeren, gevels, het dak en de binnenwanden van hun huizen zijn gemaakt van FSC-gekeurd hout. Als isolatiemateriaal kiezen zij voor houtvezel en de kozijnen zijn van Accoya naaldhout. Allemaal afkomstig uit verantwoorde bosbouw, uit een hernieuwbare bron die binnen vijftig jaar weer aangroeit. Yumi's droom: zelf bossen aanplanten om eigen hout te kunnen gebruiken.  

Isolatie in de tiny houses van ECOBLOQ

Door de goede isolatie en het triple glas in de kozijnen is er weinig energie nodig om een ECOBLOQ warm te krijgen en houden. Architect Linda plaatst de ramen aan de hand van zonnestudies. Zo worden licht en warmte van de zon optimaal benut. Voor energievoorziening kun je kiezen voor zonnepanelen en zonnecollectoren. Prijskaartje: vanaf € 109.500. Dit is inclusief btw, basis-installaties, keuken, badkamer/toilet, vergunningsaanvraag, transport én fundering.

Uuthuuske

Met starters, spoedzoekers en senioren in het achterhoofd ontwikkelde TheNewMakers uit Delft een flexibel, circulair en betaalbaar woonconcept: de Uuthuuske. Volledig prefab gemaakt met een zelf ontwikkeld digitaal bouwsysteem. Omdat het ‘huuske’ met gefreesde onderdelen van 1,2 meter per stuk als een puzzel in elkaar wordt gezet, kun je wel 1.000+ verschillende varianten huizen maken. In de basis zitten altijd een NOWA no waste keuken, badkamer, slaapkamer en woonkamer. En heel fijn: ramen van vloer tot plafond.

Beeld: TheNewMakers

Tiny house van biobased materialen

Alle Uuthuuskes, zowel interieur als exterieur, zijn gemaakt van gerecyclede reststromen en biobased materialen. En dan met name van gecertificeerd Europees hout afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. De huizen worden geïsoleerd met houtvezel. Vanwege al het toegepaste hout, slaan het Uuthuuskes tijdens productie zelfs CO op. Bovendien zijn de huizen volledig circulair doordat ze gemakkelijk in- en uit elkaar te halen zijn. 

Zonnepanelen en infrarood stralingspanelen

Alle installaties voor bijvoorbeeld water, verwarming en elektriciteit zijn standaard inbegrepen. Je kunt kiezen voor zonnepanelen, waar de schuine daken zich goed voor lenen. En verwarming wordt in de Uuthuuskes voorzien door elektrische infrarood stralingspanelen. En dan... de levering van het huis. Daarover zijn TheNewMakers heel kort: ‘Hijsen, neerzetten, aansluiten en klaar!’ Prijskaartje: vanaf € 100.000 inclusief btw. Klik hier voor een 3D-tour door het Uuthuuske.

Tiny Works

Dit tiny house is niet alleen gemaakt van natuurlijke en duurzame materialen zoals houtvezelisolatie en lijnolieverf, maar zelfs van lokaal hout. Sinds 2013 heeft Warja Nijdam zijn eigen boomzagerij in Broek op Langedijk. Hier verzaagt hij lokale boomstammen - die met een gegronde reden gekapt zijn - tot planken. Sinds 2021 combineert hij zijn passie als meubelmaker met zijn wens om te bouwen aan een duurzame wereld. Et voila: tiny house-bedrijf Tiny Works.

Allerlei soorten hout in tiny house van Tiny Works

Het hout legt minimale kilometers af en wordt vers uit eigen zagerij verwerkt in jouw tiny house; in het houtskelet van de populier of naaldhout, de gevelbekleding van eiken of naaldhout, de vloer, op maat gemaakte meubels en de rest van het interieur van essen, iepen, eiken of de populier. Je huisje krijgt een paspoort mee waarin precies staat waar de boom van jouw houten vloer (of ander deel van je huis) gestaan heeft.

Foto's: Martijn Vonck Photograph

Eerste tiny house voor Warja

Het eerste tiny house maakte Warja voor zichzelf. Hier woont hij nu op 25 m² met zijn vrouw, zoontje van vijf maanden en hond Tess. Het model ziet hij vooral als uitgangspunt. Het liefst levert hij maatwerk en advies in alle processen; van ontwerp tot sleuteloverdracht. En off-grid voorzieningen. Denk aan filtersystemen voor zuivering van regenwater, een composttoilet en zonnepanelen. 

Prijskaartje: vanaf € 110.000 inclusief btw, volledig ingericht met op maat gemaakte keuken, tafel, vloer, kasten, badkamer en off-grid aansluiting. Neem voor meer informatie contact op met Tiny Works

Little Nature

De vogels lijken door je woonkamer te vliegen met het grote panoramaraam van dit tiny house. De ontwerpers en bouwers van dit model, Nextbuilders, geven je niet alleen het gevoel midden in de natuur te wonen, ze halen de natuur ook binnen. 96% van de bouwmaterialen is ecologisch. Het houtskelet van multiplex is gevuld met Gutex houtvezelisolatie. De binnenwanden, vloer en het dak zijn van gelakt Fins vuren, verantwoord gekapt in Europa. Tegen de gevel zit Siberisch lariks. Ramen en deuren zijn gemaakt van FSC hardhout, en voorzien van dubbelglas. 

Een eigen 3D-bouwsysteem door Nextbuilders

Nextbuilders ontwikkelde een eigen 3D-bouwsysteem. Het ontwerp voor de losse onderdelen rolt rechtstreeks vanuit de computer naar de freesmachine. Lees: op de millimeter nauwkeurig freeswerk, waardoor er amper zaagafval is. De losse modules worden in de fabriek in elkaar gezet. Daar worden ook alle installaties en het leidingwerk ingebouwd. Hierbij kun je kiezen voor een off-grid huis; met zonnepanelen, een regenwatersysteem en een IBA-tank voor het zuiveren van afvalwater.  

Little Nature heeft een gebruiksoppervlakte van 28 m² met aparte slaapkamer (6 m²), een open keuken/woonkamer en badkamer. Je kunt het model kant-en-klaar kopen, maar ook laten aanpassen aan jouw wensen. Prijskaartje: vanaf € 86.490 inclusief btw, sleutelklaar, maar exclusief transport en plaatsing. Aangeboden via Tiny House StoreProef alvast de sfeer via deze 3D-rondleiding door het huisje

Beeld: Midas Studio / NextBuilders

De Kikker

De Kikker gaat, net zoals een echte kikker, moeiteloos op in zijn omgeving. Het tiny house van twee verdiepingen is zowel van binnen als van buiten gebouwd met duurzame houtsoorten. De gevels van red cedarhout zijn onbeschilderd en zullen uiteindelijk langzaam vergroenen. Voor het houtskelet is douglashout gebruikt en de kozijnen zijn gemaakt van irokohout. Als isolatiemateriaal wordt hennep of schapenwol toegepast. Kortom: allemaal circulaire en hernieuwbare bronnen. De Kikker wordt ontworpen door Piet Timans en uitgevoerd door Kleiner=Groot, een merknaam van Soltech Holding BV.

Verplaatsbaar en circulair tiny house

Wat je bij een echte kikker niet moet proberen, kan hier wel: het huis kan uit elkaar en weer in elkaar worden gezet en is dus verplaatsbaar en circulair. Het huisje is opgebouwd uit losse 3D-elementen die vooraf op de bouwplaats worden samengevoegd.  

Slapen onder de sterrenhemel in een tiny mansion

De Kikker valt met 40 m² aan bruikbare vloeroppervlakte een tiny mansion te noemen. Op de begane grond vind je een woonkeuken, hal met garderobe, badkamer en bergruimte. Op de verdieping kun je slapen onder de sterrenhemel. De gevel aan de zonzijde bestaat namelijk bijna helemaal uit glas!

Wat zijn de kosten van de Kikker?

Standaard wordt het huis geleverd met vier zonnepanelen en omvormer. Wie wil kan zijn complete Kikker zelfvoorzienend opgeleverd krijgen met tegen een meerprijs extra zonnepanelen en off-grid installaties. De Kikker komt standaard zonder verwarming, klimaatbeheersing en keuken. Ook voor vervoer van het huis naar zijn bestemming wordt een meerprijs gerekend. Vanwege de vele individuele opties, is de prijs op aanvraag.

Inspiratie opdoen bij bestaande tiny houses

Sta je te popelen om verschillende tiny houses in het echt te zien? Vanaf 22 april opent DemoParkNL in Almere Oosterwold een gratis buitenexpositie vol showmodellen. Stap binnen in alle verschillende huisjes, neus rond en vergelijk. Het model Little Nature van Nextbuilders is ook van de partij. En je kunt er in proefslapen!

Alle tiny house modellen in dit artikel voldoen aan de nieuwste BENG-eisen van de overheid. BENG = bijna energieneutrale gebouwen.