Of het nog bij dromen blijft of dat je al een stukje grond op het oog hebt, voordat je aan je tiny house avontuur begint is het slim om goed na te denken over de indeling en inrichting. Want je wilt elke vierkante meter van jouw paleisje optimaal benutten, zodat je niet continu struikelt over dat wasrek of optisch heel veel ruimte verliest. Daarom zochten we, met behulp van de experts, de allerbeste tips voor een goed ingericht tiny house.

Tekenen en testen van je tiny house

Volgens Mattias, tiny house bouwer en gelukkige bewoner van een tiny house in Alkmaar, zit de clue in het tekenen: “Veel tekenen is superbelangrijk. Met een kladblok of bijvoorbeeld met behulp van Google Sketchup of Google Layout”. Je begint met lijstjes en opsommingen van dingen die je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld echt je platenspeler meenemen? 

Maar laat het niet alleen op papier logisch zijn, adviseert Mattias: “Ga levensgroot testen op bijvoorbeeld het strand”. Zo kun je goed zien of de indeling logisch is en hoe je je door de ruimte beweegt. In een lege (parkeer)garage testen met tape of kranten op de vloer kan ook nuttig zijn. Je kunt zelfs met kartonnen dozen je hele huis al nabouwen! Inspiratie opdoen kan natuurlijk ook door naar anderen te kijken, veel tiny house bewoners delen hun ervaringen op Instagram (check ook dit tiny house gezin!). 

Mattias en zijn hond Tobi in het raam van hun Tiny House in Alkmaar. Foto: Instagram Welivealittle

Mattias en zijn hond Tobi in het raam van hun Tiny House in Alkmaar. Foto: Instagram Welivealittle

Belangrijke dingen bij het ontwerpen van een tiny house

Natuurlijk is het inrichten superleuk en is in je hoofd niets te gek, maar probeer wel realistisch te blijven. De volgende acht vragen kunnen je op weg helpen:

  1. Ga je zelf bouwen of besteed je de bouw uit? – kijk wat je zelf kunt doen en kies niet voor een ingewikkelde 3D-Eschertrap als je nauwelijks een hamer of zaag kunt vasthouden.
  2. Wat is je budget? – waarschijnlijk niet je favoriete onderdeel, maar wel héél belangrijk. Je wilt niet met een grandioze woonkamer zitten en vervolgens geen geld hebben voor je keuken of badkamer.
  3. Hoeveel tijd heb je?
  4. Hoe belangrijk vind je duurzaamheid? – “In de praktijk is het niet altijd makkelijk om een duurzame keuze te maken”, vertelt Mattias. “Kijk dus wat jij onder duurzaamheid verstaat en waar jouw prioriteit ligt”.
  5. Hoe lang moet jouw huisje blijven bestaan? – en hoeveel onderhoud je daarvoor moet plegen
  6. Ga je off-grid? – hierbij is het ook heel belangrijk of je al een geschikte locatie hebt gevonden, en wat daar de voorzieningen zijn.
  7. Welk type onderstel kies je? – bedenk of je je huis vaak moet verplaatsen, of dat je hem op een vast plek kwijt kunt
  8. Voor wie is jouw tiny house? – ga je er alleen wonen, met je partner, met vierentwintig cavia’s of met je gezin? Belangrijk om hier (en voor de toekomst!) over na te denken.
Hond Tobi in de  keuken van het tiny house van Mattias en Anniek. Foto: Instagram Welivealittle

Hond Tobi in de  keuken van het tiny house van Mattias en Anniek. Foto: Instagram Welivealittle

Het juiste systeem voor jouw tiny house

Natuurlijk is een comfortabele opklapbank ontwerpen of een slimme kast indelen het leukste werk, maar bij het inrichten van een tiny house komt meer kijken. De echte uitdaging komt vaak kijken bij het technischere gedeelte: het systeem dat je gaat gebruiken voor jouw tiny house. Volgens Mattias is de belangrijkste afweging of je wel of niet off-grid (van het elektriciteit- en waternet af) gaat. “Er zijn oneindig veel mogelijkheden, en het is soms moeilijk om een keuze te maken. Wij wilden bijvoorbeeld helemaal elektrisch gaan, maar dat werd een te duur plaatje”.

Zo zitten er in het tiny house van Mattias en Anniek zonnepanelen, een warmwatervoorziening, een gasinstallatie voor het fornuis en de geiser, een ventilatiesysteem, pelletkachel en een watersysteem.