Dak, vloer, spouwmuur… Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren en dus energiezuiniger te maken. Ook glasisolatie behoort tot de mogelijkheden, al vallen de kosten daarvan doorgaans wat hoger uit. Wanneer is je ramen vervangen toch een goed idee?

Ramen laten warmte en kou door, zo is het nu eenmaal. Maar hoevéél warmte en kou ze doorlaten, hangt erg af van het type ramen dat je woning heeft. Investeren in glasisolatie kan in sommige gevallen dan ook een uitstekende manier zijn om energie te besparen.

Heb je geen koophuis? Scroll dan naar onderen voor tips hoe jij je ramen tóch wat beter kunt isoleren, zonder glas te vervangen.

Verschillende soorten glas

Er zijn 5 typen glas waar een raam van gemaakt kan zijn:

  • Enkel glas,
  • Dubbel glas,
  • HR++-glas,
  • Tripel glas,
  • En vacuüm glas.

Enkel en dubbel glas worden eigenlijk niet meer verkocht. De isolatiewaarde van enkel glas is erg slecht; dubbel glas doet het beter, maar ook daar is nog veel winst te boeken. Bij oude(re) woningen komen beide vormen van glasisolatie nog steeds voor. Enkel glas is in ongeveer 2 procent van particuliere huishoudens in Nederland nog te vinden, blijkt uit het Woononderzoek Nederland 2021. Gewoon dubbel glas komt bij 52 procent van de huishoudens nog voor.

HR++-glas is ook dubbel glas, maar dan met een aantal belangrijke verbeteringen. HR staat niet voor niets voor Hoog Rendement. Op het glas zit een isolerende coating, waardoor het raam veel minder warmte doorlaat. En tussen de twee glasplaten zit het edelgas argon, dat ook isolerend werkt. Hierdoor isoleert HR++-glas véél beter dan dubbel glas (hoeveel precies lees je verderop in dit artikel). Huizen met een bouwjaar van 2000 of hoger hebben bijna altijd wel dit type glas.

Tripel glas (ook wel HR+++ glas genoemd) is precies hetzelfde als HR++ glas, maar bestaat uit drie glasplaten in plaats van twee. Het is daardoor nóg een stukje beter voor je energierekening.

Vacuümglas: dun, maar duur

Vacuümglas is het ‘nieuwste’ type glas voor in ramen. Glasfabrikant Pilkington bracht het zo’n vijftien jaar geleden voor het eerst op de markt. Het gaat om twee glasplaten met een vacuüm van slechts 0,1 millimeter ertussen. Door dat vacuüm vindt maar weinig warmte of kou zijn weg van de ene glasplaat naar de andere. Daardoor isoleert het raam bijzonder goed. Net zo goed als tripel glas zelfs, maar met belangrijk voordeel: tripel glas is ongeveer 37 millimeter dik, waardoor niet alle kozijnen er geschikt voor zijn. Vacuümglas is slechts 8 millimeter dik, waardoor het in bijna alle situaties toepasbaar is, zelfs bij monumentale panden.

Maar een nadeel is er ook: vacuümglas is fors duurder. Aanbieders van glasisolatie verkopen tripel glas voor  100 tot 200 euro per vierkante meter. Volgens Milieu Centraal ligt de vierkante meterprijs van vacuümglas rond de 550 euro.

Tekst gaat verder onder het kader.

De U-waarde uitgelegd

Het is misschien een beetje technische kost, maar wanneer je in gesprek gaat met een glazenzetter is het wellicht toch fijn om het een en ander te weten over de U-waarde. Die toont aan hoeveel warmte elk type glas doorlaat, ofwel hoe isolerend het werkt. Hoe hoger die U-waarde, hoe meer warmte het glas in kwestie doorlaat en hoe harder je cv-ketel dus moet werken (lees: energie verbruiken) om het aangenaam te houden in huis. Enkel glas isoleert het slechtst en heeft een U-waarde van 5,8. Dit betekent dat enkel glas de buitentemperatuur eigenlijk nauwelijks buiten houdt. Bij een buitentemperatuur van 0 graden zorgt het voor een binnentemperatuur van slechts 5 graden. HR++-glas doet het stukken beter. Het heeft een U-waarde van 1 tot 1,2 en zorgt er bij een buitentemperatuur van 0 graden Celsius voor dat het binnen rond de 17 graden blijft. Tripel glas doet het nóg een stukje beter, met een U-waarde van tussen de 0,9 en 0,4.

Welk type glas heb jij?

Wil je weten of glasisolatie interessant is voor jou? Dan moet je eerst weten wat voor glas er nu in je ramen zit. Daar kan je op verschillende manieren achter komen. Enkel glas herken je waarschijnlijk meteen, het gaat immers maar om één glasplaat. Daarnaast zijn beslagen ramen in de ochtend (en wellicht wat water op de vensterbank) belangrijke aanwijzingen. Bij dubbel glas gaat het om twee glasplaten met een aluminiumstrip ertussen. Het verschil tussen gewoon dubbel glas en HR-glas kan je met het blote oog niet zien. Je kan er op twee manieren achter komen. Op de aluminiumstrip tussen de twee glasplaten staat vaak een code. Als het om HR-glas gaat, staat ‘HR’ daar meestal ook tussen.

Geen code kunnen vinden? Houdt dan een vlammetje bij het raam. In de weerspiegeling van het raam zie je dan vier vlammetjes. Als die allemaal dezelfde kleur hebben, gaat het om gewoon dubbel glas. Verschilt de kleur van het tweede of derde vlammetje? Dat komt door de isolerende coating op en het gas tussen de glasplaten. Je hebt dan HR-glas.

Kosten en besparing van glasisolatie

Hoe beter je ramen geïsoleerd zijn, hoe lager je energierekening uitvalt. Maar de initiële investering liegt er niet om. Milieu Centraal liet er verschillende berekeningen op los. In dit artikel houden we de berekening aan voor een gemiddelde hoekwoning, met een raamoppervlak van 22 vierkante meter. Stel: je vervangt al het dubbel glas in deze hoekwoning voor HR++-glas, dan kost dat ongeveer 3.900 euro. En bij een gasprijs van 1,20 euro per kubieke meter levert het een energiebesparing van 80 euro per jaar op. Ga je van dubbel glas naar tripel glas? Dan moeten je kozijnen hoogstwaarschijnlijk ook vervangen worden. Dan praat je voor dezelfde hoekwoning al snel over een investering van 12.000 euro. De besparing op de energierekening bedraagt dan 95 euro per jaar. Vind je de energiebesparing tegenvallen? Dan heb je wel een punt. Ter vergelijking: spouwmuurisolatie staat te boek als de meest rendabele isolatiemaatregel en komt financieel gezien een stuk beter uit de bus. Het kost voor dezelfde woning ongeveer 2.350 euro en levert een jaarlijkse besparing van maar liefst 480 euro op.

Het goede nieuws is dat je via de ISDE-subsidie zomaar 30 procent van de aanschafprijs terug kan krijgen. Daardoor vallen de bovenstaande kosten voor HR++-glas bijvoorbeeld ruim 1.000 euro lager uit. Maar… daar zitten wel wat voorwaarden aan vast. Zo moet je minimaal 8 vierkante meter aan raamoppervlak isoleren om in aanmerking te komen voor de subsidie. Daarnaast is het slim om glasisolatie te combineren met een andere verduurzamingsmaatregel, zoals dak- of spouwmuurisolatie. Alleen dan krijg je 30 procent van je investering terug. Vraag je subsidie aan voor alleen glasisolatie? Dan krijg je ‘maar’ 15 procent van de kosten terug.

Enkel glas? Investeren!

De investering is dus fors. En wanneer je woning ten minste dubbel glas heeft (wat in veel gevallen zo is), is de energiebesparing die je ermee realiseert vrij gering. Wanneer is investeren in glasisolatie dan wel een goed idee? Ten eerste staat enkel glas te boek als een ontzettend groot energielek, resulterend in ontzettend veel energiegebruik om je woning warm te houden. De overstap naar HR++-glas of hoger is daarom erg interessant, ook in financieel opzicht. De investering blijft dan hetzelfde, maar de energiebesparing stijgt van 80 euro naar maar liefst 310 euro per jaar. Daarnaast kan dubbel glas lek zijn. De ruimte tussen de twee glasplaten is dan niet luchtdicht meer, waardoor de ruit niet langer isoleert. Ook dan is nieuwe beglazing een slimme maatregel.

Maar er zijn meer redenen om beter isolerende ramen te overwegen. Het comfort in huis neemt bijvoorbeeld toe, in de vorm van minder koude lucht en minder geluidsoverlast van buiten. Daarnaast zijn beslagen ruiten verleden tijd. Ook niet onbelangrijk: de waarde van je woning stijgt. Betere glasisolatie betekent namelijk een beter energielabel en dát betekent een hogere verkoopprijs. Gemiddelde valt de verkoopprijs van een woning met een verbeterd energielabel momenteel 7,2 procent hoger uit dan dezelfde woning met een lager label. Om de werkzaamheden hoef je het ook niet te laten. Het vervangen van kozijnen en glas kost gemiddeld zo’n vijf tot zeven werkdagen. Daarbij hoef je alleen het meubilair dat dichtbij de ramen staat tijdelijk een ander plekje te geven en achteraf even schoon te maken.

Een ander goed moment om de investering in betere glasisolatie te overwegen, is als je kozijnen toch al aan vervanging toe zijn. Als je dan kiest voor tripel glas in isolerende kozijnen heb je meteen de best mogelijke raamisolatie, terwijl de extra kosten meevallen. Het is ongeveer 14 procent duurder dan gewone kozijnen met HR++ glas, stelt Milieu Centraal. Maar de subsidie is een stuk hoger (let wel weer op de voorwaarden!), waardoor je onder de streep ongeveer net zo duur uit bent.

Enkel glas kun je herkennen aan condens aan de binnenkant van je raam

Glasisolatie: waar let je op?

Mocht je ramen met een betere isolatiewaarde wel zien zitten, dan zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. De kozijnen moeten bijvoorbeeld geschikt zijn. Kozijnen van kunststof of aluminium kunnen HR++-glas over het algemeen wel aan. Hetzelfde geldt voor houten kozijnen die in goede staat verkeren, desnoods na enkele aanpassingen van de glazenzetter. Maar de ramen in houten kozijnen die open en dicht kunnen, zijn meestal wat dunner, waardoor ze er wellicht niet geschikt voor zijn. Bespreek in dat geval de opties met de aannemer. En bespreek dan ook meteen wat andere technische details. Ramen die beter isoleren zijn bijvoorbeeld ook wat zwaarder (vacuümglas daargelaten). Kunnen de scharnieren van je kozijnen dat dragen? Of moeten die ook vervangen worden?

Een ander belangrijk aandachtspunt is ventilatie. In een notendop: verse lucht moet naar binnen kunnen en vocht in huis moet afgevoerd kunnen worden. Als een huis potdicht zit (lees: heel goed geïsoleerd is), gaan beide zaken wat lastiger. Zorg er daarom voor dat de nieuwe ramen en/of kozijnen altijd voorzien zijn van een ventilatierooster.

Geen koophuis? Niet getreurd

Subsidie of niet, glasisolatie is en blijft een forse investering, die niet voor iedereen is weggelegd. En als je in een huurhuis woont, behoort het sowieso niet tot de opties. Gelukkig zijn er ook andere, goedkopere manieren om duurzame impact te maken. Dikke gordijnen kunnen er in de wintermaanden bijvoorbeeld ook al voor zorgen dat je wat comfortabeler voor het raam zit. Daarnaast kan je bij enkel glas investeren in voorzetramen. Die zijn een stuk betaalbaarder en kan je laten monteren aan de binnen- of buitenkant van je raam. Zo ontstaat er een luchtlaag tussen het enkele glas en het voorzetraam, dat isolerend werkt. De energiebesparing die je hiermee realiseert, is ongeveer vergelijkbaar met die van dubbel glas. Niet vergelijkbaar met HR++-glas dus, maar zeker wel een verbetering. Ook isolerend raamfolie kan een (tijdelijke) oplossing zijn. Het is nog goedkoper dan een voorzetraam en tilt enkel glas ook ongeveer naar het isolatieniveau van dubbelglas. Nadeel is wel dat het sneller kapot gaat.

Welkom op Vanaf Hier

Wij willen duurzaamheid bereikbaar maken. Dus delen we inspirerende verhalen, nieuws en mogelijkheden om meteen groene actie te ondernemen. Zo helpen we ook jou net dat beetje groener te leven.

Ontdek meer