Het is actueler dan ooit: het energielabel van je huis. Niet alleen omdat een beter energielabel betekent dat je energierekening een stuk lager uitvalt, ook bij de verkoop en aankoop van huizen speelt het energielabel een bepalende rol. Hoe gunstiger het label, hoe hoger in de regel de verkoopprijs. Hoe werkt dit precies en wat kun je zelf doen om een zo gunstig mogelijk energielabel te krijgen voor jouw huis? Dat leggen we uit in dit artikel.

Heb je de afgelopen jaren een koelkast, wasmachine of tv gekocht? Dan herinner je je waarschijnlijk de sticker met het energielabel: onderaan de balkenpiramide een lange, rode streep (G) en bovenop de kortste, groene (A). Het huizenenergielabel lijkt daar veel op.

Hoe verder de letter in het alfabet hoe minder energiezuinig het apparaat is, en dat geldt ook voor een woning. Een huis met energielabel A is dus zeer zuinig en heeft weinig energie nodig terwijl een woning in de G-categorie helemaal niet zuinig is, veel energie verspilt en flink wat aanpassingen vereist om te verduurzamen.

Energielabel A kent als enige subcategorieën. Een huis met A-label is al heel zuinig maar een huis met bijvoorbeeld A+++ of A++++ is nagenoeg volledig zelfredzaam. Huizen met deze labels zijn in de regel zeer goed geïsoleerd en vaak voorzien van zonnepanelen en/of een warmtepomp.

Specifieker zijn er de volgende labels waarbij wordt uitgegaan van een gemiddeld fossiel energiegebruik in kWh/m2 op jaarbasis: 

  • Energielabel A++++: 0 kWh/m2
  • Energielabel A+++: 50 kWh/m2
  • Energielabel A++: 75 kWh/m2
  • Energielabel A+: 105 kWh/m2
  • Energielabel A: 160 kWh/m2
  • Energielabel B: tussen de 160 en 190 kWh/m2
  • Energielabel C: tussen de 190 en 250kWh/m2
  • Energielabel D: tussen de 250 en 290kWh/m2
  • Energielabel E: tussen de 290 en 335 kWh/m2
  • Energielabel F: tussen de 335 en 380kWh/m2
  • Energielabel G: meer dan 380 kWh/m2kWh/m2 (*)

(* Bron: Enven.nl)

energielabel woning

Met zonnepanelen kun je het energielabel van je huis verbeteren.

Zo verduurzaam je je huis of appartement

Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen. Denk hierbij aan vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie, glasisolatie, spouwmuurisolatie, het kiezen voor een warmtepomp en het plaatsen van zonnepanelen. Voor al deze toepassingen zijn subsidies beschikbaar.

Om snel een indicatie te krijgen wat voor jouw woning van toepassing is, kun je online verschillende stappen doorlopen of een thuisscan doen (zie volgende alinea). De meeste partijen die je hierbij helpen, bijvoorbeeld Woningverbeteraars.nl, werken samen met duurzame partners die de werkzaamheden voor je uit kunnen voeren. Zo werkt Woningverbeteraars samen met Solease maar er zijn natuurlijk ook tal van andere partijen.

Ben je eigenaar van koopappartement, dan kun je je woning niet zomaar verduurzamen. Je hebt dan bijna altijd te maken met de Vereniging van Eigenaars (VvE) die moet beslissen over het onderhoud en verduurzaming. Vaak is er al een gezamenlijke pot geld waar dergelijke zaken van worden betaald. Je moet in ieder geval even checken wat de VVE-huisregels zeggen over het plaatsen van zonnepanelen op je dak. In VvE’s draagt iedereen bij in de kosten, of je nu op de begane grond of op de bovenste etage woont. Wat fijn is: de VvE van een appartementencomplex kan voor de combinatie van twee of meer isolatiemaatregelen subsidie krijgen; de zogenaamde SEEH-subsidie. Deze isolatiesubsidie moet je wel vooraf aanvragen, niet na de uitvoering.

Je dak isoleren

Met isolatie kun je veel energie besparen én je energielabel verbeteren.

Doe een duurzaamheidsscan

Om de proef op de som te nemen deed ik de ‘huisscan’ op de website van Solease (partner van ASN Bank) om mijn persoonlijke situatie in kaart te brengen. Ik woon samen met mijn vrouw en twee kinderen in Amsterdam, aan het IJ. De wind kan op sommige dagen flink koud op het huis staan maar over het algemeen is het er comfortabel wonen.

Ons huis is opgeleverd in 2000 en heeft een oppervlakte van 193 vierkante meter. Het is modern huis met hele dikke muren en vloeren, dubbelglas en is goed geïsoleerd. We maken gebruik van stadsverwarming en koken (nog) op gas.

Via de huisscan vul je zaken in zoals bouwjaar, soort huis, plat of schuin dak enzovoorts. De snelle scan rekende voor me uit dat een duurzame investering in zonnepanelen en HR++ glas me €8.000 gaat kosten. Zonnepanelen is iets waar ik al langer naar kijk en wat ik nu serieus ga overwegen. Ook het HR++ glas klinkt de moeite van het overwegen waard omdat ik op koude dagen soms wat kou langs de randen van het raam voel.

Volgens de site leveren deze twee investeringen me jaarlijks €570 euro op waarmee de investering in 14 jaar is terugverdiend. Na overleg met Woningverbeteraars werd me duidelijk dat ons huis nu waarschijnlijk een A- of B-label zou krijgen, dus zonder verduurzaming. Van alle huizen in Nederland heeft ongeveer de helft een C-label of hoger.  Om echt zeker te weten welke investeringen wat precies opleveren, biedt Woonverbeteraars de mogelijkheid een vrijblijvend advies aan te vragen. Bij zo’n advies wordt er uitgebreider in gegaan op je woonsituatie. Een uitgebreidere zelfscan om online te doen, vind je hier op de website van Milieu Centraal.

Goed om te weten dat de overheid nog steeds subsidie geeft op energiebesparende maatregelen. Vanaf 2023 krijgen wooneigenaren ook subsidie krijgt als ze een enkele maatregel doorvoeren terwijl hiervoor dat er altijd minimaal twee moesten zijn.

Een warmtepomp neemt in de regel flink wat ruimte in maar bespaart je tegelijkertijd veel energie

Een warmtepomp neemt in de regel flink wat ruimte in maar bespaart je tegelijkertijd veel energie

Zo vraag je een energielabel aan

Je kunt op verschillende manieren en bij verschillende partijen een energielabel aanvragen. Belangrijk is om eerst te kijken of je misschien al een energielabel hebt. Dat kun je doen door op deze website enkele gegevens van je huis in te vullen.

Heb je inderdaad nog geen energielabel? Dan kun je er een aanvragen. Dan komt er een inspecteur thuis langs en dat is niet zonder kosten. Een energielabel kost al snel tussen de 250 en 350 euro. Een energielabel voor een appartement is logischerwijs goedkoper dan dat van een eengezinswoning. Vereniging Eigen Huis vindt die kosten veel te hoog. Het is echter een kwestie van vraag en aanbod en er zijn heel veel adviseurs actief momenteel. Op deze en deze website kun je adviseurs en prijzen met elkaar vergelijken.