Energie besparen is goed voor het milieu. Maar bovenal bespaar je met een energiezuinig huis veel geld. Je energiekosten zijn lager. En: voor een goed geïsoleerde woning en duurzame verwarming kun je subsidies aanvragen bij de overheid. We zetten de subsidies voor je op een rij.

Wil je je huis energiezuiniger maken en kun je wel wat hulp gebruiken? Onze installatiepartner Solease zet voor jou de mogelijkheden op een rijtje. Met de huisscan krijg je snel te zien wat er kan in jouw huis en wat daarvan de kosten en mogelijke opbrengst zijn. 

Subsidie isolering woning

Je huis isoleren is een belangrijke eerste stap als je energie wilt besparen én je huis comfortabeler wilt maken. Vanaf 2023 kun je subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel via de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor wooneigenaren (ISDE). Deze isolatiemaatregel mag maximaal 24 maanden geleden zijn aangebracht.

Let wel: als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt, of een isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet, kun je meer subsidie ontvangen. Pas je een enkele isolatiemaatregel toe, dan krijg je ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie terug. Ga je binnen 24 maanden nog iets isoleren? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten.

Het gaat voor woningeigenaren om maatregelen zoals het uitvoeren van dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en de toepassing van HR++ of triple glas.  

De subsidie die je ontvangt kan aardig oplopen en nogmaals: hoe meer maatregelen hoe hoger het percentage van het totale subsidiebedrag. Bereken met de rekentool van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hoeveel je ongeveer krijgt. De subsidie ontvang je overigens niet zomaar, je moet aan een aantal voorwaarden voldoen

Voorbeelden voorwaarden subsidie isolering woning:

 • Je moet eigenaar van het huis zijn en er zelf wonen.
 • Je kunt de subsidie pas aanvragen ná de uitvoering van de isolerende maatregelen.
 • Isolatiemaatregelen moeten geïnstalleerd worden in een woning met een bouwjaar voor 2019.
 • Je kunt géén subsidie aanvragen voor de isolatie van een uitbouw op een bestaande woning zoals een aanbouw, nieuwe verdieping of nieuwe dakkapel.
 • De subsidie geldt alleen voor maatregelen die worden uitgevoerd door een deskundige installateur in een huis in Nederland. 

Check voordat je je rijk rekent eerst alle voorwaarden voor de ISDE-subsidie. En doorloop het stappenplan om te lezen welke stappen je moet nemen om het goed af te ronden.

Je huis isoleren is de eerste stap als je je huis energiezuiniger wil maken.

Subsidie voor je zonneboiler 

Koop je een zonneboiler voor je huis? Dan kom je ook in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor wooneigenaren (ISDE). Hoeveel dat is, hangt af van het soort zonneboiler en hoeveel die aan energie oplevert. In 2023 is er meer subsidie voor de zonneboiler beschikbaar gemaakt. Dit kan oplopen tot 30 procent van het installatiebedrag. Het exacte subsidiebedrag hangt uiteindelijk af van het vermogen van de zonneboiler. Gemiddeld gaat het om tussen de € 300,- en € 1.750,- subsidie. Wat je precies per apparaat krijgt zie je op de lijst van zonneboilers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Zo werkt een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector met een warmwaterboiler. Je gebruikt een zonneboiler voor de verwarming van een kamer of warm water uit de kraan. Daarmee bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik voor warm water. Is er te weinig zon? Wees dan niet gelijk bang voor een koude douche. Een ander apparaat in je huis zorgt dan voor warm water, bijvoorbeeld de gasketel of een milieuvriendelijke alternatief: een warmtepomp. 

Voorbeelden voorwaarden subsidie zonneboiler:

 • De zonneboiler moet op de RVO-lijst van zonneboilers staan.
 • De zonneboiler moet nieuw zijn. Je hebt een koopbewijs en een betaalwijs nodig.
 • Een deskundige installateur heeft de zonneboiler geïnstalleerd. Daar heb je bewijs van, bijvoorbeeld een factuur.
 • Je subsidieaanvraag moet binnen 24 maanden na installatie van de zonneboiler bij RVO binnen zijn.

Raadpleeg de website van het RVO voor alle voorwaarden voor de subsidie van een zonneboiler.

Een zonneboiler zorgt met hulp van de zon voor een warme douche.

Subsidie warmtepomp  

Ook voor de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie krijgen. Dit is net als voor de zonneboilers en isolatie de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hoe hoog het bedrag is dat je ontvangt, hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Je ontvangt altijd minimaal € 500,- subsidie. De precieze bedragen per apparaat vind je in de warmtepomp apparatenlijst van RVO.

Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp nou precies? Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en warm water uit de kraan. Dat doet de pomp op een milieuvriendelijke manier. Hij gebruikt warmte uit de lucht, grond of water. Er zijn twee soorten warmtepompen: een hybride en elektrische. Voor een hybride warmtepomp heb je ook een hr-ketel op gas nodig. Voor een volledig elektrische warmtepomp hoeft dat niet.

Voorbeelden voorwaarden subsidie warmtepomp:

 • De warmtepomp moet op de RVO-lijst van warmtepompen staan. (Er kan hier uitzondering op worden gemaakt als het apparaat alsnog voldoet aan de eisen van de RVO.)
 • De subsidie moet je binnen 24 maanden (was 12) na installatie aanvragen.
 • De warmtepomp is deskundig geïnstalleerd en dit is aantoonbaar.

Lees alle eisen voor de subsidie voor een warmtepomp op rvo.nl.

Installateur plaatst een buitenunit van een warmtepomp

Nieuwbouwwoning? Dit is er veranderd

Wil je een subsidie aanvragen voor een zonneboiler of waterpomp? En doe je dat voor een nieuwbouwwoning waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd? Dan heb je sinds 2020 geen recht meer op een ISDE-subsidie. 

Subsidie voor VvE's

Subsidies voor verenigingen van eigenaars (VvE) voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten zijn sinds januari 2023 over gegaan naar de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Voor zonnepanelen en kleine windturbines kun je als VvE nog wel terecht bij ISDE.

Subsidie aansluiting warmtenet

Je huis verwarmen door middel van een centrale warmtebron? Dat doe je door de woning aan te sluiten bij een warmtenet. De cv-ketel heb je niet meer nodig én zonder aardgasaansluiting ook beter voor het klimaat. Voor het aansluiten van je woning op het warmtenet kan je € 3.325 subsidie ontvangen van de overheid. Sluit je je na 1 januari 2024 aan op het warmtenet, dan ontvang je € 3.775 subsidie.

Voorbeelden voorwaarden subsidie aansluiting op warmtenet:

 • De aansluiting is gerealiseerd door een warmteleverancier.
 • Er is een bewijs nodig dat de woning van het aardgas is afgesloten. 

Bekijk alle voorwaarden voor de subsidie op de website van het rvo.

Zonnepanelen kopen met 0% btw 

Ga je zonnepanelen kopen? Goed idee, want ze leveren steeds meer energie op. Helaas zijn er sinds 2019 geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen. Maar er zijn wel andere regelingen en gemeentelijke subsidies waardoor zonnepanelen kopen en gebruiken voordelig is. Zo kun je subsidie krijgen voor het gezamenlijk elektriciteit opwekken via een energiecoöperatie en is de btw op zonnepanelen sinds 1 januari 2023 0%. Dat scheelt toch weer in de aanschafsprijs. Bovendien kun je voor dergelijke verduurzaming ook gunstig lenen (zie later in dit artikel).

Let op: salderen blijft, maar terugleverkosten ook

Heb je zonnepanelen? Die wekken op bepaalde momenten meer stroom op dan je gebruikt. Je levert dan stroom aan het net. In andere gevallen heb je juist meer nodig dan je opwekt. Dan neem je stroom af. Momenteel mag je de stroom die je levert en stroom die je afneemt tegen elkaar wegstrepen. Dat heet salderen. De regering wilde deze salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs gaan afbouwen, tot salderen in 2031 helemaal zou verdwijnen. Maar dit plan is afgewezen door de Eerste Kamer.

Wel brengen sommige energieleveranciers tegenwoordig terugleverkosten in rekening. Daarmee berekenen ze de kosten van de salderingsregeling door aan bezitters van zonnepanelen. Daardoor zal het iets langer duren voor je je nieuwe zonnepanelen terugverdient. Maar ook met terugleverkosten blijven zonnepanelen voordelig: Milieu Centraal legt het helder uit. Je bespaart op je energiekosten én verdient er nog steeds wat mee.

Je huis energiezuinig maken zorgt voor meer comfort én je bespaart geld.

Subsidie voor elektrisch koken

Nieuw vanaf 2023 is de subsidieaanvraag voor elektrisch koken, oftewel inductie. Het betreft een vast subsidiebedrag van € 400.

Voorbeelden voorwaarden elektrisch koken

 • Je woning is al aangesloten op een warmtedistributienet, maar je kookt nog op gas. 
 • Je mag de elektrische kookvoorziening zelf installeren
 • De elektrische kookvoorziening is volledig nieuw

Subsidies gemeente voor duurzaam huis

Naast landelijke subsidies, hebben gemeenten en provincies soms ook eigen subsidies voor een duurzaam huis. Zo heeft bijvoorbeeld bijna elke grote gemeente een subsidieregeling voor een groen dak. In de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal vind je een overzicht per gemeente.

Soms krijg je als resultaat dat jouw gemeente geen subsidies heeft. Maar dat betekent niet gelijk dat die subsidie er niet is. Het kan zijn dat jouw gemeente een subsidie niet heeft aangemeld. Het is dan zeker even de moeite waard om dit na te vragen bij je eigen gemeente.

Subsidies aanvragen

Een subsidie aanvragen doe je bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Behalve als je een subsidie bij je gemeente aanvraagt. Ga je binnenkort energiebesparende maatregelen nemen en daar een subsidie voor aanvragen? Een paar tips:

Tips voor het aanvragen van subsidies

 • Check voordat je de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en subsidievoorwaarden.
 • Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. 
 • Laat het bedrijf dat de maatregelen voor je uitvoert het ‘uitvoerdersformulier’ invullen en ondertekenen.
 • Maak foto’s van de duurzame maatregelen tijdens de bouw.
 • Bewaar alle facturen van de uitvoering.

Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn. Bij de SEEH-subsidie bijvoorbeeld, moet dat binnen 6 maanden. Maar doe het gewoon zo snel mogelijk. De overheid heeft vaak een subsidiepot voor de komende jaren. En daarvoor geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag krijg je per post van RVO een ontvang een beslissing of je recht hebt op de subsidie. Goed om te weten: RVO kan achteraf komen controleren of je aan de eisen voldoet. 

Gunstig lenen voor verduurzaming

Heb je niet direct de financiële middelen, en red je het niet met subsidie alleen maar wil je tóch verduurzamen... dan kun je ook gebruik maken van speciale leningen met gunstige voorwaarden.

Een landelijke lening is de zogenaamde Energiebespaarlening. Deze is beschikbaar voor particulieren en VvE's. Via sommige gemeentes en provincies kun je aanzienlijke rentekorting op de reguliere tarieven krijgen. De Energiebespaarlening vraag je aan bij het Nationaal Warmtefonds Dit fonds is een initiatief van onder andere de Rijksoverheid en ASN Bank. Goed om te weten: eigenaar-bewoners met een verzamelinkomen minder dan € 60.000 betalen 0% rente.

Naast de Energiebespaarlening is er ook nog de Duurzaamheidslening die door sommige gemeentes aangeboden wordt. Daarbij kun je tegen lage rente €2.500 tot €25.000 lenen voor isolatie, zonnepanelen of zonneboilers. De looptijd is meestal 10 of 15 jaar.