Steeds meer Nederlanders raken geïnteresseerd in duurzame woonvormen, groene wijken en klimaatneutrale huizen. En ook jullie kunnen er geen genoeg van krijgen! Het artikel dat we schreven over nieuwe tiny houses in Nederland schoot binnen no-time naar plek vier in onze top tien meest gelezen stukken van 2020. Maar wist je dat er in Nederland zelfs al hele ecodorpen staan én dat er momenteel veel nieuwe worden gebouwd? Wij zochten voor je uit waar deze komen, hoe je je kan aanmelden voor een rondleiding en of ze voor jou nog een plekje hebben!
Minitopia
Minitopia bouwt sinds 2016 ecodorpen op meerdere plekken in Nederland. Hun eerste avontuur begon op een voormalig GGD-terrein in 's-Hertogenbosch en is inmiddels verhuisd naar een voormalige milieustraat in dezelfde stad: Minitopia Poeldonk.
Ieder huis op deze bijzondere plek is uniek en in de meeste gevallen door de bewoners zelf gebouwd. Alle woningen zijn demontabel of makkelijk verplaatsbaar naar een andere locatie, waardoor er een echt circulair ecodorp is ontstaan. Dat moet ook wel, het dorp kan op de huidige locatie maar tot en met 2023 blijven staan.
De 'Tiny Loft' op Minitopia Poeldonk. Foto: John van Hamond/Minitopia
In Roosendaal realiseert Minitopia op dit moment ook de nieuwe wijk TinyOevers. Je voelt 'm al aankomen: deze wijk bestaat volledig uit tiny houses! In totaal komen er 10 woningen van kleiner dan 50 m2, die ook hier zelf zijn bedacht of gebouwd door de bewoners. De tijdelijk locatie mag tot 2027 worden bewoond. Op dit moment zijn voor beide projecten alle plekken vergeven, maar meld je zeker aan voor de wachtlijst.
In Eindhoven is er een gloednieuw project van Minitopia gestart. Daar is in de nieuwe groene wijk Buurtschap Te Veld plek voor 100 creatieve en duurzame woningen. En het beste nieuws: ze zoeken nog bewoners! Je kunt je inschrijven via de website van Minitopia.
Realiseer je eigen droomhuis op Buurtschap te Veld! Foto: John van Hamond /Minitopia
De Jelt
Een betaalbare en circulaire woonwijk voor mensen die op een collectieve en duurzame manier willen wonen: dat is wat De Jelt voor ogen heeft! De doe-het-zelf wooncoöperatie is opgericht door 50 leden met ervaring in de circulaire bouw en cultureel-maatschappelijke sector. Zo zijn ze een samenwerking aangegaan met Sustainer Homes, in 2015 de winnaar van de ASN Bank Wereldprijs! De houten bouwsystemen van dit innovatieve bedrijf zullen bij de toekomstige woningen van De Jelt worden toegepast.
Inderdaad, 'toekomstig', want de wooncoöperatie is nog hard op zoek naar een locatie voor hun ecodorp, bij voorkeur tussen Amsterdam en Utrecht. Het plan is om daar minimaal 5 en maximaal 50 duurzame huizen te realiseren. Op dit moment is er een tijdelijk ledenstop, maar je kunt je nog aanmelden voor de wachtlijst.
Ecodorp Land van Aine (Noordeland)
Op het terrein van een voormalige aardappelmeelfabriek in Ter Apel wordt op dit moment gebouwd aan Ecodorp Land van Aine - eerder bekend onder de naam Ecodorp Noordeland. De nieuwe naam verwijst naar de Keltische maangodin Aine, die zou worden geassocieerd met positieve energie, liefde, groei en bloei. En een bloeiende woongemeenschap, dat is precies wat de bewoners voor ogen hebben!
In het gebied is ruimte voor ecologische huizen voor in totaal 50 tot 100 mensen, een dorpshuis, ateliers, kantoren en zelfs een voedselbos! Een groot deel van de woningen zal worden gebouwd met duurzame materialen zoals stro, leem en hout, maar er is ook ruimte voor mobiele woningen en tiny houses. Bijzonder aan dit ecodorp is dat het wordt gebouwd via de principes van permacultuur: een zichzelf onderhoudend en veerkrachtig ecosysteem.
Op de website staat beschreven welke stappen je moet doorlopen om aspirant-bewoner te worden. Dit traject bestaat onder andere uit een snuffelperiode, onderwijs over de verschillende aspecten van wonen in een ecodorp en een kennismaking. Een prachtige kans voor wie kleinschalig in harmonie met de natuur wil wonen!
Een kleurrijke regenboog boven het kleurrijke Ecodorp Land van Aine. Foto: Ecodorp Land van Aine
Ecodorp Bergen
Aan de andere kant van het land begint Ecodorp Bergen langzaam vorm te krijgen. Al meer dan zeven jaar wonen de pioniers in tijdelijke behuizing op het voormalig mobilisatieterrein aan de rand van Bergen. Inmiddels is er een gigantische moestuin, zijn er honderd zonnepanelen neergezet en worden er festivals, theatervoorstellingen en meewerkdagen georganiseerd.
Hoog tijd voor een definitieve vergunning dus, vinden zowel de bewoners als de gemeenteraad. Recentelijk is een nieuw bestemmingsplan aan de gemeente aangeboden, waarna de bouw hopelijk kan gaan beginnen. "We willen een open dorp waar iedereen welkom is en waar van alles te beleven valt. Helemaal zelfvoorzienend in energie", zo laat mede-initiatiefnemer Jan Cuperus weten aan NH Nieuws.
Het plan is om 25 duurzame huizen te bouwen op het terrein, en er is nog plek voor aspirant-bewoners! Iedere eerste zondag van de maand worden er rondleidingen gegeven en zodra corona het toestaat zullen er ook weer vaste meewerkdagen worden georganiseerd. De volgende stap is 'vriend' worden van het ecodorp, waarna je kan aangeven interesse te hebben om bewoner te worden. Ontdek op de website wie in dat geval je toekomstige buren gaan worden!
De moestuin krijgt vorm op Ecodorp Bergen. Foto: Ecodorp Bergen
Ecodorp Boekel
Ten slotte kunnen we ook Ecodorp Boekel niet onvermeld laten. Innovatieve en circulaire systemen maken dat de bewoners zichzelf kunnen voorzien van voedsel, drinkwater en energie. Zo worden de woningen, kantoren en het buurthuis van verwarming en warm water voorzien door een duurzame batterij gemaakt van steen!
Inmiddels is een groot deel van de woningen opgeleverd en we hebben goed nieuws: er zijn nog enkele plekken beschikbaar! Het gaat om 6 sociale huurwoningen en 5 mantelzorgwoningen, zo laat voorzitter Ad Vlems ons weten. Extra bijzonder: als je mantelzorg nodig hebt, kan de gemeenschap dat geven. Een prachtig voorbeeld van het sociale karakter van de wijk. Op de website kun je je inschrijven voor een (online) infomiddag.