Nu er in Nederland weer een nieuw hitterecord is gevestigd, is het fijn als je het thuis een beetje koel kunt houden. En dan liever zonder dure, energieslurpende airco. Gelukkig zijn er veel low-tech hacks die je kunt toepassen.

Woon je in de stad dan heb je pech want op jaarbasis is het in Nederland gemiddeld zo'n 3 graden warmer in een grote stad. Op warme dagen kan dit zelfs oplopen tot 7 graden! Dit wordt veroorzaakt door het hitte-eiland effect dat zich voordoet in steden als Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Onze huizen zijn vaak gebouwd om de warmte lekker binnen te houden dus hoe houd je het dan toch een beetje koel in huis?

Tip 1: Breng groen aan op en om je huis

Vergroen je huis aan de buitenkant. Zo is bewezen dat een groen dak je huis koeler houdt, een reden voor veel gemeentes om de aanleg van een groen dak te subsidieren. Maar ook een groene gevel draagt bij, dus leg een geveltuin aan met deze tips en laat die klimop maar welig tieren.

Waar vroeger nog werd gedacht dat een groene gevel slecht zou zijn voor je muren, is de kwaliteit van muren tegenwoordig zo goed dat dit niet meer op gaat aldus hovenier Jan Vleghert in Trouw. Let er wel op dat je regenpijpen, dakgoten en boeiborden vrij blijven van begroeing! We kregen ook nog de tip om je gevel en dak wit te verven aangezien dit UV-straling weerkaatst en zo je huis koeler zou houden.

Veel bomen in je straat helpen ook om het koeler te houden, helemaal als je het geluk hebt dat deze voor schaduw op je huis zorgen. In Amsterdam kun je nu een boom aanvragen op een plek naar keuze! Zélf kun je je straat verder vergroenen door bijvoorbeeld een boomtuintje aan te leggen. En ook op je balkon of in je tuin is het credo: hoe minder tegels en beton, hoe koeler het is.

Haal de tegels uit je tuin en zet hier planten voor terug, Operatie Steenbreek helpt je hier graag mee. En zet je balkon vol met planten, let er daarbij wel op dat ze passen bij de hoeveelheid zon die ze dagelijks meepakken op jouw balkonia. Lukt het je niet om je tuin of balkon snel te vergroenen, dan helpt het om een laagje water op de tegels te zetten. Dat vermindert de stralingswarmte naar je huis.

Lekker begroeien die gevel voor een koeler huis. Foto: Samuel Zeller

Tip 2: Lucht je huis

's Nachts koelt het gelukkig nog wel af dus zodra je wakker bent is het advies: alle deuren en ramen openzetten en de koelere lucht je huis in laten stromen. Uiteraard wél alleen doen als het op dat moment buiten koeler is dan binnen. Na een uur doortochten zet je alles weer dicht en trek je de gordijnen dicht om de warme zon buiten te houden.

Overigens is externe zonwering ook een hele goede manier om je huis koel te houden. Leve de zonneschermen! Geen zonneschermen? Je kunt je ramen ook aan de buitenkant afplakken om ze te verduisteren, bijvoorbeeld met radiotorfolie, witte lakens of een reflecterende ehbo-deken/autoscherm.

Je kunt je huis vaak nog sneller luchten met een ventilator. Kost wel weer energie dus bedenk zelf of je het echt nodig vindt. Zo wel, maak dan ook meteen gebruik van de bevroren waterflessen-hack. Leg een aantal flessen water in de vriezer. Zodra deze stijf bevroren zijn zet je ze in een bak (tegen het lekken) vòòr je ventilator. Heb je je eigen airco gerealiseerd. 

We kregen ook nog de tip van een lezer om 's avonds nat wasgoed op te hangen in het trappenhuis, dat zorgt voor koeling van de luchtstroom in je huis.

Tip 3: Koel slapen

Een lauwe (niet té koude) douche voor je in bed stapt helpt je af te koelen waardoor je sneller in slaap valt en minder wakker ligt van de hitte. We lazen ook ergens de tip om natte sokken aan te trekken voor je in bed gaat liggen. Het water uit je sokken zal verdampen en zo een verkoelend effect hebben op je voeten en daarmee je héle bloedsomloop.

We kregen ook de tip binnen om zelfs je hele laken nat te maken en daar onder te gaan liggen. Ook het proberen waard: een klein koelelement uit de vriezer halen en in een washand stoppen als omgekeerde kruik. Of leg een natte, dunne doek in een hoefijzervorm in de vriezer en leg die daarna lekker in je nek.

Ook je beddengoed en kussen kunnen bijdragen aan een koelere nacht. Kies voor natuurlijke materialen als wol, zijde, bamboe, tencel en katoen in bed en breng je nacht door op een goed ademend matras. 

Yumeko maakt koel, duurzaam, linnen beddengoed.

Tip 4: Houd het low-tech

Maak zo min mogelijk gebruik van apparaten die warmte opwekken. Je gasfornuis, oven computer of laptop bijvoorbeeld. En nog een praktische low-tech tip als je een zwart plat dak hebt: zorg dat er een laagje water op komt te staan. Bijvoorbeeld met de tuinslang of kieper een emmer om.

Doordat het water verdampt onttrekt het warmte aan je dak en je huis. Overigens is dit in tijden van waterschaarste dan weer een minder goed idee... 

Wat is jouw gouden tip om het aangenaam te houden in huis tijdens een hittegolf? Mail ons dan zetten we hem hierbij!