We zien ze steeds vaker: fleurige minituintjes rond bomen. Goed voor het opvangen van regen en de biodiversiteit! Maar mag je die zomaar aanleggen? We zochten het uit.

Straat vergroenen in Amsterdam

Zorgen voor meer groen in je leefomgeving valt bij vrijwel alle gemeentes onder de noemer Zelfbeheer. Dit betekent dat je als bewoner zelf zorg draagt voor een stukje van je omgeving.

Van boomperkje naar boomparkje

In de gemeente Amsterdam kun je een boomspiegel bij je in de buurt 'adopteren'. Deze mag je op je eigen manier beplanten met eenjarige- of vaste planten. Dit moet wel gebeuren onder bepaalde voorwaarden. Zo mag de aarde rond de boom maximaal met 5cm worden opgehoogd. Meer is slecht voor de boom namelijk. Ook zijn diepgewortelde planten zoals andere bomen of heesters niet toegestaan. Voordat je aan de slag gaat, moet je een aanvraag doen via een digitaal formulier. Op sommige plekken in Amsterdam vind je trouwens ook containertuintjes!

Foto: De Gezonde Stad

Boomspiegels in Rotterdam

In de gemeente Rotterdam heb je geen toestemming nodig voor het beplanten van een boomspiegel. Wel wordt aangeraden dit per mail te melden bij de wijkregisseur. Dan kan de gemeente er bij het onderhoud rekening mee houden. Omdat je tussen de wortels van een boom gaat planten, zijn niet alle soorten planten geschikt. De gemeente deelt een lijst van planten die geschikt zijn voor boomspiegels.

Geschikte planten voor boomtuintjes in Rotterdam

  • Allerlei soorten bollen, zoals blauwe druifjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes.
  • Eénjarige zomerbloemen. Denk aan bolderik, driekleurig viooltje, goudsbloem, klaprozen, vergeet-mij-nietjes en wilde ridderspoor.
  • Eénjarige planten. Zoals afrikaantje, goudsbloem, muurbloem, sleutelbloem, vergeet-mij-nietje, cosmea en viooltje.
  • Op schaduwplaatsen kun je vaste planten gebruiken. Bijvoorbeeld bos-vergeet-me-niet, kleine maagdenpalm, lievevrouwebedstro, breed longkruid, kruipend zenegroen, maarts viooltje, ooievaarsbek en vrouwenmantel.
  • Voor zonnige plaatsen zijn vaste planten als cosmea, herfstaster, kattenstaart, kleine maagdenpalm, lavendel, marjolein, margriet, salie, steenanjer, tijm, wilde marjolein en zeepkruid geschikt.

Tip: kies voor biologische planten, bollen en zaden, van bijvoorbeeld Sprinklr of Cruydt-Hoeck. Die zijn niet bespoten met schadelijke bestrijdingsmiddelen.

Foto: De Gezonde Stad

Boomtuintjes in Den Haag

In Den Haag de straat vergroenen? Als inwoner van de gemeente Den Haag mag je boomspiegels zelf opfleuren met bloemen en planten. Of zelf een geveltuin aanleggen. In alle gemeentes geldt dat je er vervolgens ook zelf voor moet zorgen. Als de boomspiegel niet herkenbaar is beplant of goed is onderhouden, kan de gemeente de planten weghalen. Bij verhuizing dien je de onderhoudsplicht over te dragen aan een andere bewoner. Op de website geeft de gemeente tips zodat de gezondheid van de boom geen gevaar loopt.

Tips voor planten in Den Haag

  • Verwijder het onkruid uit de boomspiegel.
  • Verdeel de grond rond de boomspiegel gelijk.
  • Gebruik planten die laag blijven. Zo blijft de straat overzichtelijk voor het verkeer.
  • Plaats geen planten bij een boom met een gietrand (een verhoogde rand). Bij een gietrand duurt het langer voor het water is weggespoeld. Planten en bloemen spoelen hierdoor los en gaan dood.

Wat je niet mag doen, is de boomspiegel vergroten, de grond rond de boomspiegel ophogen, wortels van de boom verwijderen of een rand om de boomspiegel maken.

Groene straten in Utrecht

Ook in Utrecht geldt: lege boomspiegel in je straat? Ga aan de slag! Er gelden een aantal voorwaarden voor een boomtuintje. Ook kun je in Utrecht geveltuinen aanleggen.

Voorwaarden voor een boomtuintje in Utrecht

  • Maak de grond rondom de boom los met een klein harkje. Voorkom beschadiging van de boomwortels.
  • Voeg geen grond toe. Als het toch moet, dan mag het maximaal 10 centimeter compostaarde zijn.
  • Chemische bestrijdingsmiddelen mag je niet gebruiken. Natuurlijke mest wel.
  • Soms is het handig om de boomspiegeltuin af te schermen met een stuk gaas. Bijvoorbeeld wanneer er vaak honden toiletteren of er fietsen staan.