Een fijne hangplek voor bijen en andere insecten, goed voor de opvang van regenwater en het heeft ook nog eens een isolerende werking: een groendak heeft alleen maar voordelen! Dat vindt de overheid ook en dus is er in veel gemeenten subsidie te krijgen voor de aanleg van een groendak. Dit zijn – in het kort – de subsidieregelingen voor groene daken in de 10 grootste gemeenten van Nederland.

Plannen om een groendak aan te leggen? Dan hebben we goed nieuws! Dan kun je 15% korting krijgen op een aanlegset voor een groendak bij onze partner Het Groene Loket. Bekijk de actie hier. Deze actie is een initiatief van Woningverbeteraars, een programma van de Volksbank.

Amsterdam

De subsidiepot voor de aanleg van een groendak in Amsterdam is op dit moment leeg. Hopelijk komt er snel weer een nieuwe regeling! Houd daarvoor de website van de gemeente Amsterdam in de gaten.

Breda

In Gemeente Breda kun je voor de aanleg van een groendak subsidie krijgen bij een waterberging van meer dan 25 liter per m2. Ook is er minimum van 8 verschillende plantensoorten op je dak. De maximale vergoeding per m2 is maximaal €20 en in totaal kan je maximaal €3.000 subsidie ontvangen. Ook kun je een vergoeding krijgen voor constructief advies over je dak.

Den Haag

In de Gemeente Den Haag is tot 31 december 2022 subsidie voor een groendak aan te vragen (tenzij de subsidiepot eerder leeg is). Om subsidie te krijgen moet je groendak minimaal 6 m2 zijn en 18 liter water per m2 kunnen bergen. Voldoet je dan hieraan, dan kun je per vierkante meter € 25 subsidie krijgen tot een maximum van 50% van de aanlegkosten. Het maximale subsidiebedrag dat je kunt aanvragen is € 20.000.

Eindhoven

Net als in Rotterdam valt de subsidie voor de aanleg van een groendak onder een bredere subsidieregeling rondom klimaatadaptatie. Binnen deze regeling kunnen Eindhovenaren € 25 per m2 groen dak krijgen, met een maximum van € 2.500. Het groendak moet dan wel minimaal 30 liter water per vierkante meter kunnen bergen en is minimaal 10 m2 groot.

Groningen

De subsidieregeling voor een groendak in Groningen is tijdelijk gesloten. In het voorjaar kun je hoogstwaarschijnlijk weer subsidie aanvrage. Houd de website van de gemeente Groningen dus in de gaten.

groendak met zonnepanelen

Een groendak en zonnepanelen gaan heel goed samen

Nijmegen

In de Gemeente Nijmegen kun je subsidie krijgen voor groene daken én voor groene gevels. Ga je voor een groendak, dan hangt de hoogte van de subsidie af van het type groendak:

  • Bij een intensief groendak is de subsidie 50% met een maximum van € 30 per m2. Het dak moet minimaal 50 liter per m2 kunnen opslaan.
  • Bij een extensief groendak is de subsidie 50% met een maximum van € 50 per m2. Het dak moet minimaal 25 liter water per m2 kunnen opslaan.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet je minimaal 10 m2 tot groendak omtoveren. Ook goed om te weten: de subsidie geldt niet voor bijgebouwen zoals je schuur.

Rotterdam

In Rotterdam is subsidie te krijgen voor groene daken via de subsidieregeling Klimaatadaptatie. Binnen deze regeling kun je ook subsidie krijgen voor andere maatregelen, zoals bestrating vervangen door groen of het afkoppelen van je regenpijp.

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor je Rotterdamse groendak moet je minimaal 20 m2 dak vergroenen én moet het dak minimaal 30 liter water per m2 kunnen bergen. De hoogte van de subsidie die je kunt krijgen hangt af van het oppervlak van je groendak en de waterbergende capaciteit. De maximale bedragen zijn €10 per toegevoegde vierkante meter gerealiseerd groenoppervlak en €500 per toegevoegde kubieke meter waterberging. Kies je voor inheemse planten op je groendak? Dan kan je extra subsidie krijgen.  

Tilburg

Ook in Tilburg kun je inmiddels weer subsidie krijgen voor een groendak. De voorwaarden? Het oppervlak dat je vergroent is minimaal 6 m2 en je kunt maximaal €2.500 subsidie krijgen. De vergoedingen zijn afhankelijk van de waterbergende capaciteit van het dak en of je ook andere maatregelen neemt, zoals het aanleggen van infiltratiesysteem of een groene gevel. Op de website van de gemeente vind je de exacte vergoedingen.

Utrecht

In Utrecht heeft elk bushokje een groendak. Ben je geïnspireerd en wil je nu zelf ook een groendak? Dan kan daar subsidie voor krijgen bij een dak vanaf 10 m2. De hoogte van de subsidie die je kunt krijgen is afhankelijk van het type dak:

  • Bij een intensief groendak is de subsidie 50% van de kosten met een maximum van € 50 per m2. Een intensief dak bestaat voor maximaal 50% uit mossen en sedum en bergt minimaal 45 liter water per m2.
  • Bij een extensief groendak is de subsidie 50% van de kosten met een maximum van € 25 per m2. Een extensief dak bestaat voor meer dan 50% uit mossen en sedum en bergt minimaal 15 liter water per m2.

Nieuw in de regeling voor 2022 is de vergoeding voor een biodivers dak. Een biodivers dak bevat minimaal 30% kruiden en bloemen en bergt minimaal 50 liter water per m2. De vergoeding die je voor dit type dak kunt krijgen is 50% van de kosten met een maximum van € 35 per m2.

Almere

In de gemeente Almere is op het moment helaas geen subsidie te krijgen voor een groendak. Wel is het mogelijk om een lening af te sluiten voor het isoleren van je dak, waarbij een groendak ook mogelijk is.

Staat jouw gemeente er niet bij?

Met de Groensubsidiewijzer van MilieuCentraal kun je snel checken of in jouw gemeente subsidie te krijgen is voor de aanleg van een groendak. Hier vind je trouwens ook andere subsidies voor de vergroening van je woning of tuin. Of kijk op de website van je gemeente.