Valt het je ook op? De zomers worden droger en als het regent dan regelmatig met bakken tegelijk. Het resultaat: tuinen en boerenakkers staan droog of - andersom - kelders en straten spoelen vol regenwater. De oplossing? Slim hergebruik van al dat regenwater door het op te vangen. Heb jíj al een regenton in je tuin? In sommige gemeentes krijg je er zelfs subsidie voor. Staat jouw gemeente er tussen?

Op dit moment gaat het slecht met de wateropvang in Nederland. Ondanks dat we meer regenwater moeten opvangen, wordt ons land steeds 'versteender'. We leggen onze grond vol met tegels en asfalt waardoor het regenwater niet goed wegstroomt. Op dit moment is maar liefst 15% van de Nederlandse grond versteend, hiermee is ons land koploper in Europa. Dit komt enerzijds door de aanleg van nieuwe wegen en bouw van huizen, maar óók door de populariteit van onderhoudsarme tegeltuinen.

Het beste is om je tuin lekker te beplanten. Maar beplanting betekent onderhoud, en daar hebben we niet allemaal tijd voor of zin in. Gelukkig zijn er ook kleine dingen die je in je tuin kunt doen om hem (meer) hoosbui-proof te maken.

Bijvoorbeeld het plaatsen van een regenton. Niet alleen zorg je zo voor de opvang van regenwater, je hebt meteen ook gratis water om aan je planten te geven of je ramen of fiets mee te wassen. Ook de overheid is fan van regentonnen en geeft steeds vaker subsidie voor het plaatsen van een regenton en het afkoppelen van je regenpijp. Geeft je gemeente geen subsidie? Check dan ook even je waterschap, soms bieden zij wél financiële ondersteuning als burgers regenwater willen opvangen. 

Een groene tuin mét regenton kan al veel regenwater opvangen. Foto: Elho

Regenwatersubsidie in de grote steden

We hebben gekeken naar de 20 grootste gemeenten van Nederland en noemen hieronder enkel de steden die op het moment van schrijven (januari 2024) een subsidie hebben voor het plaatsen van een regenton of regenschutting.

Welkom op Vanaf Hier

Wij willen duurzaamheid bereikbaar maken. Dus delen we inspirerende verhalen, nieuws en mogelijkheden om meteen groene actie te ondernemen. Zo helpen we ook jou net dat beetje groener te leven.

Ontdek meer
 • Apeldoorn
  Apeldoorn biedt in 2024 een subsidie voor het afkoppelen van je regenpijp van het riool. Hoeveel precies hangt af van je dakoppervlak, de subsidie bedraagt voor een dak van minder dan 250m2 minimaal € 6 per m2 en maximaal € 12 per m2.
 • Arnhem
  In Arnhem ontvang je een subsidie voor het afkoppelen en opslaan van regenwater. Hoeveel je ontvangt hangt af van waar je in de stad woont. Het is in ieder geval 40 tot 60% van de kosten. Zorg er wel voor dat je de aanvraag minimaal 8 weken voor het uitvoeren van de activiteit indient. 
 • Breda
  Breda heeft een subsidie voor duurzaam omgaan met regen. Bijvoorbeeld door aanleg van een regenton of waterzuil, of infiltratiemaatregelen in je tuin. Voor een regenton ontvang je maximaal € 250. De inhoud van de ton moet wel minimaal 100 liter zijn. En let op: je ontvangt de subsidie alleen als je het combineert met een andere maatregel, zoals een groendak, groene gevel of als je tegels vervangt door planten.
 • Den Bosch
  Heeft geen subsidie maar organiseert wel regelmatig regenton kortingsacties. Meer informatie vind je op de website.  
 • Den Haag
  In Den Haag kun je subsidie voor klimaatadaptatie aanvragen. Bijvoorbeeld voor het afkoppelen van je regenpijp en het plaatsen van een regenton. Voor het opvangen van regenwater krijg je 50% van de kosten vergoed, met een minimum van € 500. Let wel op: de subsidie is alleen voor woningen in buurten waar de wateroverlast het grootst is, en er is in 2024 in totaal € 250.000 subsidie beschikbaar. Op=op!
 • Eindhoven
  Biedt samen met het waterschap subsidie voor het afkoppelen van je regenpijp. Let wel op: alleen de regenwaterton plaatsen is onvoldoende voor subsidie. Je moet daarom altijd een extra maatregel nemen, zoals een lager gelegen oppervlakte in de tuin, infiltratiekrat of grindkoffer. Je kan dan € 10 per afgekoppelde m2 ontvangen (met een maximum van € 10.000). 
 • Enschede
  Ook in Enschede ontvang je subsidie voor het afkoppelen van regenwater. Je ontvangt € 10 per m2 afgekoppeld regenwater. Het afgekoppelde dak moet wel minimaal 9 m2 zijn. 
 • Leeuwarden
  In Leeuwarden kun je alleen subsidie krijgen als je regenwater in een tank opvangt. Wel biedt de gemeente € 25 korting aan als je een regenton koopt bij één van de aangesloten doe-het-zelfcentra en tuincentra
 • Nijmegen
  Hier ontvang je een vast bedrag van €200 per afgekoppelde regenpijp, met een maximum van € 2.500 per gebouw. Vraag wel de subsidie aan vóórdat je start met de werkzaamheden. Ook komt er een adviseur langs om het eindresultaat te checken. 
 • Rotterdam
  Biedt subsidie voor het opvangen van regenwater, niet alleen voor regentonnen maar bijvoorbeeld ook voor het aanleggen van meer groen. Je kunt € 250 krijgen per toegevoegde 500 liter waterberging. Ook bieden ze een vast bedrag van € 500 per pand of perceel voor de regenaansluiting op een gemeentelijk regenwater rioolstelsel of voor het voorbereiden van de aansluiting op een gemeentelijk regenwater rioolstelsel dat nog aangelegd moet worden.
 • Tilburg
  Heeft in 2024 een subsidie Klimaatbestendig Tilburg, waar ook het afkoppelen van regenwaterafvoer en een waterton onder valt. Je ontvangt subsidie voor 60% van je kosten.
 • Zwolle
  De gemeente Zwolle biedt Regentonsubsidie voor een regenton, infiltratiekrat of wadi. Je ontvangt € 0,25 per liter waterberging, met een maximum van € 250. Er is wel een subsidieplafond: € 100.000 voor 2024. Hoe eerder je er gebruik van maakt, hoe groter de kans dat je subsidie ontvangt. 

Je kamer- en tuinplanten drinken het liefst regenwater. Foto: Elho

Regenwatersubsidie door waterschappen

In Nederland zijn de waterschappen verantwoordelijk voor het beheren van het water. Niet zo gek dus dat zij de hulp van burgers inroepen nu ons land steeds meer water uit de hemel ontvangt. De helft van de waterschappen in Nederland biedt een vorm van subsidie voor mensen die regenwater opvangen of hun regenpijp afkoppelen van het riool. Weet je niet onder welk waterschap jouw woonplaats valt? Check met je postcode of via een kaart in welk waterschap je woont. 

 • Aa en Maas
  Biedt subsidie voor klimaatbestendige maatregelen waar ook een regenton onder valt. Ook deze subsidie vraag je aan vóórdat je begint. 
 • Amstel Gooi en Vecht
  Biedt subsidie voor klimaatadaptieve maatregelen, zoals het afkoppelen van regenwater. Je ontvangt maximaal 50% van de kosten. Minimaal 3 huishoudens moeten meedoen (of de aanvraag wordt ingediend door een VVE). De subsidie moet 8 weken van tevoren worden aangevraagd.
 • De Dommel
  Biedt zelf geen subsidie. Waterschap De Dommel draagt naar eigen zeggen bij aan de subsidie die de gemeenten geven voor het plaatsen van een regenton of een andere regenwateropvang.
 • Hollandse Delta
  Het aanvragen van een subsidie is niet meer mogelijk, dit kon tot 1 november 2023. De verwachting is dat de stimuleringsregeling wel weer beschikbaar wordt, maar het is niet duidelijk wanneer.
 • Hunze en Aa's
  Draagt €5 bij aan de € 25 subsidie die gemeente Assen geeft voor het plaatsen van een regenton
 • Limburg
  Ook in Limburg lopen de subsidies per gemeente. Via de site Waterklaar van stadsregio Limburg kun je bekijken welke subsidieregelingen er in jouw gemeente zijn. 

Deze stijlvolle regenton van Elho heeft zelfs een geintegreerde gieter. Foto: Elho Pure Raindrop

Meer handige subsidies voor het verduurzamen van je huis