Valt het je ook op? De zomers worden droger en als het regent dan regelmatig met bakken tegelijk. Het resultaat: tuinen en boerenakkers staan droog of - andersom - kelders en straten spoelen vol regenwater. De oplossing? Slim hergebruik van al dat regenwater door het op te vangen. Heb jíj al een regenton in je tuin? In sommige gemeentes krijg je er zelfs subsidie voor. Kijk of jouw gemeente er tussenstaat?

Op dit moment gaat het slecht met de wateropvang in Nederland. Ondanks dat we meer regenwater moeten opvangen, wordt ons land steeds 'versteender'. We leggen onze grond vol met tegels en asfalt waardoor het regenwater niet goed wegstroomt. Op dit moment is maar liefst 15% van de Nederlandse grond versteend, hiermee is ons land koploper in Europa. Dit komt enerzijds door de aanleg van nieuwe wegen en bouw van huizen, maar óók door de populariteit van onderhoudsarme tegeltuinen.

Het beste is om je tuin lekker te beplanten. Maar beplanting betekent dus ook onderhoud en daar hebben we niet allemaal tijd voor of zin in. Gelukkig zijn er ook kleine dingen die je in je tuin kunt doen om hem (meer) hoosbui-proof te maken.

Bijvoorbeeld het plaatsen van een regenton. Niet alleen zorg je zo voor de opvang van regenwater, je hebt meteen ook gratis water om aan je planten te geven of je ramen of fiets mee te wassen. Ook de overheid is fan van regentonnen en geeft steeds vaker subsidie voor het plaatsen van een regenton en het afkoppelen van je regenpijp. Geeft je gemeente geen subsidie? Check dan ook even je waterschap, soms bieden zij wél financiële ondersteuning als burgers regenwater willen opvangen. 

Een groene tuin mét regenton kan al veel regenwater opvangen. Foto: Elho

Regenwatersubsidie in de grote steden

We hebben gekeken naar de 20 grootste gemeenten van Nederland en noemen hieronder enkel de steden die op het moment van schrijven (januari 2023) een subsidie hebben voor het plaatsen van een regenton of regenschutting.

Welkom op Vanaf Hier

Wij willen duurzaamheid bereikbaar maken. Dus delen we inspirerende verhalen, nieuws en mogelijkheden om meteen groene actie te ondernemen. Zo helpen we ook jou net dat beetje groener te leven.

Ontdek meer
 • Den Bosch
  Heeft geen subsidie maar organiseert wel regelmatig regenton kortingsacties. Meer informatie vind je op de website.  
 • Eindhoven
  Biedt samen met het waterschap subsidie voor het afkoppelen van je regenpijp. Let wel op: alleen de regenwaterton plaatsen is onvoldoende voor subsidie. Je moet daarom altijd een extra maatregel nemen, zoals een lager gelegen oppervlakte in de tuin, infiltratiekrat of grindkoffer. Je kan dan €10 per afgekoppelde m2 ontvangen (met een maximum van €10.000). 
 • Nijmegen
  Hier ontvang je een vast bedrag van €200 per afgekoppelde regenpijp, met een maximum van €2.500 per gebouw. Vraag wel de subsidie aan vóórdat je start met de werkzaamheden. Ook komt er een adviseur langs om het eindresultaat te checken. 
 • Rotterdam
  Biedt subsidie voor het opvangen van regenwater, niet alleen voor regentonnen maar ook voor bijvoorbeeld het plaatsen van een grote regenwatertank en het aanleggen van meer groen. Je kunt € 250 krijgen per toegevoegde 500 liter waterberging. Ook bieden ze een vast bedrag van €500 per pand of perceel voor de regenaansluiting op een gemeentelijk regenwater rioolstelsel of voor het voorbereiden van de aansluiting op een gemeentelijk regenwater rioolstelsel dat nog aangelegd moet worden.
 • €500 per toegevoegde kubieke meter waterberging en €5 per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld oppervlak ontvangen. 
 • Tilburg
  Heeft in 2023 een subsidie Klimaatbestendig Tilburg, waar ook het afkoppelen van regenwaterafvoer en een waterton onder valt. Voor een waterton tot 500 liter ontvang je 50 euro subsidie. 

Je kamer- en tuinplanten drinken het liefst regenwater. Foto: Elho

Regenwatersubsidie door waterschappen

In Nederland zijn de waterschappen verantwoordelijk voor het beheren van het water. Niet zo gek dus dat zij de hulp van burgers inroepen nu ons land steeds meer water uit de hemel ontvangt. De helft van de waterschappen in Nederland biedt een vorm van subsidie voor mensen die regenwater opvangen of hun regenpijp afkoppelen van het riool. Weet je niet onder welk waterschap jouw woonplaats valt? Check met je postcode of via een kaart in welk waterschap je woont. 

 • Aa en Maas
  Biedt in 2023 ook weer subsidie voor klimaatbestendige maatregelen waar een regenton ook onder valt. Ook deze subsidie vraag je aan vóórdat je begint. 
 • Amstel Gooi en Vecht
  Het geld voor 2023 is op. Dat betekent dat er voor 2023 geen subsidies meer worden gegeven. Vanaf 1 januari 2024 is de subsidieregeling weer beschikbaar.
 • De Dommel
  Biedt zelf geen subsidie. Waterschap De Dommel draagt naar eigen zeggen bij aan de subsidie die de gemeenten geven voor het plaatsen van een regenton of een andere regenwateropvang.
 • Delfland
  Biedt een subsidie om grootschalige, eigen projecten voor regenwaterberging aan te moedigen. Denk hierbij aan een groendak of een ondergrondse waterberging. In 2023 ligt de nadruk op grootschalige initiatieven die daadwerkelijk bijdragen aan het opvangen en vasthouden van regenwater. Delfland stelt hiervoor € 290.000 beschikbaar. 
 • Hollandse Delta
  Het aanvragen van een subsidie is niet meer mogelijk, dit kon tot 1 november 2023. De verwachting is dat de stimuleringsregeling volgend jaar weer beschikbaar is.
 • Hunze en Aa's
  Draagt €5 bij aan de €25 subsidie die gemeente Assen geeft voor het plaatsen van een regenton
 • Limburg
  Ook in Limburg lopen de subsidies per gemeente. Via de site Waterklaar van stadsregio Limburg kun je bekijken welke subsidieregelingen er in jouw gemeente zijn. 

Deze stijlvolle regenton van Elho heeft zelfs een geintegreerde gieter. Foto: Elho Pure Raindrop

 • Rijn en IJssel
  Geeft in 2023 geen subsidie voor een regenton. Via de website Weet van Water kun je wél kijken of er in de regio (Zutphen, Doesburg, Lochem etc.) regelingen en subsidies zijn. 
 • Rijnland
  Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat nu met de tijdelijke subsidieregeling "Groenblauw Buurtidee" de initiatieven ondersteunen van actieve inwoners, scholen, belangengroepen en bedrijven die de leefomgeving mooier, groener en duurzamer willen maken. Doe je aanvraag vóór 1 april 2023. 
 • Schieland en de Krimpenerwaard
  Heeft in 2023 de subsidieregeling Klimaat en Ruimte (onderdeel van de campagne Samen Waterproof). De subsidie is gebaseerd op de hoeveelheid m³ regenwater dat je kunt gaan opvangen met je regenton (of infiltratiekrat). Per m³ ontvang je € 300 subsidie, met een minimum van 0,5m³. 
 • Stichtse Rijnlanden
  Biedt subsidie voor zogeheten Blauwe Bewonersinitiatieven. Voor de aanschaf van regentonnen is de vergoeding maximaal 30%. Je moet wel een plan van aanpak en kostenplaatje bij de aanvraag voegen. 
 • Vallei en Veluwe
  Het geld voor 2023 is op. Dat betekent dat er voor 2023 geen subsidies meer worden gegeven. Vanaf 1 januari 2024 is de subsidieregeling weer beschikbaar.

Meer handige subsidies voor het verduurzamen van je huis