Het klimaat verandert. Voor Nederland betekent dit onder andere hete, droge zomers en meer piekbuien. Dit kan tot grote problemen leiden, zoals volgelopen kelders en straten of juist uitgedroogde tuinen en een drinkwaterbeperking. Slimme opvang en gebruik van al dat regenwater wordt hierom steeds belangrijker. En daar kunnen we zélf iets aan doen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een regenton!

Op dit moment gaat het slecht met de wateropvang in Nederland. Ondanks dat we meer regenwater moeten opvangen, wordt ons land steeds 'versteender'. We leggen onze grond vol met tegels en asfalt waardoor het regenwater niet goed wegstroomt. Op dit moment is maar liefst 15% van de Nederlandse grond versteend, hiermee is ons land koploper in Europa. Dit komt enerzijds door de aanleg van nieuwe wegen en bouw van huizen, maar óók door de populariteit van onderhoudsarme tegeltuinen.

Het beste is om je tuin lekker te beplanten. Maar beplanting betekent dus ook onderhoud en daar hebben we niet allemaal tijd voor of zin in. Gelukkig zijn er ook kleine dingen die je in je tuin kunt doen om hem (meer) hoosbui-proof te maken.

Bijvoorbeeld het plaatsen van een regenton. Niet alleen zorg je zo voor de opvang van regenwater, je hebt meteen ook gratis water om aan je planten te geven of je ramen of fiets mee te wassen. Ook de overheid is fan van regentonnen en geeft steeds vaker subsidie voor het plaatsen van een regenton en het afkoppelen van je regenpijp. Geeft je gemeente geen subsidie? Check dan ook even je waterschap, soms bieden zij wél financiële ondersteuning als burgers regenwater willen opvangen. 

Tuin met regenton

Een groene tuin mét regenton kan al veel regenwater opvangen. Foto: Elho

Regenwatersubsidie in de grote steden

We hebben gekeken naar de 20 grootste gemeenten van Nederland en noemen hieronder enkel de steden die op het moment van schrijven (januari 2023) een subsidie hebben voor het plaatsen van een regenton of regenschutting.

 • Apeldoorn
  Apeldoorn biedt ook in 2023 een subsidie voor het afkoppelen van je regenpijp van het riool. Hoeveel precies hangt af van je dakoppervlak, de subsidie bedraagt voor een dak van minder dan 250m2 minimaal €6 per m2 en maximaal €12 per m2.
 • Arnhem
  Geeft op de website aan dat ze mogelijk subsidie bieden voor het afkoppelen van je regenpijp. Dit is onderdeel van de subsidieregeling Klimaatadaptatie. Voor meer duidelijkheid kun je in gesprek met een adviseur. Zorg er wel voor dat je de aanvraag minimaal 13 weken voor het uitvoeren van de activiteit indient. 
 • Breda
  Biedt tot 31 december 2023 subsidie tot een maximum van 30% voor de kosten voor een regenton, waterzuil, infiltratiemaatregelen, verlaging van je tuin, hemelwaterriolering of een waterschutting. Let wel op: als het subsidiebedrag op is sluit de regeling. 
 • Den Bosch
  Heeft geen subsidie maar organiseert wel regelmatig regenton kortingsacties waarbij je €25 korting krijgt op de aanschaf. Op het moment van schrijven (januari 2023) is nog niet bekend of de kortingsactie in 2023 uitgevoerd wordt. Meer informatie vind je op de website.  
 • Eindhoven
  Biedt samen met het waterschap subsidie voor het afkoppelen van je regenpijp. Let wel op: alleen de regenwaterton plaatsen is onvoldoende voor subsidie. Je moet daarom altijd een extra maatregel nemen, zoals een lager gelegen oppervlakte in de tuin, infiltratiekrat of grindkoffer. Je kan dan €10 per afgekoppelde m2 ontvangen (met een maximum van €10.000). 
 • Nijmegen
  Hier ontvang je een vast bedrag van €200 per afgekoppelde regenpijp, met een maximum van €2.500 per gebouw. Vraag wel de subsidie aan vóórdat je start met de werkzaamheden. Ook komt er een adviseur langs om het eindresultaat te checken. 
 • Rotterdam
  Biedt subsidie voor het opvangen van regenwater, niet alleen voor regentonnen maar ook voor bijvoorbeeld het plaatsen van een grote regenwatertank en het aanleggen van meer groen. Je kunt €500 per toegevoegde kubieke meter waterberging en €5 per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld oppervlak ontvangen. 
 • Tilburg
  Heeft in 2023 een subsidie Klimaatbestendig Tilburg, waar ook het afkoppelen van regenwaterafvoer en een waterton onder valt. Voor een waterton tot 500 liter ontvang je 50 euro subsidie. 
Regenwater in de gieter

Je kamer- en tuinplanten drinken het liefst regenwater. Foto: Elho

Regenwatersubsidie door waterschappen

In Nederland zijn de waterschappen verantwoordelijk voor het beheren van het water. Niet zo gek dus dat zij de hulp van burgers inroepen nu ons land steeds meer water uit de hemel ontvangt. De helft van de waterschappen in Nederland biedt een vorm van subsidie voor mensen die regenwater opvangen of hun regenpijp afkoppelen van het riool. Weet je niet onder welk waterschap jouw woonplaats valt? Check met je postcode of via een kaart in welk waterschap je woont. 

Stijlvolle regenton van Elho

Deze stijlvolle regenton van Elho heeft zelfs een geintegreerde gieter. Foto: Elho Pure Raindrop

 • Rijn en IJssel
  Geeft in 2023 geen subsidie voor een regenton. Via de website Weet van Water kun je wél kijken of er in de regio (Zutphen, Doesburg, Lochem etc.) regelingen en subsidies zijn. 
 • Rijnland
  Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat nu met de tijdelijke subsidieregeling "Groenblauw Buurtidee" de initiatieven ondersteunen van actieve inwoners, scholen, belangengroepen en bedrijven die de leefomgeving mooier, groener en duurzamer willen maken. Doe je aanvraag vóór 1 april 2023. 
 • Schieland en de Krimpenerwaard
  Heeft in 2023 de subsidieregeling Klimaat en Ruimte (onderdeel van de campagne Samen Waterproof). De subsidie is gebaseerd op de hoeveelheid m³ regenwater dat je kunt gaan opvangen met je regenton (of infiltratiekrat). Per m³ ontvang je € 300 subsidie, met een minimum van 0,5m³. 
 • Stichtse Rijnlanden
  Biedt subsidie voor zogeheten Blauwe Bewonersinitiatieven. Voor de aanschaf van regentonnen is de vergoeding maximaal 30%. Je moet wel een plan van aanpak en kostenplaatje bij de aanvraag voegen. 
 • Vallei en Veluwe
  Biedt per gemeente (o.a. Elburg, Harderwijk, Hattem) verschillende subsidies voor het afkoppelen van de regenpijp met of zonder infiltratiemaatregelen. Het waterschap zelf geeft subsidie aan samenwerkingsverbanden van minimaal 6 huishoudens. Trommel dus snel je buren op! 

Meer handige subsidies voor het verduurzamen van je huis