Waar kun je terecht voor kinderkleding die leuk én fijn voor het milieu is? We zetten 10 tips voor duurzame kinderkleding voor je op een rij.

De planeet leefbaar houden voor toekomstige generaties: dat doen we vooral voor onze kinderen. En daar kun je niet vroeg genoeg mee starten. Hijs jezelf tijdens je zwangerschap al in duurzame zwangerschapskleding, en geef jouw goede voorbeeld door aan je kleintje door ook voor duurzame kinderkleding te kiezen. 

Onze 10 tips voor duurzame kinderkleding

We hebben 10 tips voor je verzameld en een handige checklist opgesteld waar je op kunt letten als je duurzaam voor je kleine wilt shoppen. En weet: de meest duurzame kleding is de kleding die je niet nieuw koopt. Daarom starten we met tips voor tweedehands kinderkleding.

1. Ruilen maar!

Kinderkleding gaat vaak maar kort mee. Zo snel als je weer toe bent aan een volgende maat, zo snel wil je misschien ook wel af van die te klein geworden kleding. Gelukkig zijn er plekken waar je kleding kunt ruilen, zoals bij KrijgDeKleertjes: een gemeenschap van ouders waar je kleding- en speelgoedpakketten kunt uitwisselen. Handig, want waar jouw kleine écht niet meer in past, is misschien wel net de maat waar iemand anders naar op zoek is. 

2. Tweedehands parels

‘Pre-loved’ is helemaal hip, en waarom ook niet? Het is ontzettend zonde om steeds nieuwe kleding te kopen terwijl er al zoveel is gemaakt. En ook fijn: de mooiste merkkleding wordt voor een klein prijsje ineens beschikbaar. In veel steden vind je steeds vaker leuke tweedehands kinderkledingwinkels, zoals Achtung Baby in Den Haag, Heppie! in Zwolle of Quinnies in Amsterdam. En ook op vlooienmarkt de IJ-Hallen in Amsterdam staan regelmatig kramen met pre-loved kinderkleding.

3. Online marktplaatsen

Online marktplaatsen als Vinted en Marktplaats staan helemaal vol met kinderkleding. Ook hier scoor je vaak mooie kleding voor een klein prijsje. Dé tip voor zo duurzaam mogelijk shoppen op Vinted is toch wel: koop in bundelpakketten. Dat betekent dat je meerdere items bij één verkoper koopt. Dat is goedkoper en milieuvriendelijker, omdat er niet allemaal losse pakketjes naar je worden verstuurd, maar je alles in een pakket ontvangt.

Ga je toch liever voor nieuw? Dan zijn er gelukkig steeds meer mooie, duurzame merken te vinden:

4. Phil & Phae

Foto: Phil&Phae

Zachte ingetogen kleuren, een chique look en helemaal hip: dat is kinderkledingmerk Phil & Phae. Ook is de kleding tijdloos, zodat ieder ontwerp lang meegaat en makkelijk te combineren is met je andere spullen. Alle kinderkleding van Phil & Phae is gemaakt van biologisch katoen.

5. Be Kind

Be Kind is een Nederlands merk voor kinder- en volwassenkleding. Je vindt er sweaters, broeken, jurkjes en jumpsuits. Het merk is heel open over waar hun kleding wordt gemaakt en de mensen die er werken. Zo zie je bijvoorbeeld waar het linnen is geteeld en waarom dit een duurzame optie is (heeft alleen regenwater nodig, geen irrigatie), en dat het in een Europese fabriek is gemaakt en dus minder transport nodig heeft. Ook de prijsopbouw van de kleding is transparant. De true cost van een kledingstuk bestaat bijvoorbeeld niet alleen uit het materiaal en de maakkosten, maar ook uit eerlijke loonkosten voor de makers en het transport.

6. Fresk

Bij Fresk vind je, de naam zegt het al, frisse, kleurrijke en duurzame kinderkleding. Ook kun je er terecht voor accessoires als slaapzakjes, badcapes en hydrofiele doeken. De kleding van Fresk is ontworpen in Nederland, geproduceerd in Europa, en GOTS-gecertificeerd. 

7. Gray Label

Gray Label is een allround kinderkleding merk met fijne basics, veel effen kleuren en mooie items die je makkelijk kunt mixen en matchen met elkaar. Handig, want zo heb je minder kleding nodig. Gray Label is GOTS gecertificeerd*. En goed om te weten: ze hebben een huurservice. Zo kun je elke maand kledingstukken huren om ze vervolgens weer in te leveren, de meest duurzame én betaalbare optie.

8. Ammehoela

Foto: Ammehoela

Bij Ammehoela kun je terecht voor eigenwijze kinderkleding: comfortabele broeken, jurken, sweaters en jassen met hand-geïllustreerde prints. Ammehoela is opgericht door twee vriendinnen die eerst in de fastfashion-industrie werkten, maar het nu helemaal anders willen aanpakken met hun eigen merk, zoals door het gebruik van bio-katoen.

9. NixNut

Een klein en fijn Nederlands merk is NixNut. Hier vind je mooie basics met minimalistische designs, handig om te combineren met andere kleding van je kleintje! NixNut gaat voor kwaliteit boven kwantiteit: zodat je lang met de kleding kunt doen, en als het te klein is je het weer door kunt geven. Alle kleding wordt kleinschalig geproduceerd in Europa.

10. Kuku Ruku

Kuku Ruku is niet één merk, maar een online winkel waar verschillende duurzame merken worden verkocht. Je vindt er kleurrijke kleding met speelse prints. Gericht op comfort en draagbaarheid, ideaal voor beweeglijke kindjes. De kleding van Kuku Ruku is GOTS- en EKOtex-gecertificeerd**.

Wat maakt kinderkleding duurzaam?

Leuk natuurlijk, al die tips, maar hoe weet je nou of merken die níet in deze lijst staan duurzaam zijn? Er is best veel waar je op kunt letten: (de herkomst van) het materiaal en hoe lang iets meegaat bijvoorbeeld. Of op hoe recyclebaar een kledingstuk is. Ook kun je checken of de kleding dichtbij is geproduceerd, onder goede arbeidsomstandigheden. Maar dat is allemaal best ingewikkeld en vind je vaak niet op het kaartje aan de broek. Hopelijk helpt deze checklist je:

•    Het materiaal: een 100% vezel (bijvoorbeeld 100% katoen) is makkelijker te recyclen dan een gemengde vezel. Ook kun je letten op biologisch geteelde katoen of bamboe. Dit is beter voor de aarde en voor de mensen die het katoen verbouwen, omdat ze niet worden blootgesteld aan schadelijke stoffen.

•    Transparantie: is het merk open en eerlijk over de herkomst van hun kleding? Vertellen ze door wie hun kleding wordt gemaakt? Hoe transparanter het bedrijf is, hoe beter. Als ze hier niet eerlijk over zijn, is de kans groot dat er ergens in de keten misstanden plaatsvinden.

•    * Het GOTS-certificaat: dit staat voor Global Organic Textile Standard. Kleding met het GOTS-certificaat is gemaakt van biologische vezels. Ook de fabrieken die het kledingstuk maken, moeten voldoen aan strenge regels voor water- en energieverbruik en afvalbeheer. En de arbeiders moeten een eerlijk loon ontvangen en onder veilige werkomstandigheden werken.

•    **Het OEKO-TEX keurmerk: dit betekent dat een kledingstuk of stof is getest op schadelijke stoffen. Het is geproduceerd in een omgeving die voor mens en milieu veilig is. Dus als een kledingstuk dit keurmerk heeft, hoef je je geen zorgen te maken dat het de huid van je kleintje irriteert of allergische reacties veroorzaakt.

Meer weten over hoe duurzaam je kleding is? Check onze 5 tips voor duurzame kleding.