Sleutels? Check. Telefoon? Check. Tas? Check, maar eigenlijk heb je een nieuwe nodig. Je gebruikt hem iedere dag, dus investeren in een goede tas is een slim idee. Deze tien fan-tas-tische merken laten zien dat eco friendly en stijlvol prima hand in hand gaan!
We beginnen maar even met een kleine disclaimer: de duurzaamste tas is de tas die je al hebt. Gebruik ‘m dus veel! Een simpele katoenen totebag moet volgens onderzoek zo’n 50 tot 150 keer worden hergebruikt om de productie-impact eruit te halen. En een goedkope tas die zo stuk gaat, is eigenlijk helemaal niet zo goedkoop. Maar je leven verandert, en je stijl en eisenlijstje misschien ook. Een nieuwe baan waarbij je veel naar kantoor moet vraagt om een stevige laptoptas en je reisplannen zijn misschien gebaat bij een handige rugzak. Dan zit je bij deze merken goed.
Leer of geen leer?
In dit artikel kom je verschillende tassenmerken tegen. Sommige merken gebruiken leer en andere niet. Maar is leer duurzaam? Het antwoord daarop is niet per se eenvoudig. Traditioneel leer wordt vaak met veel chemicaliën gelooid (chroomlooien) en is voor 90% afkomstig van koeien, waar veeteelt (en dus uitstoot) voor nodig is.
Tegelijkertijd kan leer jarenlang meegaan (en kun je het dus heel goed tweedehands kopen), is het makkelijk te recyclen en zijn er ook merken die plantaardig gelooid Europees leer (van biologische veehouderijen) gebruiken, waarvoor veel minder chemicaliën nodig zijn. Certificaten als OEKO-TEX Leather Standard en NATURLEDER geven richtlijnen voor productie en milieu-eisen. Daarnaast zijn veel leeralternatieven ook niet per se goed voor het milieu. Materialen als PVC (polyvinylchloride) en PU (polyurethaan) zijn niet biologisch afbreekbaar, gemaakt van ons kostbare aardolie, geven bij slijtage microplastics af en bevatten net zo goed giftige chemicaliën.
Daarom experimenteren veel duurzame merken tegenwoordig met niet-plastic, niet-dierlijk leer. Deze leersoorten zijn gemaakt van planten, siliconen, gekweekt leer (uit een lab) of (rest)materialen zoals appels, kurk of restvezels. Vaak wordt hier overigens wel nog een bindmiddel aan toegevoegd, waardoor het niet helemaal biologisch afbreekbaar of eenvoudig recyclebaar is. Kortom: kies wat voor jou het beste voelt. Het belangrijkste is dat je een tas hebt waar je járen mee doet.
Leren tassen kunnen lang mee gaan, maar worden vaak met veel chemicaliën gelooid.
Alohas
Het Spaanse Alohas ken je misschien van hun duurzame schoenen. Maar het merk maakt ook fijne vegan leren tasjes. De tassen worden op eerlijke wijze gemaakt in Spanje en door het innovatieve on-demand-model kunnen ze voorspellen hoeveel ze moeten produceren. Dat betekent minder verloren materiaal én een lekkere vroegboekkorting voor jou.
Canussa
We blijven even in Spanje, voor de duurzame tassen van Canussa. Dit B-corp merk heeft verschillende modellen vegan leren tassen. Van een oversized schoudertas tot een praktische rugzak voor je laptop. Het materiaal van de tassen is waterbestendig, licht en OEKO-Tex 100 gecertificeerd. Alle producten worden ethisch gemaakt in Spanje.
O My Bag
“Wear a difference”, is het motto van het Amsterdamse O My Bag. En dat doe je in stijl, met een van de tassen uit de uitgebreide mannen- en vrouwencollectie. O My Bag gebruikt appelleer en ecoleer dat plantaardig is gelooid en waar tijdens de productie het water van wordt gerecycled. De tassen worden gemaakt in India, waar O My Bag meer dan duizend eerlijk betaalde banen heeft gecreëerd. Daarnaast heeft het merk een tweedehandsprogramma, zodat tassen niet op de vuilnisbelt verdwijnen. Naast geweldige crossbodybags kun je bij dit merk ook terecht voor laptoptassen, rugzakken en zelfs duurzame weekendtassen.
Denise Roobol
Het Rotterdamse merk Denise Roobol timmert sinds 2013 aan de weg met duurzame vegan tassen. De producten zijn PETA-gecertificeerd en worden gemaakt in een BSCI-gecertificeerde fabriek, waar medewerkers een eerlijk loon krijgen. De binnenkant van de tas is gemaakt van gerecyclede petflesjes. Denise Roobol heeft verschillende soorten tassen. Of het nu voor je laptop is, je op zoek bent naar een duurzame luiertas of juist een fijne crossbody wil waar je telefoon in past: Denise heeft het allemaal.
Elvis & Kresse
Het merk Elvis & Kresse werd opgericht om uitgerangeerde brandweerslangen een tweede leven te geven. De slangen van de Londense brandweer waren te beschadigd om te repareren, maar konden nog prima dienen als basismateriaal voor een tas. Inmiddels is het merk uitgegroeid tot een duurzaam tassenmerk voor mannen/vrouwen/x dat 15 verschillende restmaterialen gebruikt. Extra leuk: 50% van de winst gaat terug naar goede doelen die iets met het materiaal te maken hebben, zoals de Fire Fighters Charity. Kies je voor een onverwoestbare weekendtas, een duurzame dokterstas of juist een kleine clutch? Je hebt hoe dan ook een goede gespreksstarter!
De tassen van Denise Roobol zijn vegan, PETA-gecertificeerd en gemaakt in een fabriek waar medewerkers een eerlijk loon ontvangen. Beeld: Denise Roobol.
Angela Roi
Dat er heel wat te experimenteren valt op het gebied van leeralternatieven bewijst Angela Roi. Dit merk maakt tassen van paddenstoelen, appels en… cactussen! Dat zie je er overigens helemaal niet aan af, want de tassen zijn high-end en super stijlvol. Met tientallen verschillende vormen en kleuren is er zeker wat te kiezen.
MYoMY
Het fairtrade duurzame tassenmerk MYoMY ging een aantal jaar geleden viraal met de unieke leren MY PAPER BAG, die geïnspireerd is op een ouderwetse papieren zak. Ben je hier inmiddels op uitgekeken? Dan breng je je oude leren tas terug en ontvang je korting op een van de mooie nieuwe modellen. MYoMY heeft tassen voor iedereen en voor elke gelegenheid, mét en zonder de iconische kartelrand. Het leer dat gebruikt wordt is altijd een afvalproduct van de vleesindustrie, gecertificeerd door de Leather Working Group en gelooid met een laag chroomgehalte. Er is bewust gekozen om een beetje chroom te gebruiken, omdat het merk hiermee het waterverbruik sterk kan verminderen. Het chroom wordt bovendien continu gerecycled en hergebruikt in het looiproces.
Matt & Nat
De tassen van Matt en Nat waren een van de eerste écht goede vegan tassen op de markt. Inmiddels verwerkt Matt en Nat zo’n 9 miljoen gerecyclede plastic flesjes per jaar om de voering van hun handtassen te maken. De collectie is altijd stijlvol en tijdloos en de kleuren zijn om van te smullen. Ook bij Matt & Nat kun je terecht voor een duurzame luiertas, totebag, klein tasje of rugzak. Kiezen maar!
MELA
Het merk MELA maakte de eerste Fairtrade katoenen en GOTS-gecertificeerde rugzak ter wereld. En daar mogen ze trots op zijn! Het dikke canvas is bestand tegen een spatje water, lekker licht en droogt supersnel. Ideaal als dagelijkse tas dus. De Ansvar rugtas komt in 9 verschillende kleuren. Liever een crossbodybag of juist een kek heuptasje nodig? Ook daarvoor ben je bij MELA aan het goede adres. Zelfs in een supertoffe (Fairtrade-gecertificeerde) corduroystof.
UASHMAMA
Net even anders; dat zijn de superlichte tassen van UASHMAMA. Dit merkje uit Toscane startte als een lokaal project en is inmiddels uitgegroeid tot een grote bron van lokale werkgelegenheid. UASHMAMA maakt tassen van wasbaar papier, die in een Toscaanse cottage in elkaar worden gezet. Op de webshop vind je rugtassen, handtassen, shoppers, kleine tassen, weekendtassen en schoudertassen. Van wasbaar papier dus! Het productieproces is vergelijkbaar met leer (uitrekken en looien), maar dan zonder chemicaliën. Extra fijn: de tassen kunnen in de wasmachine!
B-corp merk Canussa maakt tassen die waterbestendig, licht en OEKO-Tex 100 gecertificeerd zijn. Beeld: Canussa.
Kortom: de keuze in duurzame tassen is groter dan je denkt. Draag je tas met trots, zorg en liefde. Of je nu valt voor de charme van traditioneel leer of de innovatie van leeralternatieven. Met een duurzame tas maak je sowieso een statement. Want… sustainability never goes out of style!