Online marktplaatsen voor tweedehandskleding, waarvan Vinted inmiddels de grootste is, zijn ongekend populair. Maar hoe maak je je bezoekje aan Vinted zo duurzaam mogelijk? Wij geven tips om duurzaam online tweedehands kleding te kopen, op Vinted en andere marktplaatsen.

Stel je voor: je hebt je kleintje net op bed gelegd en zit even uit te puffen op de bank. Dan herinner je je ineens dat ene joggingbroekje dat een kind op het kinderdagverblijf aanhad. Dat was zó leuk en zag er zó comfortabel uit! De vader van het kindje gaf aan dat het van een Frans merk was. Hoe heette het ook alweer? Flash forward naar een paar uur later en je scrollt door je Vinted-app. Het betreffende broekje heb je inmiddels in vijf kleuren gevonden, dus je hebt op alle vijf een bod gedaan. 

Ondertussen heb je ook deals gesloten voor een leuk shirtje, een blazer voor jezelf en een nieuwe broek voor je partner. Oei! Het is alweer bijna bedtijd. Dus afrekenen en afwachten maar. Over een paar dagen komt je eerste pakje binnen. Dat voelt bijna als Sinterklaas. En als het tóch niet helemaal past, dan zet je het toch gewoon weer online? 

De klimaatimpact van Vinted

Veel gebruikers herkennen dit gedrag op Vinted. De site is goed voor 3% van álle Nederlandse internetbezoeken aan modewebsites. Voor sommigen is het online shoppen zelfs (bijna) verslavend. En dat is niet zo gek, want het aanbod is enorm, de prijzen laag en shoppen is heel eenvoudig. Het bedrijf is actief in 18 landen en heeft meer dan 80 miljoen gebruikers. 

Onlangs voerde het bedrijf een onderzoek uit naar hun klimaatimpact. Daaruit bleek dat een aankoop via Vinted gemiddeld 1,8 kg CO2e (een formule voor klimaatuitstoot) bespaart ten opzichte van een nieuw item, en dat meer dan 1/3 van de Vintedbestellingen de aankoop van een nieuw item voorkomt. De cijfers zijn een beetje kort door de bocht, aldus sommige journalisten. Want er is geen rekening gehouden met het doorverkopen van de artikelen en het hangt er ook vanaf waar en hoe vaak je koopt. Nog steeds belandt er in Nederland jaarlijks 160 miljoen kilo kleding op de vuilnisbelt. 

Vinted stimuleert om kleding tweedehands te kopen en verkopen, maar adviseert niet om alleen te kopen wat nodig is. Voor elke 2,56 kledingstukken die op Vinted werden gekocht, werd de aankoop van één nieuw kledingstuk voorkomen, aldus hun eigen onderzoek. Hieruit bleek ook dat een aanzienlijk aantal Vintedkopers modeartikelen shoppen zonder een directe praktische motivatie. Impulsaankopen dus. Want met zulke lage prijzen, is het natuurlijk makkelijk om meer te kopen dan je nodig hebt. Dus ondanks dat tweedehands kopen uitstoot voorkomt, is het niet per definitie duurzaam als je allerlei impulsaankopen doet. Gelukkig kun je jouw klimaatimpact op Vinted verkleinen met deze tips!

De voorbereiding

1. Maak een verlanglijst

Als je niets nodig hebt, is het gevaarlijk om op een app met oneindige verleidingen te gaan scrollen. Maak daarom altijd een verlanglijstje voor jou en/of je huisgenoten (bijvoorbeeld in je telefoon) en zoek gericht naar kledingstukken die je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een keer een fijne jeans gepast in de winkel, maar paste hij nét niet in je budget? Noteer dan het merk en model in je telefoon en maak een zoekopdracht aan op Vinted. Dit werkt ook heel goed bij het shoppen van tweedehands meubels. 

2. Ontdek je stijl 

Ideaal: door je eigen stijl te kennen, heb je minder vaak miskopen en kun je gerichter zoeken. Verdiep je in slow fashion en kies voor tijdloze en hoogwaardige kledingstukken in plaats van grillige trends. Op Pinterest kun je inspiratie opdoen voor looks die passen bij jouw figuur, dagelijks leven en stijl. 

3. Maak een matenlijstje 

Meten is weten! Naast een verlanglijstje is het ook goed om je maten op te slaan in je telefoon. Laat je opmeten door een kledingmaker of leen een meetlint en vraag een vriend(in) je te helpen. Kleine tip: vraag niet aan iedere verkoper om specifieke metingen voor je te doen, maar zoek de maattabel van het merk op internet om een inschatting te maken. 

Tijdens het shoppen op Vinted

4. Kijk naar de kwaliteit van je kleding 

Het is soms heel moeilijk om te zien van welke kwaliteit je kleding gemaakt is. Door te zoeken naar specifieke (duurzame) merken kun je al veel slecht genaaide fast fashion kleding vermijden. Ook kun je kijken naar het materiaal waarvan je kleding gemaakt is. Dit zegt vaak iets over de kwaliteit. Vinted heeft een nieuwe feature in de app waarmee je kunt filteren op kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals linnen, katoen, wol en meer. Zo voorkom je plasticvezels in het milieu en vind je nog sneller wat je zoekt. 

5. Maak bundels en koop bij één verkoper

Heb je een verkoper ontdekt die precies jouw maat en smaak heeft? Dan is het handig om in één keer items bij dezelfde verkoper te kopen. Zo kan alles in één pakket verstuurd worden en bespaar je weer transportgerelateerde uitstoot. Extra voordeel: vaak kun je een ‘bundel’ voorstellen en nog iets van de prijs afkrijgen. Win-win! 

6. Laat je niet gek maken door de prijs

Belangrijke waarschuwing die bij het vorige punt hoort: laat je niet gek maken door de prijs. Hoewel Vinted vaak gewaardeerd wordt om zijn koopjes, is het ook gevaarlijk om je te laten verleiden door extreem lage prijzen. Koop alleen wat je echt nodig hebt of waar je echt blij van wordt. Dit kun je doorbereken als ‘cost per wear’. Een shirt van 40 euro dat je 100 keer draagt is uiteindelijk goedkoper dan een shirt van 4 euro dat je maar 4 keer aantrekt. 

Het verzenden van je Vintedpakketje 

7. Koop lokaal en kies voor aanbieders uit Nederland 

Een van de manieren waarop je je Vinted shopsessie duurzamer kunt maken, is door te kiezen voor aanbieders uit Nederland. Dit vermindert de transportuitstoot, omdat de kleding minder ver hoeft te reizen om bij jou te komen. En als de verkoper in de buurt woont, kun je je pakketje soms zelfs afhalen. 

8. Laat je pakketje bij een afhaalpunt bezorgen

Het is natuurlijk makkelijk om even van de bank af te stappen om je pakketje aan te nemen, maar je pakket laten bezorgen bij een afhaalpunt is een stuk duurzamer. De bezorger hoeft minder bezorgpogingen te doen, minder ver te rijden én je kunt het pakje vaak lopend of op de fiets afhalen. 

Na aankomst van je pakketje 

9. Pas het aan of geef het door 

Natuurlijk kan het dat het kledingstuk in het echt nét wat minder leuk is dan je had gedacht. Gooi het dan niet klakkeloos in de prullenbak (of achterin je kast), maar kijk of je zus/vriend/oma/oom er misschien blij van wordt. Je kunt het natuurlijk ook weer terug op Vinted plaatsen. Zorg dan dat je, door middel van een goede omschrijving en duidelijke foto’s, voorkomt dat een ander ook een miskoop begaat. 

10. Repareren kun je leren

Kleding met kleine gebreken, zoals een ontbrekende knoop of een losse naad, kun je vaak makkelijk zelf repareren. Kijk dus eerst of je je huidige kleding met een kleine reparatie nog langer kunt dragen, voordat je op Vinted gaat scrollen. Denk out of the box: een vlekje in je kleding fix vermom je met een tie-dye look, een klein gaatje repareer je met wat vliesofix en een strijkijzer en een broek leuk je op met eigen borduursels. Wil je toch iets nieuws? Kies dan bewust voor kleding met een klein gebrek (die worden anders vaak niet verkocht) en repareer het naar eigen smaak. 

Kortom: dat ene broekje voor je kleintje is misschien best leuk. Maar dat betekent niet dat je meteen de hele avond op de bank hoeft te liggen scrollen je hele virtuele winkelwagentje hoeft vol te laden met kleding. Tussen alle eindeloze mogelijkheden die platforms zoals Vinted bieden, kunnen we soms vergeten welke impact ons winkelgedrag heeft op ons milieu én onze toekomst. Maar met de juiste mindset en onze tips maak je jouw vintage shopsessie simpeler, beter en duurzamer. Zodat óók je kleinkinderen dat leuke broekje nog kunnen dragen.