
Meer duurzame keuzes maken?
Daar helpen we je graag bij! Met onze Duurzame Keuzes-gidsen maak je snel én makkelijk de duurzame keuzes die het beste bij jou passen. Van sneakers en jeans tot koffie en deodorant.
De laatste jaren komen door innovatieve ondernemers steeds meer duurzame stoffen op de markt, zoals Tencel en Piñatex. Het gros van de kleding in webshops en de winkelstraat is alleen nog niet gemaakt van deze stoffen van de toekomst. Hoe duurzaam zijn al die andere stoffen die we dragen, zoals wol, polyester en viscose precies? En welke factoren spelen hierbij een rol? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Pluspunten
Minpunten
Katoen is een van de meest gebruikte stoffen ter wereld: ongeveer 40% van onze kleding is van katoen gemaakt. Maar echt duurzaam is het dus niet. Gelukkig wordt steeds meer kleding van biologisch katoen gemaakt. Voor deze katoen worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Biologisch katoen heeft wel één nadeel: de opbrengst ligt zo’n 50% lager. Voor biologisch katoen is dus meer grond nodig.
Als je katoen kiest, kies dan het liefst voor katoen met het GOTS-keurmerk. Kleding met dit keurmerk bestaat voor minimaal 70% uit biologisch katoen. Of ga voor een kledingstuk van gerecycled katoen, zoals de spijkerbroeken van MUD jeans.
Katoen: veel gebruikt, maar helaas niet zo duurzaam. Foto: Trisha Downing via Unsplash.
Pluspunten
Minpunten
Draag je graag wol? Kijk dan of je een merk kan vinden dat werkt met gerecyclede wol of mulesing-vrije wol met het GOTS-keurkmerk gebruikt.
Pluspunten
Minpunten
Op dit inspiratieplatform vind je tips om groener te wonen, te winkelen en te leven. Met inspirerende verhalen, nieuws en mogelijkheden om meteen actie te ondernemen. Neem een kijkje op de homepage en abonneer je op de tweewekelijkse nieuwsbrief!
Pluspunten
Minpunten
Polyester en andere synthetische stoffen zijn erg populair in de kledingindustrie. Volgens de New York Times vormen synthetische stoffen zelfs 60% van de wereldwijde markt in stoffen. Zorgwekkend, gezien de nadelen van deze stof voor natuur en klimaat. Gerecycled polyester is een interessant alternatief, maar ook van dit polyester komen microdeeltjes in onze oceanen terecht. Waszakjes zoals de Guppy Friend helpen dit te verminderen, maar voorkomen het helaas niet volledig.
Polyester wordt gemaakt van aardolie.
Pluspunten
Minpunten
Leer bezit dus een aantal belangrijke pluspunten, maar kent ook een donkere kant. Gelukkig zijn er steeds meer modemerken die reclaimed of recycled leer gebruiken zoals Veja.
Draag je liever geen leer? Vegan leer wordt vaak van polyester gemaakt en daar kleven wel wat nadelen aan. Vegan schoenenmerken zoals Nae Vegan Shoes en Flamingo's Life kiezen er daarom vaak voor om vooral gerecycled polyester te gebruiken. En gelukkig komen er steeds meer plantaardige alternatieven voor leer op de markt.
Arbeiders aan het werk in een leerlooierij. Foto: Federico Gutierrez via Unsplash
Pluspunten
Minpunten
Viscose heeft als stof veel prettige eigenschappen en populair als een alternatief voor zijde. In het productieproces worden alleen heel veel chemicaliën gebruikt, dusdanig dat de merken die deze stof veel gebruiken in opspraak zijn geraakt. Met lyocell – ook wel Tencel genaamd – is er inmiddels een duurzame variant van viscose op de markt.
Pluspunten
Minpunten
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.
Lyocell is een heerlijk luchtige én duurzame stof. Foto: Pete Bellis
Naast de impact op klimaat, natuur en dier heeft de kleding die we kopen natuurlijk ook impact op mensen. Dat hangt soms – maar niet altijd – samen met de stof waarvan je broek of trui gemaakt is. Wil je dat je nieuwe aankoop eerlijk gemaakt is? Check dan eens deze webshops voor eerlijke kleding.
Milieu Centraal maakte een mooi overzicht van de milieu- en klimaatimpact van 18 verschillende stoffen, inclusief biologische en gerecyclede varianten. Superhandig!