In een sector waar innovatie, technologie én stijl voorop staat, zou je denken dat een duurzaam telefoonhoesje de standaard is. Niets is minder waar. Gelukkig zijn er genoeg toffe duurzame hoesjes beschikbaar die jouw telefoon én de aarde nét iets beter beschermen. En hoe langer je met je telefoon doet, hoe beter. Dus: use protection!
Toegegeven: met telefoonhoesjes gaan we de wereld niet redden en met duurzame elektronica kun je een véél grotere impact maken dan met het hoesje. Maar ook kleine beetjes helpen. De meeste cases worden nog steeds gemaakt van nieuw plastic. Bovendien worden er veel kunstmatige toevoegingen (lees: giftige chemicaliën) toegevoegd om het plastic buigbaar, sterker of in een speciaal kleurtje te maken.
Logisch, want plastic is licht, waterdicht, goedkoop, praktisch en onverslijtbaar. Maar dat is niet zonder keerzijde. Van CO₂-uitstoot (wereldwijd 400 miljoen ton per jaar) tot afval in de oceaan (8 miljoen ton per jaar). Daarnaast zijn (goedkope) telefoonhoesjes een wegwerpproduct geworden, dat vanwege de samenstelling in het materiaal nauwelijks kan worden gerecycled. Dat kan beter!
Duurzame telefoonhoesjes voor alle telefoons
Voor bijna elk telefoonmodel is er inmiddels een duurzaam hoesje beschikbaar. Is jouw telefoon toe aan een nieuw hoesje? Check de onderstaande 5 merken voor een duurzaam exemplaar! Heb je een oude telefoon? Dan kun je vaak een tweedehands hoesje op de kop tikken, bijvoorbeeld via Vinted.
Pela Case: composteerbaar en zero waste
Het eerste biologisch afbreekbare telefoonhoesje werd, naar eigen zeggen, gemaakt door Pela Case. Door het combineren van vlasstro-afval, plantaardige biopolymeren en gerecyclede materialen ontstond een volledig composteerbaar hoesje voor je iPhone of Androidtelefoon. In de telefoonhoesjes van Pela Case vind je geen ftalaten, BPA, cadmium of lood.
Daarnaast ontwikkelde Pela Case een nieuw product: de zero waste screen protector Canopy. Dit is een ‘vloeibare screen protector’, die de poriën van het glas opvult, uithardt en zo een sterke glaslaag op je telefoonscherm vormt. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het merk is ervan overtuigd dat dit werkt. Wanneer je een hoesje én de Canopy gebruikt, betaalt Pela eventuele reparaties door val- of stootschade.
De hoesjes van Pela zijn biologisch afbreekbaar. Beeld: Pela via Unsplash
Ateljé: Nederlandse hoesjes met stijl
Het Nederlandse merk Ateljé werd opgericht door ondernemer en influencer Yara Michels. Toen zij alleen maar saaie telefoonkoorden en -hoesjes kon vinden voor haar smartphone besloot ze zelf een alternatief te maken. Inmiddels is Ateljé uitgegroeid tot een wereldwijd merk, dat zich inzet voor duurzame verandering. Na drie jaar testen heeft Ateljé haar bestseller case kunnen produceren van 100% gerecycled plastic. Er zijn ook biologisch afbreekbare opties, gemaakt van PLA. Ook de telefoonkoorden (inclusief nepparels) zijn gemaakt van hergebruikte grondstoffen. Je iPhone- of Samsunghoesje wordt bezorgd door een fietskoerier en komt in een plasticvrije verpakking.
Bellen in (duurzame) stijl doe je met Ateljé. Beeld: Ateljé.
15:21: Telefoonhoes van kurk
Superbeschermend, lekker zacht in de hand en ook nog eens duurzaam. Met een kurken telefoonhoesje maak je een duurzaam statement. Voor de productie van kurk heb je geen irrigatie, pesticiden of bomenkap nodig. Het Zweedse merk 15:21 vond dit dus ook een perfect materiaal voor een stijlvolle telefoonhoes. De kurken cases worden handgemaakt in Portugal. Heb je een niet-standaard model telefoon en is het lastig om een hoesje te vinden? Kijk dan eens op Etsy. Daar vind je veel kurken telefoonhoesjes, voor allerlei modellen.
Goede grip, die hoesjes van 15:10! Beeld: 15:10.
Lifeproof: Van oceaanplastic naar telefoonhoesje
Het Amerikaanse merk Lifeproof (binnenkort Otterbox) ontwikkelde een reeks hoesjes met de naam WAKE. Geïnspireerd door de zee hebben de hoesjes een herkenbaar golfpatroontje op de achterkant. En dat is niet gek, want daar komt een deel van de grondstoffen letterlijk vandaan. Deze hoesjes zijn gemaakt van 85% oceaanplastic en beschikbaar voor Samsung en iPhone. Maak je eco-friendly set af met een bijpassend hoesje voor je Airpods.
Kudu of Hoentjen Creatie: Hoesjes van hout voor een minimalistische look
Last but not least: een telefoonhoes van hout. Superchique en ook nog eens te personaliseren met een gravure. Voor een lokaal gemaakt houten hoesje kun je terecht bij Kudu. Zij toveren in hun werkplaats in ’s-Hertogenbosch ruw hout om tot een sterke case. Zoek je een houten hoesje voor je Huawei telefoon? Kijk dan eens bij Hoentjen Creatie in Deventer.
Van plastic in de oceaan naar hoesje om je smarthone. Beeld: Kudu.
Extra trip: déze telefoon heeft van zichzelf een duurzaam hoesje
Ben jij één van de voorlopers die al de duurzame Fairphone gebruikt? Dan is jouw hoesje sowieso duurzaam!