Ben je toe aan een andere telefoon? En wil je nu eindelijk een serieuze relatie, in plaats van elke 2 jaar een nieuwe? Blijf dan even hangen voor onze review van dé duurzame telefoon van dit moment: de Fairphone 5. Sinds september 2023 te koop voor € 699 en volgens Fairphone tot in 2031 te gebruiken.

Heb je wel eens van Fairphone gehoord? Het is een Nederlands bedrijf dat sinds 2013 duurzame telefoons fabriceert. Het idee achter dit bedrijf kwam van sociaal ondernemer Bas van Abel. Ergens in 2010 bracht hij voor een bewustwordingscampagne rond conflictmetalen een bezoek aan een mijn in Congo. De plek waar grondstoffen voor onze mobieltjes en laptops vandaan komen. 

Bas schrok daar van de miserabele werkomstandigheden en ging vervolgens op zoek naar een telefoonmerk dat zich hier druk om maakte. Zijn conclusie? Géén van de telefoonmerken. Dit was voor Abel het seintje om dan zelf maar een eerlijke telefoon te gaan maken. Die kwam er in 2013. 

Bas van Abel brengt opnieuw een bezoek aan Congo, nu als eindbaas van een telefoonmerk. | Foto: Fairphone

10 jaar later is er een nieuw model...

5 opvallende features

Ik gebruikte het toestel een paar dagen als mijn vaste telefoon, mijn One Plus Nord uit 2021 had even vrij. Mijn favoriete apps zijn Whatsapp, YouTube, Insta en zakelijke apps als Outlook. Deze 5 features vielen me op aan de Fairphone 5...

++ Hij is lichter en bijna een millimeter platter

Het lijkt misschien niet veel maar 13 gram lichter en 0,9 millimeter platter dan de Fairphone 4 maakt deze telefoon voor mij een stuk aantrekkelijker. Dankzij de stevige omlijsting van gerecycled aluminium ligt hij fijn in de hand.  

Lekker in de hand dankzij de aluminium rand. | Foto: Fairphone

++ De luxe van een Fairphone merk je als een onderdeel stuk is

Scherm aan diggelen, de camera stuk of een levenloze batterij? Onder de motorkap van de Fairphone zie ik dat de essentiële onderdelen met de juiste schroevendraaier zijn te vervangen. En de batterij haal ik er eenvoudig met mijn blote handen uit. Youtuber Jerry Rig Everything noemt het in zijn review van de Fairphone 5 ‘The world's easiest battery removal of all time.’ Ga je graag naar festivals of kijk je graag films op je mobiel? Dan is het handig om een extra batterij mee te nemen.  

In 10 seconden kun je (met je blote handen) de batterij vervangen. | Foto: Fairphone

++ Android met 5 beloofde Android updates

Als je gewend bent aan Android vind je ongetwijfeld snel je weg in de schermen van de ‘stock-Android-versie’ op deze telefoon. Ook belooft Fairphone dat je ‘minstens 5 Android-versies’ gaat krijgen (versie 14 komt dit najaar uit). Dat is een stuk langer dan Google (bedenker van het Android OS) op zijn eigen Pixel 6 en 7 geeft. Tot slot was ik gecharmeerd van een verstopte extra feature. Deze telefoon kan je 's ochtends wekken met de muziek van je Spotify- of YouTube-Music-account.  

Foto: Fairphone

++ Ontgrendelen gaat easy

Hoe ontgrendel je je telefoon? Met schermherkenning of met je vingerafdruk? De Fairphone 5 heeft allebei. Knap gemaakt is de aan-en-uit-knop met daarin vingerafdrukscanner. Ik vond de bediening erg fijn werken. Ik vind het ook geruststellend dat de knop nog steeds werkt nadat Jerry Rig Everything hem met een stanleymes heeft bewerkt.

Jerry Rig Everything (8 miljoen abonnees) noemt de Fairphone 5 liefkozend 'de beste telefoon op aarde'. | foto: Jerry Rig Everything

-- Bleke foto's van de selfiecamera

Moeilijkste onderdeel van de test? De selfie-beoordeling door mijn 22-jarige dochter die al jaren verknocht is aan haar iPhone. Ze vond de foto die ik 's avonds met de Fairphone 5 in de woonkamer had genomen 'duidelijk' maar wel wat 'bleekjes'. Ik hoor dit ook vaak over mijn One Plus-selfies. Het moet met een Android-toestel toch mogelijk zijn om de fotosoftware wat warmer in te stellen? Ik heb deze vraag voorgelegd aan de technici van Fairphone.

Andere plussen van de Fairphone 5 

+ Geheugen (voor foto's): standaard 256 Gb en micro-sd tot maar liefst 2 Tb

+ Losse toestellen voor zakelijk en privé voortaan in 1 toestel dankzij dual sim 

+ 5 jaar garantie op hardware (Apple en Samsung geven maar 2 jaar garantie)

+ In de regen te gebruiken (niet getest)

+ 4K videocamera met stabilisatie

Wil je meer info over de Fairphone 5? Ga naar de website van Fairphone.