Een cadeau geven of krijgen is leuk. Maar een cadeau met betekenis geven is nog nét wat leuker. Daarmee maak je namelijk niet alleen de ontvanger blij, maar ook de makers. Én je maakt de wereld een beetje mooier. Of je nu op zoek bent naar een duurzaam betekenisvol cadeau voor een speciale dag, of gewoon voor zomaar, we got you.

Geen spullen, maar ervaringen

Natuurlijk kun je met een boeket (duurzame) bloemen aankomen, maar dat is al snel niet meer dan een verlept bosje. Door te kiezen voor een ervaring geef je niet alleen een cadeau, maar ook een herinnering die jarenlang meegaat. Bovendien is het een perfect moment om écht met elkaar te praten. En ga je iets leuks doen in je eigen omgeving, dan steun je ook meteen de lokale ondernemers. 

Onze tips voor ervaringen om cadeau te doen

 • Een yogales op een inspirerende locatie. In het bos, op een SUP-board of tussen de geiten: de keuze is reuze. 
 • Een lidmaatschap op een lokale coöperatie, zoals een lokale natuurvoedingswinkel (die hebben vaak groente-abonnementen) of een biologische maaltijdbox. Zo heeft de ontvanger altijd verse biologische boodschappen mét korting in huis. 
 • Een dagje of weekendje weg. Lekker fietsen huren, slapen in een ecolodge of pak het helemaal groots aan en ga samen op voluntourism-reis. Dan ga je vrijwilligerswerk doen bij milieuprojecten in het buitenland. 
 • Een zero waste-workshop, bijvoorbeeld voor het maken van plasticvrije cosmetica. 
 • Een mooie natuurwandeling met een gids, waardoor je de natuur in je eigen omgeving nooit meer hetzelfde zult zien. 
 • Een vegan kookworkshop. En daarna lekker bijkletsen bij je versbereide maaltijd. 
 • Een skill class, zoals naailes, weefles, breiles of een ander ambacht. Misschien wel de start van een nieuwe gezamenlijke hobby! 
 • Of geef (samen) wat tijd aan een ander. Met de actie een uurtje voor elkaar kun je makkelijk iemand vinden die jouw hulp goed kan gebruiken! 
 • Schrijf een brief. Woorden zeggen zoveel meer dan materialistische dingen, dus neem de tijd om eens écht op te schrijven wat je aan de ander waardeert. 

Buy good, do good 

Van het planten van een boompje in iemands naam tot het kopen van een product uit een sociale werkplaats: als je kiest voor een cadeau van een goed doel of sociale werkplaats maak je niet alleen de ontvanger, maar ook de makers blij! 

Onze tips voor cadeaus met impact

 • Symbolische cadeaus zijn altijd een goed idee, en ook nog eens super budget friendly. Denk aan zaadjes of oogst uit je moestuin, een stekje van je lievelingsplant, een pot met allerlei briefjes die iets zeggen over de ander, een zelf geplukte bos bloemen of natuurlijk: een handgemaakte appeltaart. 
 • Handgemaakte kaarsen van soja- of bijenwas. Bijna elke natuurwinkel verkoopt wel kaarsen uit de sociale werkplaats. Vaak in de leukste vormen en maten en met veel liefde gemaakt. Daar krijg je het toch warm van? 
 • Tassen, kussenslopen of schorten van upcycled textiel. Veel kringloopwinkels hebben een afdeling waar ze textiel upcyclen. 
 • Een donatie aan een goed doel. Helemaal leuk is het cadeau NIKS van Greenpeace, waarbij je iemand letterlijk NIKS kunt geven (en daarmee het goede doel steunt). Je kunt ook bij veel organisaties een dier adopteren, zonder dat je er omkijken naar hebt. Iemand anders verzorgt dan jouw koe, varken, orang-oetan of ander dier en jij zorgt dat deze dieren een fijn leven kunnen hebben. Maar kijk ook vooral naar de match tussen de ontvanger en een mogelijk goed doel. 
 • Ook leuk: maak je (klein)kind bijvoorbeeld lid van de jeugdafdeling van Natuurmonumenten, WNF of een ander goed doel. Dan geef je ze gelijk belangrijke kennis mee, voor hun eigen toekomst. Je kunt in de (web)shop van goede doelen vaak ook terecht voor knuffels, kaarten, kalenders en meer spullen waarmee je het doel support. 
 • Biologische zeep uit de sociale werkplaats. Ga eens op zoek bij je lokale natuurwinkel, kringloopwinkel of duurzame cadeauwinkel. Daar hebben ze vaak mooie handgemaakte zepen. 

Cadeaus voor het leven

Heb je écht een speciaal moment te vieren? Investeer dan in een cadeau dat jarenlang meegaat. Dat is eenmalig misschien een grote investering, maar de herinnering blijft gekoppeld aan de gelegenheid, tijdens elk gebruik. En of het nu iets praktisch is, of ‘gewoon heel mooi’: de liefde die je steekt in het uitkiezen is eigenlijk al onbetaalbaar. 

Onze tips voor grotere cadeaus 

 • Een mooi verantwoord sieraad. Laat bij je lokale edelsmid een familiesieraad omvormen tot een item dat perfect bij de stijl  van de ontvanger past en weer jarenlang gedragen kan worden. Of kies een handgemaakt sieraad van fairtrade goud, gerecyclede edelstenen of duurzaam zilver. 
 • Kledingstukken die zó mooi zijn gemaakt, dat je ze jarenlang aan kunt trekken. Verras je partner met een op maat gemaakt stuk, zoals een maatpak, tas, broekpak of jurk, dat voor elke bijzondere gelegenheid uit de kast getrokken kan worden. 
 • Niks is waardevoller dan een fijne nachtrust. Misschien een beetje out of the box, maar wel écht iets waar iemand iets aan heeft: splurge op een biologisch matras. Het Nederlandse Yumeko, Coco Mat of Bedaffair kan precies vertellen welk matras je nodig hebt. Daar heb je letterlijk elke dag plezier van. Wil je het iets kleiner aanpakken? Kijk dan eens naar biologisch bedden- of badgoed. 
 • Last but not least iets wat je ook héél goed tweedehands kunt vinden, om de kosten een beetje te drukken: een duurzame (elektrische) fiets. De prachtige fietsen van Roetz Bikes kun je helemaal zelf samenstellen, maar er zijn nog veel meer mooie duurzame fietsenmerken. Bonuspunten: door de fiets te pakken, vermijd je ook meteen wat CO2-uitstoot. 

Een goede nachtrust gun je toch iedereen?

Genoeg opties dus, voor een betekenisvol cadeau. We noemden het natuurlijk al even, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk vooral om het gebaar erachter. Een mooi ingepakt cadeau, met een persoonlijke briefje of gedichtje erbij maakt het extra speciaal. Dus pak dat moment en grijp de kans of gelegenheid aan om écht even samen te komen. Een duurzaam cadeau maakt het dan natuurlijk helemaal af. Wat kies jij?