Nederland telt maar liefst ruim 23 miljoen fietsen. Daarmee zijn we het enige land op aarde met méér fietsen dan inwoners. Heel zuinig op onze tweewielers zijn we niet: jaarlijks gooien we er zo’n 1 miljoen weg. En dat terwijl veel van de onderdelen kunnen worden hergebruikt. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame fietsmerken die daarmee aan de slag gaan. Dit zijn onze favorieten!

Roetz-Bikes

In de Roetz Fair Factory in Amsterdam worden oude fietsframes omgetoverd tot prachtige nieuwe fietsen. Zowel de fietsen als de Roetz-fietsenmakers zijn unieke exemplaren. Deze gave tweewielers worden namelijk gemaakt door mensen die, om wat voor reden dan ook, een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ze hebben allemaal een bijzonder talent. Zo is de een bijvoorbeeld oersterk en heeft de ander een uitzonderlijk oog voor detail. Het leuke is dat je deze fietsenmakers ook kunt ontmoeten. Zo kan je zien waar jouw fiets vandaan komt en wat voor duurzame elementen er allemaal in zijn verwerkt.

Foto: Roetz

Bough Bikes

Stap je op een fiets van Bough Bikes, dan heb je ongetwijfeld veel bekijks. Deze stoere fiets wordt gemaakt van duurzaam hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. De onderdelen worden in Nederland gemaakt door een computergestuurde freesbank, en daarna met de hand in elkaar gezet. Naast het hout gebruiken ze zoveel mogelijk andere duurzame materialen, die ze volledig recyclen of teruggeven aan de natuur. Zo wordt bijvoorbeeld al het resthout gebruikt om het (energieneutrale) bedrijfspand op te warmen. En ook mooi: Bough Bikes werkt waar mogelijk samen met sociale werkplaatsen.

DutchFiets

Een fiets van recyled en recyclebaar kunststof. De fietsen van het Nederlandse merk DutchFiets worden zo circulair mogelijk en met 100% hernieuwbare energie geproduceerd. Het frame en de wielen bevatten een chip, waarmee het merk de fiets weer terugkoopt als deze echt he-le-maal op is. De oude materialen worden dan voor nieuwe dutchfietsen gebruikt. Handig! Om uitstoot te voorkomen en het milieu zo min mogelijk te belasten worden de fietsen in Nederland gemaakt. Zo weet het merk ook precies wat er in de productieketen gebeurt. 

De recyclebare fiets van DutchFiets. Foto: DutchFiets

Urban Arrow

Urban Arrow heeft als doel om de stad stiller te maken én te vergroenen met elektrische transportfietsen. Zo combineren ze heel slim twee trends in de fietsmarkt: elektrische aandrijving en de niet aan te slepen bakfiets. Ze maken hoogwaardige transportfietsen die zich dankzij de nieuwste technologie en modernste materialen razendsnel door de stad kunnen bewegen, en er ook nog eens mooi uit zien. Daarmee willen ze het gebruik van auto’s en scooters terug brengen. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Urban Arrow werkt met een ‘open source’ principe. Dat betekent dat ze studenten, fietsliefhebbers en dealers laten meedenken over hun nieuwe modellen.