In Nederland fietsen we gemiddeld 2,9 kilometer per dag en 1000 km per jaar. Ons land telt maar liefst 23 miljoen fietsen en daarmee zijn we het enige land op aarde met méér fietsen dan inwoners. Heel zuinig op onze tweewielers zijn we niet: jaarlijks gooien we zo’n 1 miljoen oude fietsen op de schroothoop. En dat terwijl veel van de onderdelen hergebruikt kunnen worden. Ontzettend zonde dus!

De afgelopen jaren zien we steeds meer duurzame fietsenmerken opkomen. We delen daarom graag (de volgens ons) meest gave en duurzame fietsenmerken met je!

Roetz 

In de Roetz Fair Factory in Amsterdam worden oude fietsframes omgetoverd tot prachtige nieuwe fietsen. Zowel de fietsen als de Roetz-fietsenmakers zijn unieke exemplaren. Deze gave tweewielers worden namelijk gemaakt door mensen die, om wat voor reden dan ook, een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ze hebben allemaal een bijzonder talent. Zo is de een bijvoorbeeld oersterk en heeft de ander een uitzonderlijk oog voor detail. Het leuke is dat je deze fietsenmakers ook kunt ontmoeten. Zo kan je zien waar jouw fiets vandaan komt en wat voor duurzame elementen er allemaal in verwerkt zijn.

Foto: Roetz

Bough Bikes

De heren van Bough Bikes zijn er als eerste ter wereld in geslaagd om een houten fiets in serieproductie te nemen. Dat doen ze door gebruik te maken van een computergestuurde freesbank. Alle fietsen worden gemaakt van duurzaam hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Naast hout gebruiken zij zoveel mogelijk andere duurzame materialen. Deze materialen proberen ze volledig te recyclen of terug te geven aan de natuur. Zo wordt bijvoorbeeld al het resthout gebruikt om het bedrijfspand op te warmen. Dit bedrijfspand is dankzij de zonnepanelen ook geheel energieneutraal. Tot slot werkt Bough Bikes waar mogelijk samen met sociale werkplaatsen.

Ferander Bamboefiets

Het team van Ferander wil de wereld veranderen en beginnen bij de fiets. Zij maken daarom unieke stadsfietsen met een goed verhaal. De frames zijn van bamboe, een duurzaam natuurproduct: ijzersterk en supermooi. Elk frame is uniek want de fietsen worden handgemaakt in Ghana. Daarmee creëren ze werkgelegenheid voor Ghanese jongeren, die al werkend een vak leren. De fietsen worden afgemonteerd bij een sociale onderneming in Nederland. Van de winst die Ferander maakt vloeit 50 procent weer terug naar nieuwe projecten in Afrika. Zo heb je niet alleen een eerlijke en mooie fiets, maar zorg je ook voorwerkgelegenheid in Ghana én Nederland.

Urban Arrow

Urban Arrow is gestart in 2009 en heeft als doel om de stad stiller te maken en te vergroenen met elektrische transportfietsen. Zo combineren ze heel slim twee trends in de fietsmarkt: elektrische aandrijving en de niet aan te slepen bakfiets. Ze maken hoogwaardige transportfietsen die dankzij de nieuwste technologie en modernste materialen zich razendsnel door de stad kunnen bewegen en er ook nog eens mooi uit zien. Daarmee willen ze graag het gebruik van auto’s en scooters terug brengen. Dat doen ze niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Urban Arrow werkt met een ‘open source’ principe. Dat betekent dat ze studenten, fietsliefhebbers en dealers laten meedenken over hun nieuwe modellen.

DutchFiets

Er zijn veel initiatieven die de wereld schoner willen maken door plastic te recyclen. Een van de deelnemers van de ASN Bank Wereldprijs had het idee om plastic als bouwstof te gaan zien in plaats van afval. Zijn idee was dat mensen bijvoorbeeld hun plastic gaan sparen als basis van bijvoorbeeld een fiets. Een soortgelijk idee kwam in 2015 uit Zwolle. Hier haalde student Johannes Alderse Baas maar liefst € 29.500 op om een kettingloze, recyclebare fiets met een kunststof unibody-frame te maken: Dutchfiets. Eind december 2016 werden de eerste 125 fietsen opgeleverd, volledig geproduceerd en geassembleerd in Nederland.

De recyclebare fiets van DutchFiets. Foto: DutchFiets